“Le varna smuka je užitek!”

Dogodka na Krvavcu “Le varna smuka je užitek!”, ki ga organizira Smučarska zveza Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve, so se udeležili tudi minister za notranje zadeve dr. Gregor Virant ter predsednik in direktor Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar in dr. Jurij Žurej.

Ministrstvo za notranje zadeve z organoma v sestavi (Inšpektoratom RS za notranje zadeve in Policijo) vsako leto usmerja veliko svojih aktivnosti v zmanjšanje števila nesreč oziroma v zagotavljanje čim večje ravni varnosti na smučiščih.

S tradicionalnim smučarskim dogodkom “Le varna smuka je užitek” opozarjamo na pomembnost varnosti na smučiščih, za katero je v prvi vrsti odgovoren predvsem vsak smučar sam. Smučanje sodi med najpopularnejše slovenske (zimske) športe, žal pa se v nesrečah na smučiščih in zunaj njih vsako leto ponesreči kar nekaj smučarjev. Statistika kaže, da se je v letošnji sezoni na smučiščih zgodilo že 15 nesreč, od tega kar 9 s hudimi telesnimi poškodbami.


[foto: MNZ]

Smučišče je kot cesta. Na njej se odvija promet različnih hitrosti, z različnimi “prevoznimi sredstvi”, z različnim znanjem. Pozorni moramo biti na okolico in dosledno upoštevati pravila. Res je, da morajo upravljavec smučišča in nadzorniki skrbeti za red in varnost na smučišču, vendar pa smo smučarji za svojo varnost najprej odgovorni sami. Smučanje je lahko veselo in varno le, če smo uporabniki smučišč dovolj ozaveščeni, obzirni do drugih, odgovorni, poznamo mednarodno veljavna vedenjska pravila in jih tudi dosledno upoštevamo. Zaradi velikega števila nesreč je nujno seznanjanje vseh udeležencev smučišč z ustreznim načinom smučanja in deskanja, prav tako pa tudi seznanjanje vseh z mednarodnimi FIS pravili. Z ozaveščanjem je treba začeti že pri otrocih.

Na dogodku “Le varna smuka je užitek!” so bili prisotni tudi drugi predstavniki smučarske zveze, demonstratorji Zveze učiteljev in trenerjev smučanja, učitelji smučarske šole Krvavec ter alpska sekcija deklic in dečkov ASK Triglav, predstavniki MNZ, Policije in Inšpektorata RS za notranje zadeve, pristojni za vprašanja s področja varnosti na smučiščih, in vodstvo RTC Krvavec. Udeleženci dogodka so lahko preizkusili različne tehnike smučanja pod vodstvom smučarske šole in demo vrste ZUTS in si ogledali smučarski poligon, kjer lahko smučarji ločeno od ostalega “prometa” nemoteno trenirajo, tekmujejo in se izpopolnjujejo v znanju smučanja.

Mednarodna FIS vedenjska pravila, naloge nadzornikov na smučiščih in druge pomembne informacije, povezane z zagotavljanjem varnosti na smučiščih, so objavljena na spletni strani MNZ.

Leave a Comment