Kristoffersen preprečil avstrijski direndaj

Najboljši slalomisti sveta so se pomerili na nočni tekmi v avstrijskem Schladmingu, kjer je 35.000 gledalcev pripravilo veličastni ambient. Prvi tek preizkušnje svetovnega pokala se je začel ob 17:45, poleg dveh Slovencev – Mitje Valenčiča in Matica Skubeta – pa je bilo na startu proge Planai še 79 tekmovalcev.


Nočni spektakel v Schladmingu si je ogledalo 35.000 gledalcev [foto: GEPA]

Po prvi vožnji so bile razlike med najboljšimi štirimi smučarji zelo majhne, dobro sekundo za vodilnim pa je zaostajal tekmovalec na desetem mestu. Mimo 64. vrat je najhitreje smučal domačin Mario Matt, devet stotink sekunde je zaostajal Norvežan Henrik Kristoffersen, deset stotink Šved Mattias Hargin, 16 pa še en Avstrijec Marcel Hirscher.

V finalu le Valenčič

Valenčič je nastopil ob slabših pogoji s startno številko 25. Vožnja mu je uspela dobro in mu ob prihodu v cilj prinesla 17. mesto, do konca uvodne vožnje pa ga je uspel prehiteti samo še en tekmovalec. Skube se je na pot podal kot 41. in se s progo dobro boril, kar pa na koncu ni bilo dovolj za še en nastop. Večer v Schladmingu je sklenil na 41. mestu, od finala pa je bil oddaljen 51 stotink sekunde.

Kristoffersen od premierne zmage

Druga vožnja se je začela ob 20:45, Valenčič pa je startal 13. po vrsti in imel priložnost izboljšati uvrstitev. Žal pa vožnja ni bila med najhitrejšimi, tako da je ob prihodu čez ciljno črto zasedel deveto mesto, s sekundo zaostanka za vodilnim. Na koncu je zasedel 23. mesto ter tako četrtič v sezoni prišel do točk svetovnega pokala.

Z vožnjo Mitje nismo preveč zadovoljni, druga se mu je ponesrečila. Naredil je napako že na začetku, saj je ubral preveč direktno linijo. Srednji del je potem odpeljal dobro, v spodnjem delu pa bi bilo treba izbrati drugačno linijo. Ni se odpeljal tako kot bi lahko, na žalost je bilo preveč zaostanka. Matic se je proge lotil zelo dobro, napadal je in videlo se je, da ima veliko željo, da bi se uvrstil v drugi tek. Žal v spodnjem delu ni prišel v pravo smer, na luknjah je izgubil preveč hitrosti in tam mu je zmanjkalo, da bi bil med trideset. Škoda, saj je imel res dober pristop, dal je vse od sebe,” je dejal glavni trener moških ekip Miha Verdnik.


Med zmagovalce tekem svetovnega pokala se je vpisal Henrik Kristoffersen [foto: GEPA]

V drugo je Nemec Felix Neureuther, ki je po prvem teku zasedal deveto mesto, prikazal odlično vožnjo in ostal v vodstvu vse do nastopa Hirscherja, ki ga je prehitel za stotinko sekunde. Hargin je nato prišel na peto mesto, Kristoffersen pa je z izjemnim nastopom v spodnjem delu proge prevzel vodstvo z 18 stotinkami prednosti. Matt je za tem povozil tretji količek na progi, kar je pomenilo, da se je mladi Norvežan veselil prve zmage v karieri.


Rezultati: Svetovni pokal .: Schladming :. Slalom (m)


Leave a Comment