Na SP vsaj enajst Slovencev


[foto: Klemen Zibelnik]

Danes se je na novinarski konferenci predstavila ekipa alpskih smučark in smučarjev, ki bo nastopala na Svetovnem prvenstvu v nemškem Garmisch-Partenkirchnu. Pri ženskah so kriterije za pot na SP izpolnile Tina Maze, Maruša Ferk in Ana Kobal, pri moških pa Matic Skube, Andrej Križaj, Andrej Jerman, Aleš Gorza, Gašper Markič, Mitja Valenčič, Rok Perko in Andrej Šporn. O tem, kdo bo nastopil v kateri disciplini, se bodo trenerji odločili v naslednjih dneh.

Na začetku se je novinarski konferenci pridružila Tina Maze, tokrat s pomočjo videokonference. Naša najboljša smučarka, ki je v avstrijskem Pitztalu ravno opravila s treningi veleslaloma in slaloma, je spregovorila o pričakovanjih: “Mislim, da lahko imam, glede na uspehe v preteklih letih, še vedno visoke cilje. Pokazatelj forme bo ta vikend v Zwieslu, še vedno pa imam težave s poškodbami in tako ni lahko trenirati,” in dodala: “Ni več takšnega pritiska, saj sem že na prejšnjih velikih tekmovanjih dosegala kolajne, zato je psihični pritisk manjši.

Direktor Smučarske zveze Slovenije (SZS) Matija Vojsk se zaveda, da je to vrhunec letošnje sezone. “Vemo, da je Svetovno prvenstvo poleg domačih tekmovanj vrhunec te sezone, pred nami pa je cvetober slovenskega alpskega smučanja. Z velikim upanjem in seveda zaupanjem zremo vanje. Imamo mešanico izkušenj in mladega rodu, ki na tekmah nižjega ranga dosega dobre rezultate. Reprezentanca bo Slovenijo zagotovo srčno in upajmo tudi tekmovalno uspešno zastopala na vseh disciplinah Svetovnega prvenstva.

Jure Košir, predsednik alpskega odbora in zbora je nato rekel: “Kar se tiče dosedanjega poteka sezone je dejstvo, da smo pričakovali več. Kljub vsemu pa je bilo nekaj izjemnih uspehov, tako v članski konkurenci, kot v nižjih nivojih tekmovanj. Kljub poteku sezone cilji ostajajo nespremenjeni in želim si, da tekmovalci in tekmovalke na tem Svetovnem prvenstvu pustijo močan pečat in dober vtis. Kot je dejal Vojsk, je to največje tekmovanje v tej sezoni in je vsekakor tudi podlaga, ki omogoča nastope, ki opozorijo na tekmovalce. Imamo nekaj vročih želez v ognju in želim si napadalnih, dobrih nastopov, vsem pa izrekam veliko sreče na tekmovanju.” Predsednik strokovnega sveta Miha Verdnik je za tem dejal: “Strokovni svet je včeraj dolgo zasedal, potniki na Svetovno prvenstvo so bili izbrani po kriterijih iz aprila 2009. Preučili smo vsa strokovna mnenja odgovornih trenerjev, ki so predlagali ekipe. Kvalifikacije za ekipo še potekajo, punce bodo z njimi končale petega, fantje pa šestega februarja. V primeru uspeha tekmovalca na Mladinskem svetovnem prvenstvu, se pravi, če doseže medaljo, ga lahko strokovni svet še predlaga za pot na Svetovno prvenstvo.

Program priprav se je po Cortini nekoliko spremenil, saj smo se odločili, da izpustimo tekmi v Sestrieru. Odločitev je bila prava, predvsem zaradi tega, da si Maruša odpočije, si nabere novih moči in da opravi nekaj treningov, predvsem slaloma. Tekmi v Sestrieru sta po naključju odpadli, narava je bila na naši strani. Imeli smo srečo, saj ni bilo nič izgubljenega. Trenutno se še vedno pripravljamo, opravljamo zadnje treninge v Kranjski Gori. Del ekipe bo odpotoval v Zwiesel, del pa na tekme nižjega ranga,” je v nadaljevanju povedal Gregor Šparovec, trener smučark hitrih disciplin, Pavli Čebulj trener tehničnih disciplin za moške pa je obrazložil zaključne priprave: “Začeli smo z zaključnim delom priprav na Svetovno prvenstvo. Smo v Kranjski Gori, kjer se ekipa deli na slalomsko in veleslalomsko. Poskušali bomo izkoristiti dane pogoje v Kranjski Gori in na domačih smučiščih, definitivno pa verjamem, da bomo iz tega potegnili maksimum.

Potem so o svojih pričakovanjih spregovorili glavni akterji prihajajočega svetovnega prvenstva. Matic Skube, ki stavi predvsem na slalom, je razmišljal: “Upam, da bom uprizoril dve takšni vožnji, kot je bil drugi tek v Adelbodnu. Po treh spodrsljajih na zadnjih tekmah svetovnega pokala sem si vzel malo počitka, zdaj pa zagreto treniramo in mislim, da se forma dviguje.Andrej Križaj pa: “Za enkrat še ne vemo točno, kdo bo startal v kateri disciplini, računam pa na superveleslalom, kjer mi gre dobro.Andrej Jerman, zmagovalec smuka za svetovni pokal v Garmisch-Partenkirchnu, je za tem dejal: “Sigurno se je lepo vrniti nekam, kjer si naredil fantastičen rezultat, vendar takrat smo smučali po stari progi. Sama konfiguracija je zdaj zelo drugačna, razen začetka in konca proge. Želim si samo, da ostanem pri tej formi, za katero mislim, da je na visokem nivoju in upam na tisti kanček sreče, ki mi letos manjka.

Maruša Ferk, edina smučarka na konferenci, ima prav tako lete spomine na nemško športno-zimsko središče: “Bomo videli, kje bom startala, o tem se bomo s trenerji še odločili. Drugače imam lepe spomine na Garmisch, tam sem prišla do prvih stopničk in tak rezultat bi bilo lepo ponoviti. Trenutno se osredotočam na tekme svetovnega pokala, ki me čakajo ta konec tedna, potem pa bom razmišljala o Svetovnem prvenstvu.” O izkušnjah iz velikih tekmovanj je nekaj besed spregovoril tudi Aleš Gorza: “Izkušnje iz velikih tekmovanj sigurno pomagajo, tisti ki prvič pride tja pa je mogoče malo manj obremenjen. Rezultati v tej sezoni niso takšni, kot sem pričakoval in zato računam na te tekme, kjer upam, da bom pokazal najboljše vožnje. Tega Svetovnega prvenstva se že zelo veselim.

Gašper Markič, ki je pred nekaj dnevi z 12. mestom na smuku za svetovni pokal prišel do rezultata kariere, je menil: “Lepo bi bilo iti tako naprej, toda v Garmischu bo druga tekma. Čeprav sem bil v Chamonixu prvič, mi je bila proga zelo pisana na kožo. Prvič bom na Svetovnem prvenstvu in upam, da bom pokazal dobro vožnjo, takšno kot kažem na treningu, kaj bo to prineslo, pa bomo videli.Mitja Valenčič je bil nato kratek: “Seveda si želim presenetiti, bomo videli tam. Upam, da pridem tja zdrav in dobro pripravljen na tekmo,« Perko pa je nadaljeval: »Po treningih bomo videli, če bom nastopil, če pa bom, bom dal od sebe maksimum, ki sem ga zdajle sposoben.

Na koncu je zbranim novinarjem nekaj besed namenil še Andrej Šporn: “Moram reči, da se počutim zelo dobro pripravljenega. Na vseh zadnjih tekmah se je videlo, da imam čase na določenih odsekih povsem pri vrhu, prve, druge, tretje čase, a delam napake. Prej ali slej mora priti tekma, ko se bo vse poklopilo. V Kitzbuehlu sem bil konkurenčen Cuchu, v Chamonixu tudi, a sem na skoku hotel preveč in naredil napako pred ravnino. Ko se bo vse poklopil bo prišel tudi vrhunski rezultat. Kar se tiče roke, bolečina ni problem, to se da odmisliti. Problem je, ker je roka trda in grem težko v smukaško prežo. Začel sem drugače prijemati palico, kar pomaga. Pozna se tudi, da je že tri tedne od poškodbe in gre na bolje.


Spored Svetovnega prvenstva 2011:
8. februar
superveleslalom (Ž), 11.00

9. februar
superveleslalom (M), 11.00

10. februar
trening smuka (M), 10.00, trening smuka (Ž), 12.30

11. februar
superkombinacija (Ž), 10.00 in 14.00, trening smuka (M) 12.30

12. februar
smuk (M), 11.00, trening smuka (Ž) 13.30

13. februar
smuk (Ž), 11.00, trening smuka (M), 13.30

14. februar
superkombinacija (M) 10.00 in 14.00

15. februar
prost dan

16. februar
ekipna tekma, 11.00

17. februar
veleslalom (Ž), 10.00 in 13.30,

18. februar
veleslalom (M), 10.00 in 13.30

19. februar
slalom (Ž), 10.00 in 13.30

20. februar
slalom (M), 10.00 in 14.00

Leave a Comment