Levi dokončno odpovedan


Proga za slalomsko preizkušnjo svetovnega pokala je še brez snega [foto: OK Levi]

Druga postaja svetovnega pokala alpskih smučarjev je bila za 12. in 13. november načrtovana v Leviju na Finskem, kjer sta bili predvideni slalomski preizkušnji. Mednarodna smučarska zveza (FIS) je sporočila pričakovano vest, da sta preizkušnji zaradi pomanjkanja snega odpovedani. FIS je celo odpovedala uradno kontrolo proge, saj na njej ni niti kančka snega, kar dokazuje tudi zgornja fotografija.

Odločitev je bila povsem logična, vremenska napoved namreč tudi za prihodnje dni ni obetavna. Preizkušenj ne moremo prestaviti, saj tekmovalce nato že čakajo preizkušnje v Severni Ameriki,” je razmere opisal generalni sekretar organizacijskega odbora Mikko Saarinen.

Finski meteorološki inštitut je sporočil, da je bil letošnji oktober na Finskem nadpovprečno topel. Po vsej državi so bile temperature za nekaj stopinj nad dolgoletnim povprečjem, posebno izstopa sever Finske, kjer so bile temperature za kar štiri stopinje višje kot običajno.

Kljub sodobnim snežnim topovom, organizatorji čudeža niso uspeli napraviti,” je razmere komentiral Hans Pieren, direktor tekmovanj v tehničnih disciplinah Mednarodne smučarske zveze, ki je na prizorišču opravljal snežno kontrolo.

Hujara: “V Levi se vrnemo novembra 2012”

Na trenutne vremenske razmere se je odzval tudi moški direktor tekem svetovnega pokala Günter Hujara: “Po celotni Evropi so ta čas zelo visoke temperature. Žal nam je, da moramo odpovedati tekmo v Leviju, hkrati pa se veselimo novih tekem, ki jih bodo Finci pripravili v novembru 2012.

Finsko smučarsko središče je bilo tako drugič po letu 2007 prisiljeno priznati premoč naravi. FIS trenutno še ni sporočila, kje bo nadomestila odpadli preizkušnji. Odločitev naj bi bila znana v nedeljo, 6. novembra.

Leave a Comment