Mitja Valenčič: “Nikoli ne reci nikoli, ampak to je moja zadnja sezona!”

Mitja Valenčič je najboljši Slovenski slalomist zadnjih nekaj sezon rojen 1. februarja 1978 (35 let) v Cerklje na Gorenjskem. Njegova najboljša uvrstitev do danes je četrto mesto iz Zagreba. Če mu bo sreča naklonjena, bo v prihajajoči sezoni uspel osvojiti vsaj ene stopničke. Specialist za slalom, se je vrnil z napornih treningov v Švici, za smucko.com si je z Danijelom Kovačičem vzel nekaj minutk za kratek intervju.


Žan Kranjec, Mitja Valenčič in Janez Jazbec v Zermattu (Švica) [foto: dr. Mitja Bračič]

Mitja, prišli ste iz napornih treningov v Švici. Kakšne so bile za vas in vašo ekipe razmere v Švici?

Lahko rečem, da je bil desetdnevni trening v Zermattu uspešen. Kljub težavam z vremenom na začetku tega trening kampa in posledično izgubi prvih treh dni smučanja, smo uspeli v nadeljevanju opraviti vrsto kvalitetnih treningov. Povdarek je bil predvsem na tehniki smučanja in privajanju na postavitve med količki.

Do danes je vas najuspešnejši rezultat četrto mesto v Zagrebu leta 2010. Kaj pa v naslednji sezoni? Boste skušali rezultat popraviti?

Po skromni lanski sezoni si seveda v novi želim rezultatski napredek. Garam in treniram pa seveda tudi zato, da popravim svoj dozdajšnji najboljši rezultat in stopim na zmagovalni oder za zmagovalce.

Ste mož za velika tekmovanja. Leta 2010 ste na olimpijskih igrah v prvi vožnji dosegli drugi čas, nato v drugi vožnji ni šlo vse gladko in zasedli ste šesto mesto. Nato svetovno prvenstvo v Schladmingu, kjer ste zasedli deseto mesto. Kako se počutite na velikih tekmovanjih v primerjavi z navadnimi tekmami svetovnega pokala?

Težko rečem, da sem mož za velika tekmovanja, saj z njih nazaj v domovino še nisem uspel prinesti nobenega odličja. Je pa res, da na velikih tekmovanjih večinoma tekmujem bolje, kot na tekmah svetovnega pokala. Sam poizkušam jemati velika tekmovanja kot vsaka druga, čeprav je pritisk na njih mnogo večji, predvsem na olimpijskih igrah.

Sedaj ste v Švici videli trenirati še svoje ekipne prijatelje. V komu vidite velik napredek in za koga mislite, da bo v prihajajoči sezoni napredoval?

Trenutno je še mnogo prezgodaj dajati kakršno koli napoved, komu bi lahko uspel velik korak naprej v letošni sezoni. Nismo še niti začeli na polno dirkati med količki. Mislim pa, da smo vsi skupaj naredili korak naprej v tehniki, kar bi se moralo poznati tudi kasneje v sezoni.


Mitja Valenčič na tekmi [foto: GEPA]

Se boste v sezoni 13/14 posvetili samo slalomu ali boste dodali še kakšno disciplino?

Tekmoval bom samo v slalomu. Na treningih pa bom vozil tudi veliko več kot v prejšnjih sezonah veleslalom in superveleslalom. Predvsem zato, da razbijem monotonost, zvišam hitrostno barijero in skozi hitrejše discipline bom tudi laže popravljal tehnične napake, ker je časa med vratci dosti več kot v samem slalomu.

Bo prihajajoča sezona za vas zadnja ali si boste, če bodo rezultati dobri premislili in nadaljevali?

Sicer pregovor pravi: nikoli ne reci nikoli, ampak to je moja zadnja sezona.

Se na treningih po kom zgledujete? Kdo je po vašem mnenju najboljši slalomist na svetu in zakaj?

Na treningih se ne zgledujem po nikomur. Navdušuje me pa kar nekaj fantov, na čelu z Marcelom Hirscherjem, ki je trenutno daleč najboljši slalomist. Ima neverjetno kratek zavoj in v minuli sezoni je postal tudi zelo zanesljiv na samih tekmah.

Najboljši in pred kratkim imenovan tudi za najlepšega športnika prejšnje zime Marcel Hirscher, je naredil velik napredek v slalomu. Kaj nam lahko vi poveste o Marcelu Hirscherju, o njegovem smučanju, karakterju in njegovih rodeo vožnjah po belih strminah.

Marcel je mlad uspešen smučar, ki je do sedaj v svoji kratki karieri praktično osvojil že vse kar se je osvojiti dalo, manjka mu le še olimpijska kolajna, ki pa zelo verjetno pride na vrsto prihodnjo zimo. Kar sem imel sam stikov z njim, lahko rečem, da je prijazen fant, trdno na realnih tleh in prav nič zvezdniški.


Marcel Hirscher (v sredini) je največji tekmec Valenčiča v slalomu [Foto: GEPA]

Katero je vaše najljubše prizorišče svetovnega pokala?

Jih je več. Rad tekmujem v Zagrebu, Kranjski Gori, Kitzbuhlu, Schladmingu. Povsod tam kjer je dobra organizacija in vzduš
je.


Mitja Valenčič in opica z Japonske [foto: Mitja Valenčič (Facebook)]

Na vašem FB profilu sem zasledil sliko z opico. Kaj nam lahko poveste o njej.

Prav nič pametnega, mogoče le to da je posneta v Shigakognu na Japonskem, tam smo imeli tekmo za svetovni pokal.

Bi kaj radi sporočili smucki.com in njenim bralcem?

Sporočil ne bi nič posebnega. Le spomnil bi jih rad, da bo zima kmalu tu in ne bi bilo nič narobe, če malo pomigajo že sedaj in pričakajo prvo smuko dobro telesno pripravljeni. Saj veste, da ne bo neljubih poškodb. Pa srečno!

Mitja, hvala ker ste si vzeli čas za nas. Veliko dobrih rezultatov v prihajajoči sezoni in medaljo v Sočiju vam želimo!

Leave a Comment