Na prazničnem smuku v Bormiu prvič najboljši Svindal

Četrti smuk v letošnji zimi so že tradicionalno organizirali v Italiji. Bormio, ki bo v začetku januarja gostil tudi slaloma iz Zagreba, je bil zadnja postaja za alpske smučarje v tem koledarskem letu. Tretjič v sezoni je bil nepremagljiv vodilni v skupnem seštevku Aksel Lund Svindal. Norvežan, ki je dan po božiču dopolnil 31 let, si je tako prismučal lepo darilo za rojstni dan.


Ob bok Akslu Lundu Svindalu sta na zmagovalni oder stopila še Hannes Reichelt in Erik Guay [foto: GEPA]

V spremenljivih vremenskih razmerah, ki so krojile razplet današnjega tekmovanja, sta ob bok Svindala stopila lanski zmagovalec Bormia Avstrijec Hannes Reichelt in zmagovalec zadnjega smuka v Val Gardeni Kanadčan Erik Guay.

Novozapadli sneg, ki je ponoči presenetil italijanske organizatorje, je razmehčal sicer dobro utrjeno progo, oblaki in megla v zgornjem delu pa so povzročili, da vidljivost ni bila optimalna. Tekma se je zato začela s polurno zamudo. Start je bil nižje kot ponavadi, tako da so se brutalno strmemu začetku proge Stelvio tekmovalci tokrat izognili.


Drugo mesto je zasedel Avstrijec Hannes Reichelt [foto: GEPA]

Razmere za tekmovanje so bile težke in nikakor ne takšne, kot bi si želela najboljša slovenska smukača. Predvsem Andreju Špornu veliko bolj ustreza ledena snežna površina, zato se na progi ni znašel. Kranjskogorčan je ponovno ostal brez točk svetovnega pokala. Te so se izmuznile tudi Roku Perku, ki je sicer smučal nekoliko bolje, izkušnje pa je na zahtevni progi nabiral še Klemen Kosi. A slovenska trojica ni bila edina brez točk. Za trideseterico je zaostalo tudi precej vrhunskih smukačev, denimo Heel, Miller, Jansrud in Streitberger. Po nastopu elitne sedmerice se je namreč vidljivost bistveno izboljšala, tekmovalci so zato manj zaostajali za Svindalom, deseterica pa se je povsem premešala.

Po štirih smukih vodstvo v seštevku discipline trdno ostaja v Svindalovih rokah, prav tako ima Norvežan pred Hirscherjem 195 točk prednosti v skupni razvrstitvi. Že na naslednji tekmi, ki bo 6. januarja, pa bo imel 24-letni Avstrijec priložnost, da zaostanek precej zmanjša zmanjša.


Rezultati: Svetovni pokal .: Bormio :. Smuk (m)


Leave a Comment