Ligety in Miller poskrbela za popoln ameriški dan

Po dveh dneh, ki sta bila v znamenju hitrih disciplin, je bil v Beaver Creeku v Združenih državah Amerike na sporedu še moški veleslalom. Za popolno ameriško slavje sta na Progi ptic roparic, ki bo leta 2015 gostila Svetovno prvenstvo, poskrbela Ted Ligety na prvem in Bode Miller na drugem mestu.

Start prvega dela je bil zaradi neugodnega vremena prestavljen za pol ure. Meglen dan je skupaj z novozapadlim snegom organizatorjem prekrižal načrte. Kljub temu, da so bili ob idealni liniji kupi neugodnega svežega snega, celotna proga pa nekoliko počasnejša, je snežna površina dobro vzdržala vseh 70 tekmovalcev.

Marcel Hirscher, ki je nastopil kot tretji, je storil vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi veleslalomskega kralja premagal na domačem dvorišču. Na progo se je pognal silovito in v cilj prismučal povsem izčrpan. Njegova prednost pred takrat vodilnim Sandellom je znašala več kot sekundo. A ko je v cilj pridrvel Ligety, je Hirscher le zmajal z glavo. Američan je čas Avstrijca, ki se je zdel neulovljiv, izboljšal še za neverjetno sekundo in 26 stotink. In takoj je bilo jasno, da bo 29-letnik iz Salt Lake Cityja težko zapravil četrto domačo zmago.

Bode kot v starih časih

Če je Ligety smučal v skladu s pričakovanji, pa je presenetil Bode Miller. S startno številko 31 se je mlajšemu kolegu iz reprezentance približal na dobro sekundo, kar je pomenilo drugo mesto. Že po tekmi v Söldnu je 36-letni Američan dal jasno vedeti, da 19. mesto ni to, kar si v veleslalomu obeta. Kot je zatrjeval, je na treningih konkurenčen Ligetyju, kar mu je danes uspelo dokazati tudi na tekmi.


Miller se je na veleslalomski oder za zmagovalce uvrstil po šestih letih in pol [foto: U.S. Ski Team/Facebook]

V finalu je Francoz Mathieu Faivre s 4. mestom dokazal, da vstopa v veleslalomski vrh in da mora konkurenca nanj v letošnji sezoni biti še kako pozorna. Hirscher je ponovno smučal na vso moč, a prepočasi za oba Američana. Miller je kljub manjši napaki zadržal drugo mesto, Ligety, ki ga krasi izjemen veleslalomski občutek, pa je z elegantnim smučanjem svojim osemnajstim zmagam dodal še eno. S tem je postal prvi smučar po Albertu Tombi, ki je slavil na štirih veleslalomih zapored.

Slovenijo je s startno številko 63 zastopal le Klemen Kosi. Mladi smučar je v Beaver Creeku na veleslalomu nastopil drugič, lani je namreč zasedel 34. mesto in le za nekaj stotink sekunde zgrešil finalno vožnjo. Tokrat ga je od drugega nastopa ločilo več časa, saj je po koncu nastopa zasedel 52. mesto.


Rezultati: Svetovni pokal .: Beaver Creek :. Veleslalom (m)


Leave a Comment