Italijanka Marta Basina kraljica ledene Zlate lisice

V Kranjski Gori se je z veleslalomom začelo 57. tekmovanje za Zlato lisico. Smučarke so se spopadle z zelo zahtevno poledenelo in odlično pripravljeno progo Podkoren 3, med 64. tekmovalkami na startu pa je bila tudi šestčlanska slovenska ekipa.


Zmagovalni oder v Kranjski Gori [foto: Aleš Fevžer/Zlata lisica]

Pred nastopom prve naše smučarke je vodila Italijanka Marta Bassino (1:04.15), sledila ji je Švicarka Michelle Gisin (+0.27), tretja pa je bila Slovakinja Petra Vlhova (+0.51). Meta Hrovat se je na pot podala kot 11. in začela zalo napadalno ter tudi s kar nekaj napakami, zaradi katerih je zaostajala že dobro sekundo. Na polovici proge je nato našla boljši ritem in v cilj prišla s sedmim časom, z 1.63 sekunde zaostanka za Italijanko.


Meta Hrovat [foto: Aleš Fevžer/Zlata lisica]

Lep nastop je uspel tudi Neji Dvornik, ki je nosila startno številko 56. Z zahtevno nalogo se je spopadla zelo dobro in v cilju zasedla 24. mesto, z 3.01 sekunde zaostanka za vodilno. V drugi tek se je uvrstila tudi Tina Robnik, ki je bila trideseta, njen zaostanek za najhitrejšo pa je znašal 3.65 sekunde.


Marta Bassino je zmagovalka prvega veleslaloma v Kranjski Gori [foto: Aleš Fevžer/Zlata lisica]

Zelo blizu svojega prvega veleslalomskega finala je bila Andreja Slokar, ki je za tridesetim mestom zaostala le 15 stotink sekunde in tako končala kot 32. Ob tem je dejala: “Po eni strani si malo očitam, po drugi strani pa sem končno prišla do neke hitrosti, v kateri pa delam neke napake, tako kot v slalomu. Prej sem bila enakomerna, brez nekih napak, a počasna. Po eni strani sem kar zadovoljna.Ani Bucik in Ilki Štuhec se načrti niso izšli. S 4.38 oziroma 4.42 sekunde zaostanka sta se uvrstili na 39. in 40. mesto.


Neja Dvornik [foto: Aleš Fevžer/Zlata lisica]

Odstop Robnikove v finalu

Nastop Robnikove, ki je bil uvodni v finalu, se je žal končal še preden se je dobro začel. Naša smučarka je namreč odstopila po tretjem zavoju. Nejin prvi nastop v finalu veleslaloma se je končal dobro, saj je ob prihodu v ciljno areno zasedla tretje mesto, še hitrejša pa je bila Meta, ki je prišla na drugo. “Današnja tekma je bila težka predvsem zaradi podlage. Sem pa vesela, da mi je uspela dobra prvo vožnja, druga je bila malo zadržana. To je sigurno razbremenitev za nadaljevanje, lažje bomo nadaljevali sezono,” je bila rezultata vesela Dvornikova. Razgovorila se je tudi Hrovatova: “Zadovoljna sem, da sem končno spet sestavila dve solidni vožnji. Kljub temu, da sem imela nekaj zelo slabih tekem, kot ste verjetno opazili, se krivulja morda obrača navzgor. Grem z nasmehom v jutrišnji dan. Moram iskreno priznati, da sproščenosti, ki si jo želim, še ni, saj tudi nisem smučarka, ki je znana po sproščenem smučanju. To tako še težje najdem, sploh če forma ni taka, kot si jo želim. A smučanje je šport občutkov, ki se jih ne da izsiliti. Začutiš to, in potem gradiš na temu, izsiliti občutkov se pač ne da.


Ana Bucik [foto: Aleš Fevžer/Zlata lisica]

Bassinova je na koncu odbila napad petouvrščene po uvodni vožnji, Francozinje Tesse Worley, in prišla do zmage. Francozinja je na drugem mestu zaostala 8 desetink sekunde, medtem ko je Gisinova zdrsnila na končno tretje mesto. Hrovatova je bila odlična deveta, prvih veleslalomskih točk in rezultata kariere pa se je veselila tudi Dvornikova, ki je bila 23.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kranjska Gora :. Veleslalom (ž)


Leave a Comment