Mladi deskarji napravili korak naprej


[foto: Oliver Klaus / FIS]

Za Slovenijo je bila pretekla sezona deskanja na snegu več kot uspešna. Poleg vrhunskih rezultatov Roka Marguča, ki je poleg dveh medalj na svetovnem prvenstvu v La Molini, nanizal še kar nekaj lepih rezultatov, zmage Marka Grilca na tekmi svetovnega pokala v Londonu, ter še nekaj visokih uvrstitev na tekmah najvišjega ranga, so deskarsko sezono več kot odlično zaključili tudi mladinci. V preteklem tednu je v italijanskem Valmalencu potekalo mladinsko svetovno prvenstvo v deskanju na snegu. Med mnogimi tekmovalci, ki so se pomerili v petih disciplinah, so nastopili tudi naši mladi upi in pobrali kar nekaj naslovov.

Vrhunec slovenskih uvrstitev je vsekakor dosegel Tim Mastnak, ki je postal mladinski svetovni prvak v paralelnem veleslalomu. Kvalifikacijske vožnje je Tim zaključil na tretjem mestu, nato pa v izločilnih bojih premagal vse konkurente in zmagal. Tim kazal odlične nastope čez celotno sezono, na Univerzijadi v Turčiji je osvojil četrto mesto, na evropskem pokalu na Rogli je bil tretji, rezultat kariere pa je osvojil v Valmalencu, kjer je dan kasneje v paralelnem slalomu zasedel še odlično četrto mesto.

Deskarski kros je prav tako postregel z odlično slovensko uvrstitvijo. Matija Mihič je kot edini slovenski predstavnik naši domovini priboril srebrno odličje. Po deveti uvrstitvi iz kvalifikacij je z malce sreče v finalnem nastopu osvojil srebro.

Iva Polanec v letošnji sezoni ni povsem uspela doseči pričakovanih rezultatov. Po poškodbi v Turčiji ji ni uspelo doseči forme, ki jo je kazala na treningih v začetku decembra in njene letošnje uvrstitve ne dosegajo načrtovanih ciljev. Tekmovanje v Valmalencu je v paralelnem veleslalomu končala na 26. mestu, paralelni slalom pa je po napaki na startu končala na 19. mestu, v prvi vožnji kvalifikacij je imela 12. čas.

Slovenska mladinska reprezentanca v prostem slogu deskanja na snegu je razdeljena na dve ekipi. Prva, pod vodstvom Luke Gartnerja opravlja treninge v disciplinah snežni žleb in slopestyle. Sestavljajo jo Filip Kavčič (1994), Jan Kralj (1995), Tim-Kevin Ravnjak (1996), Bart Vičič (1996), Max Kralj Kos (1997), Tit Štante (1998). V pripravljalnem obdobju je s fanti večji del treningov oziroma priprav opravila tudi Cilka Sadar, ki je bila do letos stalna članica te ekipe. Tim Kevin Ravnjak je v slopestylu Sloveniji priboril srebrno medaljo. “To je vrhunska uvrstitev za 14 letnega tekmovalca, ki bo v mladinski konkurenci nastopal še 5 let. Tako v kvalifikacijah kot tudi v finalu se mu prvi nastop ni posrečil, v drugem nastopu pa je pokazal izjemno natančnost in popolno izvedbo vseh trikov,” je o uspehu Ravnjaka dejal Luka Gartner.

Drugo ekipo, ki jo vodi Iztok Šumatić in trenira Big air in slopestyle pa sestavljajo Aljoša Krivec (1992), Jernej Pucko (1993), Peter Podlogar (1994), Sara Domajnko (1994), Tjaša Gašperlin (1996), Taja Korpar (1994), Vesna Kajzer (1993) in Tim Korpar, ki je bil edini tekmovalec iz te ekipe, ki se ni udeležil tekme na svetovnem mladinskem prvenstvu, saj se na kvalifikacijah ni uvrstil med izbrano vrsto za nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu. “Aljoša je bil drugi Slovenec, ki se je poleg Tima Kevina uvrstil v finale z izjemno predstavo trikov, med katerimi sta blestela tudi obrata za 900 in 1080 stopinj. V finalu v prvi vožnji sicer ni najbolje prišel do konca, v drugi vožnji pa je imel malce smole, saj bi sicer z brezhibno opravljenimi skoki lahko posegel tudi po stopničkah. V vsakem primeru je deseto mesto izmed 69 tekmovalcev, kjer je bila konkurenca neverjetno močna velik uspeh,” je menil Šumatić.

V Valmalencu so razglasili tudi skupne zmagovalce evropskih pokalov, kjer je prvo mesto skupno v big airu dosegel Peter Podlogar in si s tem zagotovil mesto za nastope na tekmah svetovnega pokala v tej disciplini v naslednji sezoni. Drugo mesto si je v big airu prislužila Vesna Kajzer, tretje mesto skupno v slopestylu pa je pripadlo Sari Domajnko.

Za mlade tekmovalce se uspešna deskarska sezona počasi zaključuje, na sporedu so le še tekme v prostem slogu deskanja na snegu, ki ne potekajo pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (FIS), ekipe pa bodo nato nadaljevale s svoji športnimi obveznostmi oz. pripravami na prihodnjo sezono.

Leave a Comment