Na vrhu Američanka, a ne Lindsey Vonn

V avstrijskem St. Antonu so se danes alpske smučarke pomerile na četrtem smuku letošnje sezone. Največ razlogov za veselje so imeli v ameriškem taboru, a ne zaradi zvezdnice Lindsey Vonn, ki je po mesecu dni spet tekmovala, pač pa zaradi njene mlajše kolegice iz reprezentance Alice McKennis. Ta je presenetljivo dosegla svojo prvo zmago na tekmah svetovnega pokala.


Najboljše tri na četrtem smuku letos [foto: FIS]

Težko pričakovana smukaška preizkušnja, kjer je svojo vrnitev na tekme svetovnega pokala napovedala ameriška smučarska kraljica Lindsey Vonn, se je začela pol ure kasneje, kot je bilo sprva načrtovano. Velike količine novozapadlega snega so namreč organizatorjem povzročile nemalo težav. Smuk je bil skrajšan, a zato nič bolj enostaven. Zahtevni zavoji so tekmovalkam povzročali veliko težav, razmere pa so bile popolnoma drugačne kot na edinem treningu, ki so ga uspeli izpeljati.

Popoln napad brez večje napake je uspel 23-letni Američanki McKennisovi. Le sedem stotink je zaostala izkušena Italijanka Daniela Merighetti, tretja pa je bila Avstrijka Anna Fenninger. Najboljšo smukaško uvrstitev letošnje sezone je dosegla tudi Tina Maze. Zavihtela se je tik pod oder za zmagovalke, prehitela pa je celo Vonnovo, ki je končala na 7. mestu. A razlike so bile majhne, Vonnova je tako za Mazejevo zaostala zgolj za štiri stotinke sekunde.


Mazejeva je smuk končala na odličnem 4. mestu [foto: GEPA]

Na startu so bile poleg Mazejeve še tri Slovenke: Ilka Štuhec, Vanja Brodnik in debitantka na tekmah svetovnega pokala Katja Horvat. Do točk je prišla le Ilka Štuhec, ki je bila 20.

Moram reči, da smo zelo zadovoljni z Ilkino vožnjo. Nekako je bil cilj, da se na vseh smukih, ki jih pozna, uvrsti med dvajseterico, glede na to, da tega ni poznala, saj se je po progi spustila šele drugič, pa je bila ta vožnja zelo v redu. Škoda je sicer za eno napako v zgornjem delu, mogoče bi lahko bila med petnajst, kar bi bil še lepši uspeh. Zadovoljen sem tudi z Vanjo in Katjo. Obe nabirata izkušnje, kar se tiče Katje pa bodo tu pomembne tekme evropskega pokala naslednji teden. Jutri startata Ilka in Vanja. Prva seveda cilja na točke, poskusila pa bo tudi Vanja,” je po tekmi dejal trener hitrih disciplin Andrej Možina.


Rezultati: Svetovni pokal .: St. Anton :. Smuk (ž)


Leave a Comment