Kraftu naslov, Hrabri Lanišek na veliki skakalnici sijajen 5

Tekma na veliki skakalnici na 53. svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu je potekala v pravi zimski pravljici, sijajno pa so se znova odrezali naši orli.

Oberstdorf se je danes ponudil povsem zimsko kuliso in tudi tekma na veliki skakalnici na 53. svetovnem prvenstvu je potekala v močnem sneženju in težkih razmerah za vse skakalce. Žal smo po prvi seriji ostali brez Bora Pavlovčiča, ki je bil po skoku, ki bi ga sicer popeljal v finale, diskvalificiran zaradi neustrezne dolžine smuči. Najboljši naš je bil po prvi seriji Cene Prevc, ki je s 129.5 metri in 125,1 točkami dolgo časa vodil, na koncu pa si je delil 8. mesto z Dawidom Kubackim. Tik za njima je bil s 126.5 metri in 124,6 točkami Anže Lanišek, na 13. mestu je bil Peter Prevc s 126.5 metri in 122,6 točkami.


Stefan Kraft je novi svetovni prvak [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V vodstvu je bil Stefan Kraft, ki je najboljše skoke kazal že včeraj v kvalifikacijah in v današnji poskusni seriji. Skočil je 132.5 metrov in je zbral 137,8 točk. Drugi je bil Norvežan Robert Johansson s 129.5 metri in 132,1 točkami, tretji pa še en Avstrijec, Daniel Huber s 133.5 metri in 131,7 točkami.

Finalno serijo je za naše odprl najstarejši Prevc, ki je skočil 129.5 metrov, imel je zelo dobre razmere, če ne štejemo sneženja, z 233,5 točkami pa je zasedel končno 16. mesto. Sijajno je nato poneslo Laniška, ki je s 136.5 metri prevzel vodstvo po pristanku, 258,5 točk pa ga je pripeljalo na vrhunsko 5. mesto! Cene je takoj za njim skočil 129.5 metrov z nižjega zaletišča, z 253,2 točkami je bil tretji po pristanku, na koncu pa odličen deveti.


Anže Lanišek je v finalu prikazal izjemen skok [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Naslova svetovnega prvaka se je zasluženo razveselil Kraft, ki je v finalu skočil 134 metrov, zbral pa je 276,5 točk. Srebro je osvojil Robert Johansson s 135.5 metri in 272,1 točkami, do brona pa je skočil lokalni matador, šesti po prvi seriji, Karl Geiger s 132 metri v finalu in s skupno 267,4 točkami. Četrti je bil svetovni prvak s srednje skakalnice, Poljak Piotr Zyla z 264,4 točkami.

Še ena lepa, uspešna tekma zame. Kljub bolečini mi je uspelo narediti dva zelo dobra skoka. Upam, da nadaljujem v takem ritmu” je menil Lanišek. Analizo tekme pa je napravil tudi glavni trener Robert Hrgota: “Najprej bi rad čestital vsem fantov za borbo! Danes sem na trenerskem stolpu res užival. Anže se je z vsemi težavami, ki jih je imel, takole zbral in skočil na 5. mesto na svetovnem prvenstvu. Res kapo dol! Peter je bil na tekmi malce slabši kot v poskusni seriji, a se je vrnil. Odličen rezultat zanj. Cene je prikazal dva zelo solidna skoka. Imamo močno ekipo za jutri. Verjamem v naše fante in jutri v boj!

Skakalci bodo prvenstvo jutri zaključili z ekipno preizkušnjo, ki se bo začela ob 17. uri, slovenske barve bodo zastopali bratje Prevc in Lanišek.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Oberstdorf


Leave a Comment