Kosi, Čater in Hadalin do točk v Santa Caterini

Vreme, ki je včeraj preprečilo izvedbo smukaške tekme, se je v Santa Caterini v Italiji umirilo in smučarji so se lahko pomerili na novi preizkušnji svetovnega pokala. Na vrsto je prišla prva alpska kombinacija v sezoni, med oseminšestdesetimi tekmovalci na startu pa je bila tudi šesterica naših fantov.

S superveleslalomskim delom preizkušnje, ki se je začel ob 10.30, je od naših tekmovalcev najprej opravil Klemen Kosi in to zelo dobro. Postavil je namreč deseti čas, njegov zaostanek za najhitrejšim smučarjem, Norvežanom Aleksandrom Aamodtom Kildejem, pa je znašal 1.87 sekunde. Tik za Skandinavcem sta bila uvrščena dva odlična slalomista, Avstrijec Marcel Hirscher in Francoz Alexis Pinturault, katerih zaostanka sta znašala 0.79 oziroma 0.84 sekunde.

Svojo nalogo je zelo dobro opravil tudi Martin Čater, ki je z zaostankom 2.20 sekunde zasedel 15. mesto, dobro izhodišče za slalomski napad pa je za las zgrešil Štefan Hadalin. Zaostanek 3.34 sekunde je namreč pomenil uvrstitev na 31. mesto. Naš najboljši tekmovalec v hitrih disciplinah Boštjan Kline tokrat ni imel svojega dne, saj je kmalu po prvem merjenju vmesnega časa odstopil, v zgornjem delu proge pa sta se napaki pripetili tudi Mihi Hrobatu in Mihi Kürnerju, ki sta prav tako ostala brez uvrstitev.


Boštjan Kline [foto: GEPA]

Vsi trije slovenski tekmovalci so tudi na slalomu prikazali lepe predstave in prišli do zelo dobrih uvrstitev. Kosi je s 13. mestom prišel do prvih letošnjih točk oziroma do četrtega najboljšega rezultata kariere, do najboljših uvrstitev na tekmah svetovnega pokala pa sta prišla Čater in Hadalin in sicer s 16. in 23. mestom. Slednji je imel od naše trojice najboljši čas slaloma, skupno 14., s čimer je napredoval za osem mest. Zmage se je veselil Pinturault, ki je za 34 stotink sekunde ugnal Hirscherja, tretje mesto pa je osvojil Kilde.

Dan v Italiji je najprej opisal Klemen Kosi: “Kar zgodaj se je vse začelo s startno številko 3, ponavadi dlje čakam na startu. Danes sem bil takoj na vrsti, tako da ni bil isti občutek, ker ne veš točno, kako bo potekala proga, ne vidiš drugih pred sabo. Po drugi strani pa je boljša snežna površina in to sem poskušal čim bolje izkoristiti. Mislim, da mi je dobro uspelo, tako da sem končal celo med deseterico in s tem sem bil zadovoljen. Na slalomu sem poskušal izvleči čim boljšo uvrstitev, vedel sem, da sem v preteklosti že znal dobro odpeljati slalom. Res je, da nimam v nogah toliko slalomskega treninga kot slalomisti, ki so me na koncu prehiteli, a vseeno sem lahko zadovoljen s 13. mestom. To so moje prve točke v sezoni in celo med petnajsterico. Veseli me, da mi je vsaj v kombinaciji uspelo.

Za tem je odgovoril še na vprašanje ali bo ta uvrstitev dobra popotnica za vstop v leto 2017: “Težko rečemo, vsaka tekma je tekma za sebe. Sigurno pa so vsake točke zelo dobrodošle in končno mi je to letos tudi uspelo. Na začetku sezone sem imel nekaj neuspešnih tekem, današnjo pa lahko odkljukamo kot uspešno. Če je to popotnica za drugo leto, še toliko boljše.

Odgovorni trener za hitre discipline za svetovni pokal Peter Pen pa je o nastopih naših tekmovalcev dejal: “Tudi na treningih pred sezono treniramo po dve disciplini na dan, tako da so fantje na to pripravljeni in trenirali so dobro. Veseli me, da smo bili na startu s šestimi fanti, isto kot velika nacija Avstrija in potem se vidi, da tudi če ni vse najboljše, pride ven dober rezultat. Veseli me za Kosija, da je ostal miren po teh neuspehih. Ni bilo vse optimalno odsmučano, a superveleslalom je bil dober, v slalomu pa je imel nekaj težav, tako kot celo pripravljalno obdobje. A to je spodbuden rezultat. Čater je dosegel rezultat kariere, a ima še ogromno prostora za slalom, tudi Štefan. Težko je tem mladim fantom, ki vedo in čutijo, da lahko osvojijo prve točke, pa jih še nimajo. Z Boštjanom smo se lotili tako, da bi največ pokazali na superveleslalomu, a žal je prišlo do odstopa. Tudi na Kürnerja sem danes resno računal. Vidi se, da so bili tisti, ki so boljši v slalomu danes v prednosti oziroma lažje odsmučajo superveleslalom in slalom, kot pa v kombinaciji s smukom,” in še dodal: ”Je pa tu še ena pomembna stvar, ki bo jo rad naznanil, predvsem vsem smučarskim delavcem, ki ne spoštujejo alpske kombinacije, v kateri so skozi leta zmagovali Kjus, Aamodt, Girardelli, Kostelić, pa tudi Hirscher. To je vseeno olimpijska disciplina in kaže vsestranskost, pri nas pa se je to zanemarjalo kar eno daljše obdobje, če ne celo cel čas.


Rezultati: Svetovni pokal .: Santa Catarina :. Alpska kombinacija (m)


Izjava: Klemen Kosi (.mp3)
Izjava: Peter Pen (.mp3)


Leave a Comment