Kosteliću zmaga, Valenčič deseti


Kostelić je bil nepremagljiv tako v prvi kot v drugi vožnji [foto: GEPA]

V Flachauu na Salzburškem so se danes na progi imenovani po Hermanu Maierju pomerili še fantje. Zadnjič so tu tekmovali pred sedmimi leti, ko je Finec Kalle Palander ugnal konkurenco. Slalom pod žarometi nikakor ni bil zahteven, saj je teren skoraj prelahek v primerjavi z drugimi, na katerih tekmujejo fantje v svetovnem pokalu. Slabe vremenske razmere, vseskozi je namreč močno snežilo, bi v drugačnih okoliščinah otežile izvedbo slaloma, na nočni tekmi pa to ne ovira tekmovalcev. Reflektorji zelo dobro osvetlijo progo, zato ni razlogov, da smučarji ne bi videli grbin ali drugih pasti na progi.

Prvi se je kot predtekmovalec na progo pognal Matthias Lanzinger, Avstrijec, ki so mu po padcu na superveleslalomu v Kvitfjelu leta 2008 amputirali nogo. Sedaj se zavzeto pripravlja na prihajajoče para olimpijske igre, zato je dobil priložnost nastopiti pred množico domačih navijačev. Med preostalimi tekmovalci je bil najbolj suveren Hrvat Ivica Kostelić, ki je z odličnim spodnjim delom ugnal Italijana Devilla in domačega aduta Prangerja. Razlike na vrhu pa so bile izredno majhne, Italijan je zaostal za štirinajst stotink, Avstrijec pa le za stotinko več.  Dobro se je ponovno odrezal naš najboljši slalomist Mitja Valenčič, ki si je z 10. časom privozil dobro izhodišče za drugo vožnjo. Proga pa se je z naslednjimi startnimi številkami precej razrila, naredile so se številne grbine, ki so ovirale mlade in neizkušene tekmovalce. Med tistimi, ki se niso najbolje znašli, sta bila tudi Matic Skube in Bernard Vajdič, ki sta močno zaostala za trideseterico najboljših.


Mitja Valenčič [foto: GEPA]

Tudi na drugi progi ni bilo večjih pasti, so pa imeli prednost tekmovalci, ki so se prej pognali na progo. Ta še ni bila načeta, kasneje pa se je v zgornjem delu nabrala še precej gosta megla. Nekoliko lažji teren pa je povzročil, da so fantje eden za drugim postavljali boljše čase. Najprej je bil prepričljiv 33-letni Italijan Patrick Thaler, potem Nemec Felix Neureuther, še boljši pa je bil Šved Andre Myhrer. Manfred Pranger ni uspel zadovoljiti rdeče-belega občinstva, saj je končal šele na petem mestu. Ivica Kostelić pa je z izjemno drugo vožnjo prišel do 13. slalomske zmage v karieri. Tudi Valenčič je na koncu dosegel dober rezultat – bil je deseti. “S tem rezultatom sem zadovoljen. Vožnji sta bili dosti podobni, začetek je bil slabši, v srednjem delu mi je bolje steklo, proti koncu pa sem malenkost izgubljal. Te napake je res treba odpraviti oziroma dobre odseke je treba sestaviti skupaj. Upam, da mi to čim prej uspe, tako da bom lahko uvrščen višje,” je svoj nastop ocenil Valenčič.

Trener Marko Jurjec je po tekmi o nastopu Valenčiča dejal: “Nekaj drobnih napak ga je stalo dosti višje uvrstitve. V prvem teku je naredil napako zgoraj, v drugem pa spodaj. Sigurno si je v prvem teku nabral preveč zaostanka da bi nato prišel višje. Vožnji sta bili sami po sebi v redu, toda teh napak se je treba znebiti. Tekma je bila težka, tekmovalci so bili zelo skupaj, tako da je bilo treba napadati. Valenčič je to naredil toda te napake so bile prisotne.” O vožnjah Skubeta in Vajdiča pa dodal: “Matic je bil zelo blizu, tik pred ciljem pa je naredil napako, ki bi znala biti celo odločila za uvrstitev med trideseterico. Če bi mu to uspelo bi lahko danes dosegel lep rezultat. Peljal se je solidno in mislim, da lahko kmalu pričakujemo, da bo prišel v finale. Vajdič je zaostajal čez celotno progo, mislim, da to ni tista forma, ki bi ga pripeljal v finale, toda s to startno številko je bilo to težko narediti.


Rezultati:Svetovni pokal .: Flachau :. Slalom (m)


Leave a Comment