Kocijančič: “Bile so grožnje in neprimerne ponudbe”


Janez Kocijančič [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Janez Kocijančič je predstavil svojo plat zgodbe o aferi Planica na kongresu Mednarodne smučarske zveze (FIS). V Kangwonu je predsedstvo, kjer sedi tudi Kocijančič, 31. maja svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah dodelila Lahtiju. Po glasovanju je z mesta predsednika Smučarske zveze Slovenije (SZS) nepreklicno odstopil Tomaž Lovše.


Janez Kocijančič [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

“Večni” predsednik OKS se je po vrnitvi v domovino zavil v molk, saj je z ženo odšel na rojstnodnevno potovanje. Radovednost sedme sile o dogajanju v Južni Koreji pa je potešil na današnji novinarski konferenci. V prostorih enega izmed ljubljanskih hotelov se je trlo novinarjev, snemalcev in fotografov, ki so pričakovali dodatne podrobnosti, vendar slednjih niso bili deležni v celoti.


Množica novinarjev, fotografov in snemalcev na tiskovni konferenci [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Po mnenju Kocijančiča je nespodobno obnašanje Lovšeta stalo Planice morda tudi svetovnega prvenstva. “Z izgradnjo sodobnega nordijskega centra bomo sloves Planice ohranili. Kandidatura je bila na kongresu izjemno lepo predstavljena, posebno sta mi bila všeč nastopa obeh ambasadorjev Planice Petre Majdič in Francija Petka,” je dejal prvi mož OKS ter dodal, da v zadnjem času ni bilo zapletov pri glasovanju, tokrat pa je bilo drugače: “Bilo je kot nočna mora. Vse skupaj je bilo tako, kot da bi me nekdo udaril s kladivom po glavi. Pred sejo je predsednik FIS Gian-Franco Kasper sporočil, da je obveščen o grožnjah zoper njega. Za vsem naj bi stal predsednik SZS. Omenil, je da grozijo tudi ostalim članom predsedstva, med drugim tudi meni. Kasper je zaradi tega zahteval zaščito. V šoku sem nato vzel besedo, se opravičil za neprimerno ravnanje predsednika, a poudaril resnost planiške kandidature. Želel sem ločiti grožnje in neprimerno ravnanje od kandidature. Sledilo je glasovanje, rezultat pa že poznate.


Janez Kocijančič [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V trenutku, ko je prišlo do obvestila o neprimernih stvareh, je zadeva o uspehu Planice pričela postajati vprašljiva. Po glasovanju je Norvežan Sverre Seeberg, podpredsednik FIS-a, navrgel, da tudi Holmenkollen, ko je prvič kandidiral, ni dobil niti pet glasov. Francoski predstavnik mi je dejal, da je bila kandidatura izgubljena v tistem trenutku, ko se je izvedelo o pritiskih in nedostojnih potezah. Pred zaključnim glasovanjem smo se spogledali in ob dejstvu, da če bi glasovali za Planico, bi izgledalo, kot da smo podlegli pritiskom in sprejeli nedostojne ponudbe, je bila odločitev na strani Lahtija. Videl sem štiri pisma, v katerih se je drugim smučarskim zvezam ponujalo določene ugodnosti. ” je svojo plat zapleta predstavil Kocjančič ter nekaj besed namenil tudi etiki v športu.

SMS sporočil med Lovšetom in Vedranom Pavlekom nisem videl in jih nisem prenašal naprej. Večino časa kongresa sem bil na sejah predsedstva. Odstop Lovšeta mi je v olajšanje, saj smo se vsi znašli v težkem položaju. Gospod Lovše se s smučanjem ukvarja dve leti in se zato nanj slabo spozna. Slabo se spozna tudi na statuta SZS in FIS. Če bi se, bi vedel, da po izvolitvi v predsedstvo ne smem nastopati v imenu nacionalne zveze. Naloge lobiranja mi torej ni mogel dati. Če bi mi jo dal, bi jo odklonil. Pri FIS namreč veljajo visoki etični standardi. Lovše me tudi ne bi mogel zamenjati, ker me je za kandidaturo potrdil izvršni odbor SZS,” je očitke ovrgel Kocijančič.


Prisotna sta bila tudi Petra Majdič in kranjskogorski župan Jure Žerjav [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V moji tridesetletni karieri je to prvi tovrsten dogodek. Ne spomnim se, da bi se kdaj soočal s takšnimi stvarmi, zato se sprašujem, zakaj je bilo to potrebno. Bile so grožnje in neprimerne ponudbe, toda odločno zanikam, da bi sam zakuhal intrigo proti Lovšetu. Mene vse do danes ni bilo v Sloveniji, med kongresom pa sem dal le izjavo za slovensko tiskovno agencijo, ki jo ponavljam. Olajšanje je bilo, ko smo slišali za Lovšetov odstop, saj smo se znašli v izjemno težkem položaju. Že dolgo ni bilo tako odprte kandidature za SP, kot tokrat. Ni bilo nobenega vnaprejšnjega dogovora, da zmaga Lahti, in finsko prizorišče je bilo po mojem mnenju premagljivo vse do neprimernih nastopov Lovšeta. Osebno sicer mislim, da se je gospod Lovše iskreno trudil, da bi Planica dobila kandidaturo. A trudil se je na napačen način,” je za konec poudaril Kocijančič

Leave a Comment