Kombinatorci bodo Pokljuko zamenjali za Ramsau

Za ekipo nordijskih kombinatorcev je uspešna poletna sezona, kjer so varovanci Primoža Triplata nanizali nekaj vrhunskih rezultatov. Gašper Berlot in Marjan Jelenko sta na tekmi poletne velike nagrade v nemškem Oberwiesenthalu s tretjim na ekipnem šprintu spisala slovensko zgodovino nordijske kombinacije. Postala sta prva kombinatorca, ki sta zasedla stopničke na tekmah najvišje ravni. Le dan zatem pa je Berlot tretje mesto vknjižil še na posamični tekmi. “Vsi testi kažejo, da so tekmovalci napredovali v primerjavi z začetkom pripravljalnega obdobja,” je dejal Triplat.


Igoru Cuznar (pomočnik trenerja), Mitja Oranič, Gašper Berlot in Marjan Jelenko [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Trening v Planici bo zelo uporaben

Kombinatorci so večino časa v zadnjih dneh preživeli na Pokljuki, kjer so opravljali tekaški trening na snegu. Pred časom so preizkusili tudi novi skakalnici v Planici. “Po dolgem času smo znova trenirali na domačih tleh na 120 metrski skakalnici. Na ta dogodek sem ponosen. Veseli nas, da imamo znova v Sloveniji sodoben center, ki nam bo to zimo in tudi v bodoče zelo dobro služil. Kombinatorci nestrpno pričakujemo tudi izgradnjo tekaškega dela,” se je novosti v dolini pod Poncami razveselil Triplat. Novi skakalnici sta v Planici že prekriti z mrežo in tako pripravljeni na zimo. Manjka le še sneg oz. nizke temperature.

Prav na pripravah v Planici pa si je Berlot zvil gleženj. Poškodbo je že saniral in znova normalno trenira. Ostali reprezentanti so zdravi.


Primož Triplat [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Zima je specifična

Zima je od poletja nekoliko bolj specifična, saj je veliko odvisno tudi od materialov. Naši materiali najbrž niso konkurenčni našim konkurentom. Pozna se, da smo mala država z malo tekmovalci. Tudi v očeh proizvajalcev smuči smo drugo razredna država, zaradi česar ne dobimo tako kvalitetne smuči, kot bi si jih želeli. To je problem majhnosti države oz. trga,” razmišlja Triplat. Ekipa bo v sredo in četrtek opravila tekaški trening na Pokljuki, nato pa se bo od petka do nedelje odpravila na prvi snežni trening na skakalnico v Ramsau. Tam bodo opravili pet do šest enot. “V Avstriji lahko trening podaljšamo tudi za kakšen dan. V Ramsau bomo preizkusili nove drese s +2 cm oprijetosti. Sprememba iz povsem oprijetega na +2 cm nam bi morala biti le v prednost. Pred četrkovim odhodom v Lillehammer bomo opravili še en trening na Pokljuki.


Gašper Berlot [foto: GEPA]

Ekipa za prve tekme še ni znana

Dva tekmovalca, ki bosta nastopila na uvodnih tekmah svetovnega pokala bosta določena v nedeljo po skakalnem treningu v Ramsau. “Nekoliko mi je težko, saj bo eden izmed treh fantov ostal doma. Najbrž bomo naredili kakšno menjavo na prihodnjih tekmah,” je pogovor zaključil Triplat.

Leave a Comment