Meta Hrovat pri 19 letih prvič na stopničkah

V Lenzerheideju v Švici se je nadaljeval svetovni pokal za ženske. Po alpski kombinaciji, na kateri je izjemno nastopila Ana Bucik in osvojila tretje mesto, je prišla na vrsto še veleslalomska preizkušnja. Slovenske barve je branila že stalna četverica v tej disciplini – Ana Drev, Tina Robnik, Meta Hrovat in Ana Bucik.

S časom 1:05.33 je prvo mesto po uvodni vožnji zasedala Francozinja Tessa Worley, Viktoria Rebensburg iz Nemčije je na drugem mestu zaostajala 0.52 sekunde, tretja pa je bila Italijanka Federica Brignone, ki je za nastop potrebovala 1.25 sekunde več kot vodilna.


Meta Hrovat se je prvič povzpela na zmagovalni oder [foto: GEPA]

Razlike med tekmovalkami nižje na lestvici nato niso bile velike, najboljša Slovenka pa je bila Drevova, ki je zasedla 11. mesto (+1.76). Zelo dobro se je odrezala tudi Hrovatova, predvsem v začetnem, zelo strmem delu proge in prišla na 14. mesto (+2.08). Solidno izhodišče za napad v drugo si je priborila tudi Robnikova, ki je postavila 17. čas (+2.56), do drugega zaporednega finala pa je prišla Bucikova z visoko startno številko 50 in s 24. časom (+3.72).

Bucikova se je tudi v drugo odrezala dobro, ob prihodu v cilj zasedla četrto mesto in s tem prišla do novih veleslalomskih točk svetovnega pokala. Potem pa je sledil popoln slovenski napad. Vodstvo je najprej prevzela Tina, ki se je še enkrat odrezala zelo dobro, kmalu za tem pa je sledil nastop Mete. Le-ta je prikazala mojstrsko vožnjo in v cilju prevzela vodstvo z veliko prednostjo, s čimer si je obetala velik skok po lestvici. Odličen nastop je uspel tudi Drevovi, ki se je uvrstila za reprezentančno kolegico, potem pa je sledilo čakanje na ostale tekmovalke.

Hrovatova in Drevova sta pridobivali mesto za mestom, po nastopu Brignonejeve, ki je prišla na sedmo mesto, pa je postalo jasno, da je Meta prišla na stopničke. Worleyeva je na koncu zmagala, Rebensburgova je bila druga, Hrovatova pa tretja. Izjemen ekipni uspeh je dopolnila Drevova na petem mestu oziroma z najboljšim rezultatom sezone, Robnikova je bila 14., Bucikova pa 25. Naše tri najvišje uvrščene smučarke so v finalu postavile 2., 6. oziroma 5. najboljši čas.

Glavni trener Denis Šteharnik je po novem izjemnem uspehu svojih varovank dejal: “Teren je zelo težak, dobro pa je bilo, da podlaga ni bila preveč trda, pa še vseeno je bilo težko. Proga je bila precej zavita. Včeraj smo imeli lep ekipni rezultat in na večerji smo rekli, gremo še enkrat. Da pokažemo kdo smo. V prvem teku je bilo malo preveč zadržanosti, se pravi malo preveč spoštovanja do proge oziroma celo bolj do postavitve. V drugo sem postavil progo, povedali smo, da ni nič kaj posebnega, naredili smo dve ali tri zanke, ki so jih zvozile tako kot je bilo treba. Rekli smo samo, da naj pokažejo popoln napad in punce so to upoštevale. Vrgle so se na progo in dirkale, to je tisto pravo stanje, ki ga želimo. Vseskozi smo vedeli, da so blizu, da so dobre. A za dober rezultat med 5 ali 6 je treba riskirati vse. To je danes dvema zelo dobro uspelo, Robnikovi pa še bo. Čestitke tudi Bucikovi za še ene točke v veleslalomu.


Meta Hrovat [foto: GEPA]

Za tem je spregovoril še o temu, kako je spremljati vzpon deklet na oder za zmagovalke: “Zelo fajn. Zelo v redu je bilo. Še več takega. Bilo je zelo čustveno, saj je za tistega, ki je prvič na stopničkah to poseben dan, včeraj za Ano Bucik, danes za Meto. Upam, da se bomo navadili tudi na to.

Proga je bila kar zelo zahtevna, a že večkrat sem rekla, da mi načeloma to zelo odgovarja in tako je bilo tudi danes. Bila je težka proga, a nisem popustila, rekla sem si da pridem do konca in da se borim. Drugače je bila lepa proga,“‘ je najprej dejala Meta.

Nato pa nadaljevala: “S prvo vožnjo sem bila zadovoljna, a ne čisto, vedela sem da lahko gre bolje. Nad 14. mestom sem bila presenečena, saj sem imela slabši občutek. A v drugo sem si že na ogledu rekla, da bom zdaj pokazala vožnjo kot jo znam in mi je ratalo. To je en krasen znak ko prideš dol v ”zelenem”. Vedela pa sem, da so bile v vožnji še rezerve. Vesela sem bila, ko sem prevzela vodstvo, še zdaleč pa nisem mislila, da bo to dovolj za stopničke.

Na vprašanje kdaj je prvič pomislila na oder za zmagovalke pa je odgovorila: “Dokler nisem bila na tretjem mestu nisem pomislila na to, ker se mi je to zdelo noro nemogoče. Potem nisem čisto dojemala stvari, kaj se dogaja okoli mene. Šele takrat, ko so punce prišle do mene sem se začela zavedati, da sem res na tretjem mestu. Še zdaj premlevam kaj se je sploh zgodilo.

Na odru ni bila domača

Nato je še opisala občutke na stopničkah, kjer sta ji delali družbo mojstrici veleslaloma: “Nisem bila ravno domača na odru, tako da sta mi pomagali in usmerjali. Zanimiv občutek je bil, ko vidiš kako punce vse to počnejo po rutini, kako se tega učiš iz tekme v tekmo in navajaš na to. Bil je res dober občutek.

Na koncu se je še zahvalila vsem, ki so ji pomagali do tega uspeha: “Najprej Hefotu (Jure Hafner, op.a.), mojemu trenerju, staršem, Tini Kobale moji fizioterapevtki, puncam v ekipi, saj mi je Ana včeraj s tretjim mestom dala vedeti, da se da, trenerjem v reprezentanci, pa sigurno sem jih še veliko veliko pozabila.

Ana Drev pa je o današnjem nastopu, dogajanju v Lenzerheideju in rezultatu sezone dejala: “Danes sem kar dobro smučala. Razen tiste večje napake, ki sem jo naredila v prvem teku, so drugi odseki kar na nivoju. V drugem teku sem vse to potem samo še nadgradila. Strmina mi ni vzela preveč časa, naprej pa sem šla podobno kot v prvem teku, samo da brez napake, tako da sem potem napredovala. Verjetno ste lahko samo opazili, da se je kar dogajalo in da je bilo res super. Res sem bila vesela, lep dan je bil. Lepo je bilo tudi spremljati, kako so zelo dobre tekmovalke prihajale za nama v cilj. Lahko samo rečem, da je bil super dan. Vesela sem, da se je zgodilo, kot se je zgodilo, da sem najboljšo tekmo odpeljala prav pred samo Olimpijado. To je sigurno dodatna samozavest. Dejansko sem se celo sezono smučala dobro, sem pa naredila tudi precej slabše rezultate, tako da mi to ogromno pomeni.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lenzerheid :. Veleslalom (ž)
Izjava: Meta Hrovat (.mp3)
Izjava: Ana Drev (.mp3)
Izjava: Denis Šteharnik (.mp3)


Leave a Comment