Jansrud in Streitberger zmagovalca v Kvitfjellu

Sezona svetovnega pokala za alpske smučarje se je po olimpijski prekinitvi nadaljevala v Kvitfjellu na Norveškem. Na skrajšani smukaški preizkušnji, smučarji so bili na progi le dobro minuto, sta si zmago razdelila domačin Kjetil Jansrud in Avstrijec Georg Streitberger. Prvič je na oder za zmagovalce stopil Američan Travis Ganong, ki je bil tretji. Daleč za najboljšo trojico pa sta ostala slovenska predstavnika Andrej Šporn in Martin Čater, ki nista osvojila novih točk.

Vremenske razmere že celo sezono otežujejo delo organizatorjem in četudi bi pričakovali, da bo daleč na severu v začetku marca še zavladala huda zima, temu ni tako. Tudi na Norveškem primanjkuje snega, zato so smukači zgodaj zjutraj najprej vozili trening, ki ga včeraj zaradi dežja in megle niso uspeli izpeljati. Brez treninga pa tekme po pravilih Mednarodne smučarske zveze ne more biti. Dobri dve uri po preizkušnji olimpijske proge v Kvitfjellu – tu so se smučarji pomerili na olimpijskih igrah leta 1994, ki jih je gostil Lillehammer – je sledil sedmi od devetih smukov letošnje zime.


Streitberger, Jansrud in Ganong [foto: FIS]

Zaradi skrajšane proge so bile razlike med tekmovalci izjemno majhne, tekma pa precej neatraktivna. S številko ena je najhitrejši čas postavil Streitberger, s katerim se je v nadaljevanju izenačil Jansrud, ki je trenutno v izjemni formi. 28-letni Norvežan je namreč z osvojenim zlatom in bronom najuspešnejši smučar nedavnih iger v Sočiju. Te je brez odličja zapustil njegov rojak Aksel Lund Svindal, ki je vse moči usmeril v sklepni del sezone, ko si v švicarskem Lenzerheideju želi dvigniti veliki kristalni globus. Na prvi domači preizkušnji ta konec tedna bi si Svindal gotovo želel višje od petega mesta. Če bo vreme zdržalo, bo lahko rezultat izboljšal že jutri, ko bo Kvitfjell gostil še en smuk, v nedeljo pa bo izkušeni Norvežan branil lansko superveleslalomsko zmago.

Leave a Comment