Košir: “Zaradi navijačev mi bo lažje”

Konec tedna (petek in nedelja) se z dvema paralelnima slaloma v avstrijskem Bad Gasteinu nadaljuje svetovni pokal alpskih deskarjev na snegu. V prestižni oranžni majici vodilnega bo v mondeno zdraviliško-igralniško turistično središče v okrožju Pangau pripotoval Tržičan Žan Košir, ki se na “Gasteinski dvojček” z reprezentančnim kolegom Rokom Flandrom in kanadsko ekipo pripravlja v Italiji.


Žan Košir na uvodnih tekmah sezone v Carezzi [foto: Miha Matavž]

Zaradi zelo spremenljivih vremenskih razmer je bil kakovosten trening v prvih dneh novega leta na domačih terenih praktično nemogoč. “Za silo je šlo. Prve dni v letu sem treniral na Rogli, Krvavcu in Voglu. V nedeljo pa sem se odpravil v Italijo, kjer sem se priključil reprezentančnemu kolegu Flandru ter kanadski ekipi. Treniramo tudi paralelno, tako da v neposrednih dvobojih s kakovostnimi tekmeci dobim prave informacije o mojem stanju. Da, zaključni treningi bodo ključni. V četrtek, dan pred prvo tekmo, pa odpotujem na prizorišče. Nadejam se, da s pravimi občutki,” pravi Košir, ki je sprva za ponedeljek načrtoval tudi trening v Bad Gasteinu.

V Bad Gasteinu najtežji slalom

Ko je bila odpovedana tekma z Jauerlinga prestavljena v Bad Gastein je ta seveda odpadel, saj FIS-ova pravila ne dovoljujejo treninga na prizorišču pet dni pred tekmo. Čeprav letos na podobnem terenu še nisem treniral, sem prepričan, da bom na slovitem “Buchebnu” lahko priklical občutke, ki so me lani pripeljali na vrh. Gre za najtežji slalom, tako da bo pomembna tudi izbira ustrezne taktike,” o terenu, ki so ga pretekli vikend preizkusili le Avstrijci, s spoštovanjem govori izkušeni Tržičan in poudarja, da mu bo precej lažje zaradi številnih navijačev s Tržiča, ki se v “alpski Monte Carlo” podajajo v nedeljo, ko bo na sporedu tretja in hkrati zadnja tekma sezone 2013/14 v paralelnem slalomu. “Zaradi številnih navijačev mi bo lažje.Več jih bo, večje bodo moje možnosti za uspeh. Prepričan sem, da bodo z glasnim navijanjem tekmecem nagnali strah v kosti,” v smehu dodaja Košir, ki ga veseli in motivira dejstvo, da bo v nedeljo ciljna arena na prizorišču, ki tekme svetovnega pokala gosti že od leta 2001, znova obarvana precej slovensko.


Delavci na progi so v zadnjih dneh zelo aktivni [foto: PR Bad Gastein]

Navijači obljubljajo podporo

Na tekmo že tradicionalno potuje poln avtobus kluba navijačev. Ob Žanovih vožnjah bomo tudi tokrat zelo, zelo glasni in prepričan sem, da bomo tudi tokrat preglasili domače avstrijske navijače. Seveda pa bomo pesti stiskali tudi za preostale slovenske deskarje in deskarke in hkrati uživali v vrhunskem deskanju vseh najboljših slalomistov in slalomistk, ki nam bodo na zadnjem slalomu pred olimpijskimi igrami zagotovo prikazali odlične vožnje,” obljublja Črt Košir s Kluba navijačev, ki se po natanko leto dni vračajo na prizorišče Koširjevega največjega uspeha v svetovnem pokalu.

Spored

:
Petek, 10. januar 2014
9:00 kvalifikacije
12:45 finale
“šprinterski format” – v finalnih dvobojih tekmeca vozita zgolj eno vožnjo, pri čemer hitrejši iz kvalifikacij izbira progo)

Nedelja, 12. januar 2014
9:00 kvalifikacije
13:00 finale
“klasični format”- v finalnih dvobojih tekmeca vozita po dve vožnji

Finalne vožnje obeh tekem bo v živo prenašala avstrijska nacionalna televizija ORF1, Eurosport 2 pa v živo petkovo finale, nedeljsko pa v posnetku.

Leave a Comment