Intervju: Rok Marguč


Rok Marguč [foto: Oliver Klaus/FIS]

Pred odhodom v Rusijo smo se pogovarjali z lani najboljšim slovenskim deskarjem Rokom Margučem, dobitnikom dveh medalj iz zadnjega svetovnega prvenstva v španski La Mollini.

<>Letos imate zaključne priprave ponovno v Rusiji?

Res je, letos odhajam z delom moje ekipe ponovno na zaključne priprave pred nadaljevanjem sezone v Abzakovo. To je pripravljalna baza ruske reprezentance, kjer so pogoji res odlični.

Lani ste bili na Norveškem, zakaj greste letos v Rusijo?

Precej časa smo se odločali kam in kdaj na zaključne priprave. Odločali smo se med Hemsedalom na Norveškem in Abzakovim. Zaradi pomanjkanja snega in visokih temperatur na severu Evrope smo se nato odločili za Rusijo, kjer so temperature primerne za izdelavo kompaktnega snega in so proge praktično pripravljene. Poleg tega je še kar nekaj prednosti, ki so nagnile tehtnico na stran Rusije in to je predvsem dejstvo, da bom imel v ruskih tekmovalcih dobro primerjavo, tukaj mislim predvsem na Stanislava Detkova, ki je eden najhitrejših tekmovalcev v svetovnem pokalu in tudi to, da bodo v ruski pripravljalni bazi tudi turški tekmovalci, katere trenira Tomaž Bernik nekdanji slovenski trener s katerim sem vedno dobro sodeloval.

Ali je začetek sezone pod pričakovanji javnosti?

Deskarji smo kar precej razvadili javnost in vsako tekmo, kjer ni nikogar med najboljšimi, to mislim najboljšimi osmimi, se pojavljajo napisi v smislu »deskarji začeli sezono pod pričakovanji« in podobno. Včasih me takšni zapisi zmotijo, ker je vsaka uvrstitev v finale – in v Landgraafu sta bila dva slovenska tekmovalca uvrščena med šestnajst – vrhunski rezultat in vreden spoštovanja. Konkurenca za uvrstitev v finale je zelo huda in najmanjša napaka lahko pomeni 17. mesto, kar pa se pri nas že smatra za neuspeh. Kar se tiče moje uvrstitve sem razočaran, vendar dejstvo, da sem bil zelo hiter in bi brez napake dosegel enega izmed najboljših časov na svoji progi, me navdaja z optimizmom in z veseljem pričakujem nadaljevanje sezone.

Sezona se nadaljuje v začetku decembra?

Sezona naj bi se nadaljevala 3. in 4. decembra v italijanski Carezzi, nato pa sledi preizkušnja v Tellurideu. Glede na vremenske razmere nisem popolnoma prepričan, da tekme v Carezzi bodo, ampak ker je do takrat še približno tri tedne upajmo na najboljše. Zaključne priprave v Rusiji smo izbrali tudi zaradi dejstva, da bomo lahko formo preizkusili na dveh FIS tekmah, ki bodo v Abzakovem in tako malo popestrili sam trening.

Letos na sporedu ni velikih tekem – olimpijskih iger in svetovnega prvenstva?

V svetovnem pokalu nastopam že kar nekaj sezon in to je dejansko prva sezona po sezoni 2007/2008, da ni enega izmed velikih tekmovanj. To ne spreminja dejstva, da je potrebno sezono vzeti popolnoma resno in poskusiti narediti napredek, ki bi se moral pokazat na naslednjih velikih tekmovanjih.

Cilji letošnje sezone?

Motivacije mi ne manjka in kar nekaj ciljev je postavljenih in to precej visoko. Športniki si postavljamo vedno višje cilje in tako je tudi za letošnjo sezono. Vsekakor je eden izmed ciljev izboljšanje lanske skupne uvrstitve v svetovnem pokalu in zadovoljila bi me uvrstitev med najboljših pet, skrita želja pa je še nekoliko višja uvrstitev. Začelo se ni po načrtih vendar tekem je še veliko in vse se še lahko nadoknadi.

Leave a Comment