Izjemen uspeh Slovenk na veleslalomu v Lienzu

Po slalomski preizkušnji je v Lienzu v Avstriji prišla na vrsto še veleslalomska, četrta v tej sezoni svetovnega pokala. Prva izmed 65. tekmovalk se je po progi Schlossberg spustila ob 10.30, slovenski navijači pa so imeli priložnost spremljati peterico deklet.

Razlike med tekmovalkami v prvem teku so bile zelo majhne, tako da se nam je obetalo zelo zanimivo finale. Za to so poskrbele tudi Tina Robnik, Ana Drev in Meta Hrovat, ki so nastopile izvrstno. Drevova je bila s startno številko 10 hitra predvsem v srednjem delu proge, ob koncu nastopa pa je zasedla šesto mesto z 0.28 sekunde zaostanka za vodilno Nemko Viktorio Rebensburg.

Drugo mesto je takrat zasedala Mikaela Shiffrin iz ZDA, ki je za vožnjo potrebovala 4 stotinke več kot Nemka, tretja pa je bila Italijanka Federica Brignone, katere zaostanek je znašal 17 stotink. Pri startni številki 23 smo videli nov slovenski nastop, ki je bil še boljši. Robnikova je smučala izredno napadalno. Na poti je sicer naredila nekaj manjših napak, gledano v celoti pa je bila vožnja izjemna. Z 12 stotinkami zaostanka za Rebensburgovo se je uvrstila na tretje mesto.

Novo odlično vožnjo smo nato videli še pri startni številki 31. Hrovatova je imela na progi že nekoliko slabše pogoje, kar pa je ni prav nič zmotilo. Zelo lepa predstava jo je namreč popeljala na 12. mesto, njen zaostanek za vodilno pa je znašal 0.91 sekunde. Ani Bucik in Neji Dvornik preboj v finale žal ni uspel. Bucikova je z 3.13 sekunde zaostanka zasedla 40. mesto, Dvornikova, ki bo čez teden dni dopolnila šele 17 let, pa je ob svojem debiju med svetovno elito v cilju zaostala 5.25 sekunde in tako prišla na 51. mesto.


Najboljše tri na današnji tekmi [foto: GEPA]

Meta se je tudi v drugo na progo podala izredno odločno in smučala odlično. V cilj je prišla z drugim časom, s 13. stotinkami zaostanka za vodilno Slovakinjo Petro Vlhovo, s čimer je že zabeležila najboljšo uvrstitev v karieri. Pred tem je bilo to 15. mesto, ki ga je dosegla pred letom dni na veleslalomu na Kronplatzu.

Tudi Ana je za tem nastopila zelo dobro. V zgornjem delu je v primerjavi z Avstrijko Stephanie Brunner, ki je bila na prvem mestu, nekaj časa izgubila, nadaljevala pa v boljšem tempu in ob koncu nastopa zasedla drugo mesto. Za tem smo čakali še na en slovenski nastop. V drugo vožnjo Tine se je ob napadalnem nastopu prikradlo nekaj več napak. Predvsem ji je veliko časa vzela tista v spodnjem delu proge, ki jo je na koncu vodila do devetega mesta.

Na koncu se je zmage veselila Brignonejeva, ki je za 4 stotinke ugnala Rebensburgovo in za 8 stotink Shiffrinovo. Naša ekipa je na koncu prišla do izjemnega uspeha, ki ga nismo doživeli že kar nekaj let. Ana je bila namreč šesta, Meta osma, Tina pa enajsta.

Ana Drev: “Super je bilo. Zadovoljna sem s tekmo. Res so bile tako majhne razlike, da je bilo mogoče še kaj več v igri, a kakorkoli, sem zelo vesela, predvsem ekipnega uspeha in vzdušja, ki je danes vladalo v ekipi. Zdaj se počutim super, zdrava sem, težav s kolenom nimam, tako da se veselim preostanka sezone. Kranjska Gora mi načeloma ustreza, mi je zelo všeč teren. Glede na to, da za Lisico v Mariboru ni bilo možnosti, je Kranjska Gora za mene sigurno najboljša opcija.

Tina Robnik: “V prvi vožnji me je rezultat res presenetil. Ko sem vozila nisem imela občutka, da grem kaj ekstra posebno. Izgleda sem res ujela tisto pravo linijo in dobro spuščala na tistih delih, kjer je bilo treba spustiti, saj je bila kar dirkaška postavitev. V drugi vožnji sem imela boljši občutek, razen seveda tiste napake spodaj. Treba bo narediti analizo, a kakor sem se pogovarjala s trenerjem, sem bila nagnjena preveč nazaj in potem nisem ujela tistega pravega ziba. Na koncu je malo grenkega priokusa, ker sem poslabšala rezultat, a treba je potegniti pozitivne stvari, sploh to, da sem se v prvi vožnji približala najboljšim. To je dokaz, da sem sposobna priti na vrh in mi daje dodatno samozavest za naprej.

Glavni trener Denis Šteharnik: “Že na treningih sem videl, da so punce dobre, da dobro smučajo. V našem taboru smo pričakovali, da mora to enkrat priti na plano. Danes se je to zgodilo, pika na i še manjka, a mislim, da smo naredili dober vtis, da bodo punce dobile dodatno samozavest in da bodo na naslednjih tekmah še bolj ”stisnile”. V prvi vrsti bi čestital puncam za borbo, pa tudi naši ekipi, še posebej tehničnemu trenerju Robertu Žanu. Zelo dobro se dela, dobra ekipa smo, vzdušje je dobro in veselje je biti glavni trener pri takih stvareh. Zato bi se rad zahvalil celi ekipi, kar so pravi profesionalci, zato se lahko kosamo z najboljšimi na svetu. Še vedno pa manjka pika na i, vem, da to še ni to. Rezultati so odlični, a vem, da lahko punce stisnejo iz sebe še več. Poskusili bomo delati v tej smeri, da bomo še boljši. Pri veleslalomu je treba veliko trenirati, delati. Punce več delajo od kar smo skupaj. Mislim, da so pripravljene na vse pogoje, tako da lahko od njih pričakujemo veliko, v nadaljevanju sezone in naprej.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lienz :. Veleslalom (ž)
Izjava: Ana Drev (.mp3)
Izjava: Tina Robnik (.mp3)
Izjava: Denis Šteharnik (.mp3)


Leave a Comment