Kdo bo nasledil Didierja Cuchea?

Švicar Didier Cuche je legenda Kitzbühla. Smuk je na progi Streif dobil kar petkrat, ravno pred letom dni pa je to mondeno avstrijsko smučarsko središče izbral tudi za kraj, kjer je napovedal svojo upokojitev. Kljub težki odločitvi, ki je zapečatila njegovo tekmovalno pot, je dva dni kasneje spet prestal preizkus za najpogumnejše in najmočnejše smučarje ter ugnal vso konkurenco.


Lani se je Švicar takole veselil zmage [foto: GEPA]

Letos bo 38-letnik pod Petelinjim grebenom v vlogi gledalca, zvezdnika, katerega korake bodo budno spremljali novinarji in množica oboževalcev, in tudi pomočnika. Z nasveti bo skušal nekdanje mlajše kolege iz reprezentance pripraviti na najtežji smuk sezone. 3312 metrov dolga proga z imenom Streif ni najdaljša, a je strah vzbujajoča. Z začetnim 50-odstotnim naklonom proga tekmovalca izstreli iz starta, ta zato hitro doseže hitrost okoli 100 km/h. Sledni najzahtevnejši zgornji del proge, kjer je v znameniti Mišnici naklon kar 85-odstotni. Prav tu je v preteklosti prišlo do nekaterih spektakularnih padcev in posledično do hudih poškodb. Ostri ovinki se nadaljujejo, v srednjem ravninskem delu pa je treba dobro drseti. Najvišjo hitrost, to je okoli 145 km/h, tekmovalci dosežejo na ciljnem prečnem prehodu.

Ni izrazitega favorita

Na petih smukih, ki so jih tekmovalci vozili v tej zimi, smo videli različne zmagovalce. Z dvema zmagama se lahko pohvali le Christof Innerhofer, ki je bil najboljši v Beaver Creeku in pretekli konec tedna v Wengnu. V Val Gardeni je za presenečenje poskrbel Steven Nyman, praznični smuk v Bormiu pa sta si razdelila Hannes Reichelt in Dominik Paris. Majico vodilnega smukača bo v Kitzbühlu nosil Aksel Lund Svindal, ki je sicer zmagal samo na prvem smuku v Lake Louisu. Norvežan se na Streifu vsaj na smuku še ni izkazal. Najvišje je bil na petem mestu leta 2010, lani je bil le 14.


Baumann, Cuche in Kröll na zmagovalnem odru [foto: GEPA]

Avstrijci upajo, da bo smuk dobil Klaus Kröll, ki letos še ni uspel stopiti na sam vrh. Tako bi po petih letih čakanja na Streifu spet dobili domačega zmagovalca. Z dobrim smučanjem v Wengnu si je višje cilje na Streifu postavil tudi Romed Baumann, ki je lani na tem prizorišču zaostal le za Cucheom. Na vseh treh treningih v tem tednu je blestel še en domači up – Hannes Reichelt. Vprašanje pa je, ali bo zmagovito formo s treningov uspel prenesti tudi na tekmo.

Visoka uvrstitev Šporna?

Tudi slovenski tekmovalci so na Streifu že dosegali izjemne uspehe. Spomnimo se na primer drugega mesta, ki ga je leta 2010 dosegel Andrej Šporn. Prav on bo jutri glavni kandidat za visoko uvrstitev. Andrej Jerman bo zaradi padca tekmo izpustil, Rok Perko pa zaradi padca v Wengnu še ni stoodstotno pripravljen. Na startu bomo imeli še dva mladeniča. Boštjan Kline in Klemen Kosi bosta najtežji smuk izkoristila predvsem za nabiranje tako potrebnih izkušenj.

Ne glede na to, kdo se bo z zmago vpisal med smukaške legende in v žep pospravil 70.000 evrov, bo pravi zmagovalec 73. pokala Hanenkamm postal tisti, ki bo dobil kombinacijo. Torej seštevek smuka in slaloma. Nanj pa bo treba počakati vse do nedeljskega popoldneva.

Leave a Comment