Ilka pred Ano na veleslalomu

Avstrijski Semmering je gostil še drugo veleslalomsko preizkušnjo v dveh dneh. Boj za nove točke svetovnega pokala se je začel ob 10.30, a v precej slabših pogojih kot pred 24. urami. Smučarke je na progi Panorama namreč pričakalo sneženje, veter in slaba vidljivost, tako da so imele tekmovalke pred seboj zelo težko nalogo.

Po prvem teku je bila najboljša Slovenka ponovno Ana Drev, ki je z včerajšnjim šestim mestom izenačila najboljši rezultat sezone. Danes se ji je v vožnjo prikradlo nekaj več napak, tako da je na polovici tekme zasedala 13. mesto, njen zaostanek za vodilno tekmovalko, Mikaelo Shiffrin, ki je postavila čas 1:00.84, pa je znašal 1.13 sekunde. Američanki sta se najbolj približali Nemka Viktoria Rebensburg in Francozinja Tessa Worley, katerih zaostanka sta znašala 8 oziroma 10 stotink.


Najboljše veleslalomistke v sneženem Semmeringu – Mikaela Shiffrin, Tessa Worley in Viktoria Rebensburg [foto: GEPA]

Preboj v finale je v zahtevnih pogojih uspel tudi Ilki Štuhec, ki je s startno številko 32 prišla na 29. mesto, s tem, da je za vodilno smučarko zaostala 2.19 sekunde. Le šest stotink dlje se je na progi zadržala Tina Robnik in tako žal za las zgrešila finale, saj je zasedla 31. mesto. Vsega svojega repertoarja ni pokazala niti Katarina Lavtar, katere zaostanek 2.59 sekunde jo je popeljal na 36. mesto.

Izredno slabi pogoji na progi so bili prisotni tudi v finalu. Štuhčeva je svojo nalogo opravila z odliko in lahko pričakovala lep vzpon po lestvici navzgor. Drugi slovenski nastop smo videli po prekinitvi tekme zaradi padca ene izmed tekmovalk. Ana je imela, tako kot smučarka pred njo, Italijanka Marta Bassino, izredno slabe pogoje za nastop, saj je ob prekinitvi na progo zapadlo precej snega, to pa je botrovalo k temu, da je prišla v cilj z 12. časom.


Tessa Worley je prišla do drugega mesta [foto: GEPA]
Čeprav so se uvrstitve tekmovalk precej premešale, na samem vrhu ni prišlo do velikih sprememb. Shiffrinova je uspela priti do nove zmage, Worleyeva je na drugem mestu zaostala 15 stotink, še 3 stotinke več pa je za vožnji potrebovala Rebensburgova in tako osvojila tretje mesto. Ilka je bila na koncu 22., s čimer je prišla do najboljšega veleslalomskega rezultata v karieri, Ana pa je bila 24.

Razmere so bile težke. Ta sneg se je prijemal na očala, ostal je tudi na ledu, na dobri podlagi od včeraj. Proga se je začela kvariti, a v drugem teku sem imela dobro številko. Poskušala sem jo izkoristiti kolikor se je le dalo, a bilo je preveč napak. Nekaj vrat gre v redu, delam dobre zavoje, potem pa me kaj preseneti, naredim napako in izgubim ritem. Vse skupaj tako stane nekaj časa,” je po tekmi dejala Ilka in nato odgovorila na vprašanje ali je zadovoljna s popotnico za tekmo v Mariboru: “Mislim, da vsekakor. Sicer je daleč od tega, da bi bilo idealno ali pa da je to to kar znam, a stvari gredo v pravo smer, kar je spodbudno.

Drevova se z današnjo tekmo ne obremenjuje

Ana je najprej spregovorila o današnjih pogojih: “Je bilo kar težko, vidljivost je bila slaba, pogoji so se malo menjavali. V drugem teku je bilo kar težko, ker je bila slaba vidljivost in si si moral kar upati. Nisem si najbolj zaupala, ker sem slabo videla in potem je prišel ta zaostanek.‘ O dejstvu, da je to šele prva letošnja uvrstitev izven deseterice pa je rekla: “S to tekmo se ni bi ravno obremenjevala, saj so bile razmere na meji regularnih. Včeraj sem prikazala dobre vožnje in mislim, da moram samo delati na temu.

Trener Ilke, Grega Koštomaj, je po preizkušnji v Avstriji rekel: “Nekaj smo ‘zborbali’ ni pa bilo enostavno. Bilo je veliko novega snega, močno sneženje, kljub temu pa je bila podlaga še od včeraj kar dobra. Smučanje je bilo možno, je pa sneg naredil svoje, in nato ocenil Ilkin nastop: “Danes je težko govoriti o kakšni kvaliteti, saj je bila bolj borba s pogoji. Mogoče bi lahko malo bolje izkoristila številko v drugem teku. A smo dobili neko potrditev preskoka tudi v veleslalomu, na dveh tekmah smo bili dvakrat v finalu. To je dober obet za Maribor, že zdaj bi tja povabil navijače. Mi gremo svojo pot dalje, vztrajamo pri širokem spektru treningov in že zdaj odhajamo naprej na trening.

Denis Šteharnik, odgovorni trener za tehnične in hitre discipline za svetovni pokal, je po tekmi dejal: “Pogoji so taki kot so, ne bi se rad izgovarjal na pogoje. Smučanje je šport v naravi. Dolgo smo pričakovali sneg in končno smo ga dobili. Rezultatsko sigurno nisem zadovoljen, pozitivna stran je Ilka, z dvema nastopoma je bila dvakrat v finalu. Drugače pa pri ostalih puncah pogrešam drznost. Takoj ko je nekaj drugače, takoj ko je slabša vidljivost, gredo druge tekmovalke na večji riziko. Naše tekmovalke imajo vse preveč pod kontrolo in s tem nisem zadovoljen. Govorim kompletno za Ano, Katarino in Tino. Obema je spet zmanjkala malenkost. To ni nobena sreča ali pa smola, je samo to, da ne riskirajo dovolj. Riskirajo, a trideset punc pred njimi riskira še več. Na temu je treba delati, manjka faktor drznosti.

Jutri bo v Semmeringu na sporedu še slalom, ki se bo začel ob 15.00, druga vožnja pa bo prišla na vrsto tri ure kasneje. Slovenka ekipa bo izkoristila polno kvoto, tako da bo naše barve branila četverica Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat in Klara Livk.


Rezultati: Svetovni pokal .: Semmering :. Veleslalom (ž)Izjava: Ilka Štuhec (.mp3)Izjava: Ana Drev (.mp3)Izjava: Grega Koštomaj (.mp3)Izjava: Denis Šteharnik (.mp3)


Leave a Comment