Košir tretji, Marguč deseti na Rogli

Rogla je danes gostila najboljše deskarje in deskarke sveta v paralelnih disciplinah. Tekmovalce je na Pohorju pričakalo sončno vreme, po zaslugi organizatorja pa tudi dobri pogoji za nastope na progi Jasa. Kvalifikacijske vožnje paralelnega veleslaloma svetovnega pokala so se začele ob 9.30, na seznamu nastopajočih pa je bilo 45 deskarjev iz 14-ih ter 43 deskark iz 16-ih držav.


Žan Košir je na Rogli prišel do tretjega mesta [foto: Miha Matavž/FIS]

V moški konkurenci je bil v kvalifikacijah med vratci, ki jih je postavil Izidor Šušteršič, najhitrejši Žan Košir, ki je najbližjega zasledovalca pustil za seboj za več kot sekundo. Odlično se je odrezal tudi Rok Marguč, ki je bil četrti, uvrstitev med šestnajsterico pa se je le za malo izmuznila Jerneju Demšarju. Ta je imel po dveh vožnjah isti čas kot kanadski veteran Jasey Jay Anderson, dodatna vožnja pa je v finale popeljala Severnoameričana.

Razlike med tekmovalci so bile tudi sicer zelo mahne, saj je Tim Mastnak, ki je zasedel 19. mesto za izločilnimi boji zaostal za samo štiri stotinke sekunde. 0.31 sekunde od nadaljevanja je bil oddaljen Rok Flander, ki je bil na koncu 26., s samo eno vožnjo pa so opravili Jure Hafner, Črt Ikovic in Jure Retuznik, ki so zasedli 37., 43. in 44. mesto.


Gloria Kotnik je bila najvišje uvrščena Slovenka [foto: Miha Matavž/FIS]

Najboljša slovenska deskarka Gloria Kotnik je s tekmovanjem začela zelo dobro, saj je na rdeči progi postavila 14. čas, v drugo pa je bila diskvalificirana, tako da je bila na koncu uvrščena na 32. mesto. Ostali dve naši deskarki, Patricia Mastnak in Iva Polanec sta s po eno vožnjo zasedli 39. oziroma 40. mesto. Najboljši čas kvalifikacij je postavila Avstrijka Kreinerjeva, druga je bila Čehinja Ledecka, tretja pa Nemka Koberjeva.

Že prvi dvoboj v osmini finala je postregel s slovenskim nastopom, saj se je Marguč spopadel z Italijanom Mirkom Felicettijem. Tekmovalca sta bila večino časa izenačena, Rok pa je v zadnjem delu nastopa naredil nekaj manjših napak, nato pa še povozil vrata, kar je vodilo do diskvalifikacije in konca tekmovanja. ″Na žalost mi ni uspelo, mogoče zaradi izbire proge. Mislil sem, da bom, ko bom prišel v vodstvo lepo odpeljal do konca. Žal sem naredil nekaj manjših napak, na koncu pa zapeljal med vratci, ker sem tvegal. Sem razočaran, a mislim, da bo to solidno mesto med deset. Po kvalifikacijah sem bil dosti bolj optimističen in bolje razpoložen, saj sem po prvi vožnji dobil nekaj zagona. Na domačem terenu sem si res želel pokazati vse svoje znanje. Škoda, a sezone še ni konec, kar nekaj tekem nas še čaka. Mislim, da bom še imel priložnost pokazati vse svoje znanje,″ je dejal Rok.


Zimska idila na Rogli [foto: Miha Matavž/FIS]

Koširjev prvi nasprotnik v izločilnih bojih je bil Anderson. Naš deskar se je brez težav maščeval za izpad reprezentančnega kolega iz nadaljevanja tekmovanja, saj je svojo nalogo opravil odlično in čez ciljno črto prišel z 38. stotinkami sekunde prednosti pred Kanadčanom.

Naslednji tekmec Žana je bil Nevin Galmarini. Tokrat sta oba deskarja na poti naredila kar nekaj napak, usodno pa je naredil Švicar, ki je v zadnjem delu proge izgubil veliko časa, kar je pomenilo, da so številni navijači na Rogli videli Slovenca v polfinalu. Tu smo znova spremljali slovensko-italijanski dvoboj, saj se je Žan pomeril s Felicettijem. Nastopa znova nista bila brez napak, žal pa jih je Košir naredil nekaj več, tako da je v finale odšel Italijan.


Navijači [foto: Miha Matavž/FIS]

Pred zadnjimi moškimi dvoboji smo videli še ženske. Do prvega mesta je prišla Avstrijka Marion Kreiner, ki je v velikem finalu ugnala rojakinjo Ino MeschikTomoko Takeuchi osvojila Selina Joerg iz Nemčije. Na Koširjevi poti do zmagovalnega odra je v malem finalu stal Kaspar Fleutsch, še en švicarski deskar.

Žan je v svoji zadnji vožnji dneva blestel od starta do cilja in prikazal nastop, ki mu tekmec ni mogel konkurirati, kar je pomenilo, da je osvojil tretje mesto. Po nekoliko tesnejšem dvoboju v velikem finalu je do zmage prišel Američan, ki nastopa za Rusijo, Vic Wild, drugi pa je bil Felicetti. Končna uvrstitev Marguča je bilo deseto mesto.


Organizatorji so se s pripravo proge potrudili [foto: Miha Matavž/FIS]

Košir je v skupnem seštevku svetovnega pokala še povečal prednost pred najbližjimi zasledovalci. S 3200. točkami ima 710 točk naskoka pred Italijanom Rolandom Fischnallerjem. Najboljši deskar sezone je po tekmi dejal: ″Ne bom gledal posnetkov za nazaj, zgodba je zaključena. Zdaj je čas za veselje. Zahvalil bi se vsem navijačem za izredno vzdušje.


Rezultati: Svetovni pokal .: Rogla :. Paralelni veleslalom (m)
Rezultati: Svetovni pokal .: Rogla :. Paralelni veleslalom (ž)


Leave a Comment