Košir drugi na izjemni tekmi na Rogli

Rogla je v soboto gostila predzadnjo tekmo v paralelnem veleslalomu v tej sezoni svetovnega pokala. 67 deskarjev in 53 deskark je s kvalifikacijskimi vožnjami začelo ob 9:30. Nastopi so bili zaradi slabih vremenskih pogojev kar zahtevni, organizator pa se je izredno izkazal in navkljub silam narave pripravil zelo dobro progo. Na Pohorju je bila seveda prisotna in še kako pripravljena tudi številčna slovenska ekipa. V ženski konkurenci so naše barve branile Gloria Kotnik, Iva Polanec, Patricia Mastnak in Iva Čebulj, v moški pa Žan Košir, Rok Marguč, Rok Flander, Izidor Šušteršič, Tim Mastnak, Jure Hafner, Jernej Demšar, Jure Retuznik in Črt Ikovic.


Žan Košir, Luka Matheis in Sylvain Dufour so se na Rogli uvrstili na zmagovalni oder [foto: Miha Matavž/FIS]

Progo postavil slovenski trener

Na smučišču Jasa, kjer je potekala 453 metrov dolga proga, ki jo je postavil Peter Kotnik, so se od naših fantov v kvalifikacijah najbolje znašli Rok Marguč, Tim Mastnak, Žan Košir in Rok Flander, ki so uspeli napredovati v osmino finala. Zelo blizu tega je bila Kotnikova, ki je na svoji prvi vožnji postavila 16. čas, v drugo pa bila nekoliko počasnejša in tako končala na 19. mestu. Od osmine finala jo je tako ločilo 33 stotink sekunde. Še bližje napredovanju je bil Demšar, ki je prav tako končal na 19. mestu, za šestnajstim pa je zaostal le štiri stotinke. Ostale slovenske deskarke in deskarji so na Jasi opravili samo z eno vožnjo. Mastnakova je končala na 45. mestu, Polančeva na 47., Čebuljeva pa na 50. Vožnji se nista posrečili tudi Šušteršiču in Hafnerju, ki sta nastopa pred domačimi navijači končala s 44. in 46. časom, Retuznik je zasedel 57. mesto, Ikovic pa je bil diskvalificiran.


Žan Košir je prideskal do drugega mesta [foto: Miha Matavž/FIS]

V četrtfinalu uspešni vsi Slovenci

Na začetku finalnih bojev, ki so se začeli ob 13:00, je vsak od naših deskarjev nastopil v svojem paru, kar je pomenilo, da ni moglo priti do slovenskih dvobojev pa tudi to, da napredovanje Slovenca ni bilo zagotovljeno. Za zadovoljstvo navijačev je najprej poskrbel Marguč, ki je brez težav opravil z Rusom Stanislavom Detkovim, v četrtfinale pa mu je kmalu sledil Flander, ki je bil predvsem v drugi vožnji boljši od Nemca Patricka Busslerja. Drugi slovensko-ruski dvoboj se je prav tako razpletel po naših željah, saj je Košir za las ugnal Andreya Soboleva, po padcu v prvi vožnji in takojšnjem izjemnem povratku ter odlični predstavi v zadnjih metrih druge vožnje, pa se je veselil tudi Mastnak, ki je premagal izkušenejšega Avstrijca Benjamina Karla.

Marguč je nekoliko razočaran

Marguč se je v naslednjem dvoboju pomeril z Avstrijcem Lukasom Mathiesom. Po zaostanku osmih stotink iz prve vožnje je Rok nastopil odločno, a nekaj vrat pred koncem naredil napako, ki ga je stala napredovanja, saj je Avstrijec prišel v cilj z 48 stotinkami prednosti.”Mogoče sem imel malo smole, da sem naletel na Mathiesa, ki je izredno hiter že celo sezono. Malo sem razočaran, saj sem želel več. Vsa čast organizatorju in navijačem, ki so na tem dežju. Megla je bila zdaj malo moteča, prej pa vidljivost ni bila vprašljiva. Pred Sočijem si želim še ene tekme na najvišjem nivoju in veliko dobrega treninga,” je po tekmi dejal Marguč, aktualni svetovni slalomski prvak.


Organizatorji so kljub slabim razmeram pripravili dobro progo [foto: Miha Matavž/FIS]

Žal je naneslo tako, da sta se pomerila tudi Košir in Flander. Žan je reprezentančnega kolega ugnal že v prvi vožnji, Rok pa je v drugo odstopil. “Z osmim mestom sem zadovoljen, sploh ker sem imel v zadnjem času veliko treninga in sem kar utrujen. Ker se vračam po poškodbi je to zelo pomembno, sploh pred olimpijado. Kljub temu, da sem naletel na Koširja, ki je najbolj neugoden nasprotnik, sem imel možnost napredovati. Žal pa se mi je v prvi vožnji zlomil čevelj, kar sem opazil šele na startu druge vožnje in s tem nisem imel možnosti. Glavnina treningov je opravljena, zdaj je treba malo stopiti s plina, saj sem na tekmi opazil da ni prave hitrosti. Na nek način sem žrtvoval to tekmo, a verjamem, da se bo to obrestovalo na Olimpijskih igrah,” je nastop na Rogli pokomentiral Rok.

Srdit boj Mastnaka in Wilda

Mastnak je za tem bil srdit boj z Vicom Wildom, ki brani ruske barve. Po vnovičnem zdrsu na bok v prvi vožnji je naš deskar v cilju zaostal 28 stotink, v drugo pa je z veliko mero borbenosti uspel ugnati tekmeca. Čez ciljno črto je prišel tri stotinke hitreje. Prvi polfinalni dvoboj je pripadel Mathiesu in Francozu Sylvainu Dufourju, dobil pa ga je prvi. Nato smo imeli priložnost videti še en slovenski spopad. Vodilni deskar v seštevku točk paralelnih disciplin Košir se je tokrat srečal z Mastnakom in upravičil vlogo favorita, saj je bil boljši v obeh vožnjah.


Do uspeha kariere je prišel Tim Mastnak [foto: Miha Matavž/FIS]

Mastnak, ki si je z uvrstitvijo v mali finale že zagotovil daleč najboljšo uvrstitev v karieri, se je spopadel z Dofourjem. V prvi vožnji je bil za pol sekunde počasnejši, v drugo pa poskušal nadoknaditi zaostanek, kar pa mu ob manjših napakah ni uspelo. Tim, ki bo čez nekaj dni dopolnil 23 let je po nastopu v malem finalu in osvojenem četrtem mestu dejal: “Četrto mesto je super rezultat, če bi mi ga kdo ponudil pred tekmo, bi podpisal. Lahko bi več naredil v zadnji vožnji. Francoz je naredil napako in mislil sem že, da sem mimo njega, potem pa še sam naredil napako. Četrto mesto je lahko nehvaležno, a zame je super.


Navijači so bili dobro razpoloženi [foto: Miha Matavž/FIS]

Nesrečna vratca

Ob glasnem spodbujanju navijačev smo nato spremljali Koširja in Mathiesa, ki sta se borila za prvo mesto. Naš deskar je po prvi vožnji zaostajal 62 stotink in imel na zadnji vožnji dneva težko nalogo. Malo pred koncem je Avstrijec naredil napako, žal pa tudi naš tekmovalec, ki je povozil vrata, kar je pomenilo, da je na koncu osvojil drugo mesto. “Če pogledam kako sem začel dan, je to drugo mesto lep uspeh, a letos sem že velikokrat izgubil v velikem finalu, tako da upam, da me čaka nekaj več sreče, če ne prej v Sočiju. Pokazal sem, da lahko vozim iz vožnje v vožnjo bolje, tako da sem optimističen. V finalu vedno želim peljati še stopnjo višje, tako da v prvi nisem ujel zavoja in izgubil na času, potem pa sem moral čisto spustiti, saj je bila to edina možnost, da ga ujamem. Imam še več motivacije, še bolj bom moral delati. Bomo videli, če bo tekma v Nemčiji, če ne, si bom vzel nekaj počitka. Obnovil bom bazo in delal na kondiciji, tako da bom v Sočiju v najboljšem možnem stanju,” je po tekmi dejal današnji slovenski junak.

V ženski konkurenci je slavila Čehinja Ester Ledecka, druga je bila Japonka Tomoka Takeuchi, tretja pa Avstrijka Julia Dujmovits. Košir v skupnem seštevku paralelnih disciplin zdaj zaseda drugo mesto, od Mathiesa pa ga loči 90 točk. V veleslalomskem seštevku si naš deskar in Avstrijec delita prvo mesto.


Rezultati: Svetovni pokal .: Rogla :. Paralelni veleslalom (m)
Rezultati: Svetovni pokal .: Rogla :. Paralelni veleslalom (ž)


Leave a Comment