Ligety novo sezono ponovno začel z zmago

Moška ledeniška preizkušnja v Söldnu je za razliko od ženske prinesla podobno zgodbo kot v lanski sezoni. Veleslalomski vrh še vedno kroji Ted Ligety, družbo pa mu delata Alexis Pinturault in Marcel Hirscher.


Ligety zaenkrat ostaja najboljši veleslalomist [foto: U.S. Ski Team/Facebook]

Jubilejno 20 tekmo na ledeniku Rettenbach je tako že tretjič zapored dobil Ligety, ki ima zdaj na svojem računu že 18 veleslalomskih zmag. V obeh vožnjah je smučal brez napak, elegantno in sproščeno. Dobro mu, tako kot pretežni del pretekle sezone, sledita mladi Francoz Pinturault, ki je bil drugi, in Avstrijec Hirscher, ki se je tokrat moral zadovoljiti s tretjim mestom. 29-letni Američan je zadržal odlično formo in izjemne občutke na veleslalomskih smučeh, s tem pa potrdil vlogo favorita, ki se ga drži že nekaj sezon.

Pod osebnimi pričakovanji pa sta nastopila oba slovenska predstavnika. Janez Jazbec in Žan Kranjec sta za Ligetyjem zaostala več kot pet sekund in ostala brez finala. “Seveda smo ciljali na finale, toda proga tega na žalost ni dopuščala. Zadnja številka, ki se je uvrstila v finale je bila 34, naša smučarja pa je prehitel samo en tekmovalec, ki je startal za njima. Fanta sta napadla progo in dala vse od sebe, toda to ni bilo dosti. Na to smo se pripravili že prej, saj se zavedamo, da imamo visoke startne številke. Zdaj gremo na evropski pokal, kjer bomo izboljšali startne številke za svetovnega, potem nam bo nekoliko lažje,” je vzroke za slabo predstavo iskal glavni trener moških ekip Miha Verdnik.


Zjutraj je v Söldnu še sijalo sonce, potem pa so se nad strmino prikradli oblaki [foto: GEPA]

Razmere za tekmo danes res niso bile idealne. Veter v zgornjem delu je ponagajal organizatorjem, ki so bili zato primorani progo skrajšati za deset vrat. Smučarji so posledično prihranili nekaj energije in edina ledeniška tekma v sezoni ni bila tako zahtevna kot bi bila sicer. V drugi vožnji se je veter okrepil še spodaj, kar je bilo nekaterim smučarjem v prednost, drugim ne. Kljub temu je bila glavna neugodnost za tekmovalce snežna podlaga, ki je bila zaradi nenavadno visokih temperatur, v ciljni areni je bilo 12 stopinj Celzija, v spomladanskem stanju.

Millerjeva vrnitev uspešna

Veliko zanimanja je že pred tekmo v Söldnu pritegnil Bode Miller, ki se v svetovni pokal vrača po februarju 2012. Zadnjič je tekmoval na veleslalomu v Banskem v Bolgariji. Po več kot letu dni premora – v tem času je dokončno saniral poškodbo kolena, ki mu je povzročala težave več let – se je 36-letni Američan vrnil na smuči z željo ponovno nastopiti na olimpijskih igrah. S podporo žene Morgan, sicer odbojkarice, in sinom Nathanielom je v Sölden pripotoval izjemno motiviran. Kar se je izkazalo tudi na današnji tekmi. Kljub negotovemu smučanju na söldenski strmini je na račun svojih izkušenj v spodnjem ravninskem delu ogromno pridobil in ob prihodu v cilj zasedel 13. mesto. V drugo mu je ponagajal veter v spodnjem delu proge, zato je nazadoval na 19. mesto. Kljub temu pa je ameriški zvezdnik dokazal, da z izjemnim talentom lahko smučaš solidno tudi takrat, ko telesno nisi vrhunsko pripravljen.

Slovo Schönfelderja

V premoru med veleslalomskima vožnjama je v Söldnu uradno zaključil kariero avstrijski smučar Rainer Schönfelder. V svetovnem pokalu je petkrat zmagal. Uspešno je nastopil tudi na olimpijskih igrah v Torinu leta 2006, kjer je osvojil dve bronasti medalji, na svetovnem prvenstvu v Bormiu leto prej pa si je presmučal srebro v slalomu. Zdaj se bo 36-letnik posvetil svoji leto dni stari hčerki.


Rezultati: Svetovni pokal .: Sölden :. Veleslalom (m)


Leave a Comment