Jaka Hvala je postal mladinski svetovni prvak


Jaki Hvala so prvi čestitali reprezentačni kolegi [foto: liberec2012.cz]

Na mladinskem nordijskem svetovnem prvenstvu se nadaljuje uspešen slovenski dan. Po skakalkah, kjer je do brona prišla Katja Požun, so izvrstno nastopili tudi fantje. Posebno se je izkazal v letošnji sezoni naš najboljši skakalec Jaka Hvala. 20-letnik je vodil že po prvi seriji, ko je pristal pri 103,0 m, v druga pa je sicer zmogel meter manj, a kljub temu slavil z veliko prednostjo 19,5 točk. Hvala je tako na prestolu nasledil Nejca Dežmana, ki je bil najboljši lani v turškem Erzurumu.


Jaka Hvala med zmagovitim skokom [foto: liberec2012.cz]

Z rezultatom sem vsekakor zadovoljen ter tudi s skoki. Še vedno imam nekaj rezerv oz. malenkosti, ki se jih še da izboljšati. Svoj cilj sem izpolnil. Glede na trening sem nastopil boljše. Naredil sem dva normalna skoka in sem zelo vesel. S tem so se mi neke sanje iz otroška izpolnile. Ko sem odhajal na mladinsko svetovno prvenstvo, je bila želja medalja. Tudi sam sem si zadal po treningu visok cilj. Tako sem videl tudi, kako delujem pod nekoliko večjim pritiskom. Super mi je uspelo. Na dveh koncih hkrati se ne da biti. Po tekmi mi ni žal, da nisem odpotoval v Vikersund na letalnico. Upam, da nam bo na ekipni tekmi vsakemu uspelo sestaviti tiste prave skoke, takšne kot znamo. Vsekakor je cilj popraviti lanskolno uvrstitev in osvojiti medaljo. Če se bomo lepo zbrali in bo vsak prikazal tisto, kar zna, da nam lahko uspe,” je po tekmi razmišljal novi mladinski svetovni prvak.

Na zmagovalnem odru sta se mu pridružila Poljak Klemens Muranka na drugem in Avstrijec Stefan Kraft na tretjem mestu.

V finalni seriji sta bila še Cene Prevc in Anže Semenič, ki sta zasedla 11. in 14. mesto. Četrti slovenski predstavnik Matic Benedik je bil 35.


Na zmagovalni oder so se uvrstili Klemens Muranka, Jaka Hvala in Stefan Kraft [foto: liberec2012.cz]

O nastopu fantov je spregovoril glavni trener Gorazd Bertoncelj, ki spremlja naše fante v Liberecu: “Današnja tekma je bila zelo težka, ker so bili spreminjajoči pogoji. Predvsem veter, poleg tega je še rahlo snežilo. Jaka je naredil dva zelo solidna skoka, od ostalih fantov smo pričakovali nekoliko več, saj imajo fantje več v nogah in tudi v glavi. Za večino izmed njih je bilo to prvo mladinsko svetovno prvenstvo. Ravno zaradi tega smo z rezultati ostalih fantov tudi zadovoljni. Od sobotne ekipne tekme pričakujem dobre skoke ter da fantje opravijo svojo nalogo. Vlogo favoritov bom tokrat prepustil drugim. Jutri sledi uradni trening, da fantje dobijo še prave občutke. Na podlagi treninga bomo določili zadnjega četrtega člana ekipe.

V soboto fante čaka še ekipna tekma.


Rezultati: Mladinsko svetovno prvenstvo .: Liberec
Izjava: Gorazd Bertoncelj (.mp3)
Izjava: Jaka Hvala (.mp3)[foto: liberec2012.cz]

Leave a Comment