Kljub težkim razmeram Mazejeva do zmage v Söldnu


Tina Maze je slavila 12 v karieri [foto: GEPA]

Že tradicionalno so novo sezono alpskega smučanja odprla dekleta z veleslalomom na ledeniku Rettenbach nad Söldnom. V velikem pričakovanju, obenem pa polne negotovosti, katera izmed njih bo najhitrejša, so se pognale na zahtevno söldensko strmino. Slednjo je sijajno odpeljala Tina Maze in prepričljivo ugnala konkurenco.


Mazejeva je imela po prvi vožnji veliko prednost [foto: GEPA]

Najboljša slovenska smučarka je odlično opravila s prvo progo, na katero se je pognala kot četrta. Pred najbližjo zasledovalko, Francozinjo Tesso Worley, je imela namreč kar 74 stotink prednosti. Vse ostale tekmovalke pa so zaostajale že več kot sekundo. Lanska dobitnica veleslalomskega globusa Viktoria Rebensburg je tako pristala na tretjem mestu, v prvi peterici pa sta se znašli še Avstrijka Kathrin Zettel in Italijanka Denise Karbon. Razočarala je najboljša smučarka lanske sezone Lindsey Vonn, ki je pred letom dni dobila preizkušnjo v Söldnu, prvo vožnjo pa je končala na 12. mestu. Med najboljših trideset smučark se je uvrstila tudi Ana Drev, ki je z zaostankom treh sekund in pol pristala na 22. mestu, medtem ko mladi Ani Bucik preboj v finale ni uspel.


Ana Drev v finalni vožnji [foto: GEPA]

Pred začetkom finalne vožnje se je na progo prikradla gosta megla, zato so start zamaknili za eno uro. Vremenske razmere se kljub temu niso veliko izboljšale in so se od tekmovalke do tekmovalke hitro spreminjale. Prav zaradi slabe vidljivosti so smučarke delale ogromno napak. Tako so med drugimi odstopile tudi favoritinje za najvišja mesta, in sicer Vonnova, Rebensburgova in Worleyjeva.  Mazejeva pa je svojo nalogo tudi v drugo opravila suvereno in se veselila zmage pred domačinkama Kathrin Zettel in Stefanie Köhle. V megli se je dobro znašla tudi Ana Drev, ki je iz 22. mesta po prvi vožnji napredovala na končno 13. mesto.

“Noro je bilo, zares je bilo težko smučati, bila sem povsod po progi. V prvem teku sem imela odličen občutek, zdaj pa sem se morala res boriti. Vesela sem, da mi je uspelo. Imela sem lepo prednost, tako da sem poskušala smučati sproščeno. Naredila sem sicer nekaj napak, zato sem poskušala ostati mirna. Na ogrevanju sem celo padla, kar ni bilo dobro, na koncu pa se je vse dobro izteklo,” je po 12. zmagi v karieri povedala Črnjanka.

Prva letošnja ženska preizkušnja je potrdila, da je Tina Maze odlično pripravljena in da se bo na vseh tekmah, ki jih prinaša prihajajoča sezona, borila za najvišja mesta in morda tudi za sam veliki kristalni globus. Če bodo vremenske razmere ugodne, bodo jutri v Söldnu tekmovali še fantje. Nastopila bosta dva slovenska predstavnika − Janez Jazbec in Žan Kranjec. Prva vožnja se začne ob 9.30.


Rezultati: Svetovni pokal .: Soelden :. Veleslalom (ž)


Leave a Comment