Košir blestel pred domačimi navijači na Rogli


Žan Košir je na Rogli zasedel drugo mesto [foto: Miha Matevž/FIS]

Nekaj minut čez 12.30 se je na progi Jasa na Rogli začela osmina finala tekme svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu. Veliko število navijačev je ob lepem vremenu najprej spremljalo nastope šestnajstih deskark, potem pa so prišli na vrsto še moški, med katerimi so bili tudi trije domači predstavniki, ki so bili uspešni v kvalifikacijah.

V tretjem paru je nastopil svetovni prvak iz Kanade Rok Marguč, ki je dopoldne postavil peti najboljši čas, njegov nasprotnik pa je bil Vic Wild deskar, ki nastopa za Rusijo. Wild je v prvo startal nekoliko bolje in majhno prednost obdržal vse do cilja, v katerega je prišel 12 stotink prej kot Marguč. Ta je v drugo nastopil na modri progi in deskal odlično. Tekmovalca sta bila popolnoma izenačena, na kar je nekaj zavojev pred koncem Wild naredil napako, Marguč pa se je prvi odpeljal čez ciljno črto.


Navijali so tudi kurenti [foto: Miha Matevž/FIS]

Slovenski dvoboj

Uvrstitvi iz kvalifikacij sta bili takšni, da sta se v zadnjem paru osmine finala spopadla Žan Košir in Tim Mastnak. Slednji je bil dopoldne 15., v finalu pa je nastopil prvič v karieri. Tim se je v prvi vožnji odrezal odlično in izkušenejšega Žana ugnal za 27 stotink, v drugo pa ob nastopu naredil nekaj manjših napak in moral reprezentančnemu kolegu priznati premoč. Kljub temu, da se ni uspel uvrstiti v četrtfinale je Mastnak na domači tekmi prišel do uspeha kariere. Pred tem je bila njegova najboljša uvrstitev 22. mesto na paralelnem slalomu v Landgraafu leta 2011.

Naslednji nasprotnik Marguča je bil Francoz Sylvain Dufour, ki je imel v kvalifikacijah četrti čas. Francoz je s prvo vožnjo opravil precej bolje in našega deskarja ugnal za kar 68 stotink sekunde, kar je pomenilo, da je imel Rok pred seboj v drugi vožnji težko nalogo. Tam se je potrudil kolikor se je dalo in nekaj časa pridobil, toda Francoz se je znova odrezal zelo dobro in napredoval v polfinale. Naš deskar je na koncu zasedel peto mesto in s tem izenačil tretji najboljši rezultat kariere v paralelnem veleslalomu.


Žan Košir med vožnjo [foto: Miha Matevž/FIS]

Naletel sem na zelo razpoloženega Francoza, a sem zadovoljen z rezultatom, saj je najboljši letos. Res pa je, da sem po naslovu svetovnega prvaka upal na boljše. Lahko rečem, da je bila to prva domača tekma, v kateri sem sodil v vrh. V zadnji vožnji sem vedel, da imam zaostanek in da je modra proga hitrejša. Toda zgodila se je napaka, sem pa peti, kar je v redu. Zdaj se bo stvar nekoliko umirila, grem iz Slovenije, tako da bo malo lažje. V Sočiju si zagotovo želim dobrega rezultata. To da smo tu trenirali je zagotovo prednost, res pa je, da so se organizatorji potrudili. Navkljub vsemu temu snegu je to najboljša tekma letos in FIS se lahko zamisli o pogojih ter o temu kako veliko ljudi je tukaj,” je po tekmi razmišljal Marguč.


Navijači [foto: Miha Matevž/FIS]

V polfinale preko Prommegerja

Košir se je v četrtfinalu srečal z vodilnim deskarjem seštevka paralelnih disciplin, Avstrijcem Andreasom Prommegerjem. Naš deskar je v uvodni vožnji startal bolje, zelo dobro tudi nadaljeval in imel na koncu 61 stotink prednosti. Druga vožnja je bila bolj napeta, naš deskar pa je uspel obraniti prednost iz prve in se s sedmimi stotinkami naskoka veselil odhoda v polfinale.

Do tja so tako prišli štirje deskarji, ki so bili najhitrejši tudi v kvalifikacijah. V prvem paru sta se spopadla Dufour in Italijan Roland Fischnaller. Ta je bil v prvi vožnji počasnejši za 31 stotink sekunde, v drugo pa nastopil precej bolje in v finale odšel z 11 stotinkami boljšim časom. Žanov nasprotnik je bil Avstrijec Ingemar Walder. Slovenec se je pred domačimi navijači odrezal odlično in si že v prvi vožnji nabral 49 stotink prednosti. Avstrijec je tudi v drugi vožnji svojega tekmeca ves čas gledal le v hrbet in se moral na koncu tako zadovoljiti z malim finalom. Tam se je srečal z Durfourjem, ki je bil boljši in se veselil tretjega mesta.


Rok Marguč [foto: Miha Matevž/FIS]

Žensko finale je postreglo z zanimivim razpletom. Po zaslugi boljših zadnjih metrov in zavojem na progi je zmagala Rusinja Tudegesheva, drugo mesto je osvojila Nizozemka Sauerbreijeva, tretje pa Avstrijka Rieglerjeva.

Zadnji dvoboj dneva je tako postregel s ponovitvijo finala iz 12. januarja v Bad Gasteinu, kjer je Košir v finalu paralelnega slaloma ugnal Fischnallerja. Žan se je v prvi vožnji odrezal bolje. Po tem, ko je startal hitreje in ko ga je Italijan že ujel, je naš deskar bolje opravil z zadnjimi zavoji na progi Jasa in odšel v finalno vožnjo dneva s 31 stotinkami prednosti.

Gledalci so navijali za Koširja

Zadnje pol minute tekmovanja za svetovni pokal na Rogli je potekalo ob oglušujočem navijanju množice na koncu proge. Fischnaller je kmalu prišel tik ob našega deskarja, ki pa je nato kmalu vrnil udarec in pridobil majhno prednost. Ob napadalni in tveganju polni vožnji pa je Žan malo pred koncem naredil napako, zaradi katere je izgubil hitrost, kar pa je pomenilo, da je tekmec v cilj prišel pred njim.

Žan je tako pred domačo publiko osvojil drugo mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev kariere na tekmah v paralelnem veleslalomu. Po zmagi in tretjem mestu na slalomu v Avstriji, je dokazal, da lahko po najvišjih mestih poseže tudi na veleslalomu. V seštevku točk te discipline zdaj zaseda četrto mesto.


Tim Mastnak [foto: Miha Matevž/FIS]

28-letni Tržičan je po prihodu z odra za zmagovalce dejal: “Mislim, da sem danes bolj vozil za navijače, kot pa zase. Upam, da so vsi zadovoljni. Tudi zame je bilo pomembno, da sem šel čez neke bolečine, ki sem jih zdaj pozabil, upam, da bo naprej bolje. Fisch je eden boljših v svetovnem pokalu imava pa podobno tehniko. Malo mi je zmanjkalo s tem, da sem bil zadnje dni malo na snegu, nisem vedel točno kje sem. V finalu je važno da pospešuješ, ne samo da se pelješ. Napaka na koncu niti ni bila napaka, bilo je tveganje za zmago. Bolečin ni bilo, na startih sem se odločil za bolj tehnično opcijo in se pognal bolj z desko, kot pa z deli telesa, ki me bolijo. To pa še ne pomeni, da je z mano vse v redu. Če se bom jutri zbudil bolje kot danes, potem sem zmagal. Zdaj se bom doma malo spočil potem pa odhod v Soči.


Rezultati: Svetovni pokal .: Rogla (m)
Rezultati: Svetovni pokal .: Rogla (ž)


Leave a Comment