Nagrade festivala BOFF podeljene

Šesti festival filmov o športih na prostem in o naravi BOFF (Bovec Outdoor Film Festival) v Bovcu se je po treh dneh predvajanj v nedeljo zvečer v Stergulčevi hiši zaključil s razglasitvijo
najboljših filmov festivala.

Najboljši film iz osrednje kategorije daljših športnih filmov je Kongo (Congo), film ameriške produkcije, pod katerega se je podpisal kajakaš na divji vodi Steve Fisher. Fisher je bil vodja odprave, ki se je spustila po dotlej še nepremaganem delu te afriške reke. Brzice Inga so burile duhove že od prvega obiska raziskovalca dr. Davida Livingstona v 19. stoletju.

V kategoriji narava je žirija priznanje za najboljši film namenila slovenskemu filmu Zakaj? Kje? Kdaj? Kako? režiserke Jasne Hribernik. Dokumentarno-umetniški film, ki združuje znanost in vizualno komunikacijo, je vzpodbudil Nacionalni inštitut za biologijo, ki je dal avtorjem proste roke na temo ekologije. Za zamisel in besedilo je zaslužen dr. Bojan Sedmak.

Prireditelj ŠD Drča je nagrado za najboljši domači film festivala podelil Juretu Breceljniku za film Divji (Wild One), ki predstavlja Philippa Ribiera, poklicnega športnega plezalca, ki se je rodil z okvarami rok in nog. Njegovi športni uspehi in navdihovanje drugih se v zgodbi prepletajo z iskanjem ljubezni in bioloških staršev.

Občinstvo je največ glasov namenilo alpinističnemu filmu Mraz (Cold) Američanov Coryja Richardsa in Ansona Fogla. 19-minutni film prikazuje prvi uspešni zimski naskok na Gašerbrum II v Pakistanu v peklenskem mrazu.


Jure Breceljnik je prejel nagrado za najboljši domači film festivala [foto: Boff]

Kongo je izvrstno dokumentiran podvig, zgodba je napeta in se stopnjuje, tako da se gledalec lahko poistoveti z vzdušjem, ki je vladalo med kajakaši med tem težko izvedljivo avanturo,” odločitve žirije pojasnjuje član Nejc Saje. “Zakaj? Kje? Kdaj? Kako? je pripoved o temi, ki se je večina sicer zaveda, a je tu tako znanstveno podprta, da se gledalca veliko bolj dotakne, kot če bi bil film narejen poljudno. Tudi posnetki so odlični, slikovno gradivo za podporo zgodbi je bilo pozorno izbrano. Divji pa je med vsemi deli najbolj filmski po tem, da gre za dokumentarno podano zgodbo človeka, ne le za življenjski slog.

Okrogla miza

Trije večeri predstav so bili zelo dobro obiskani, prav tako tudi sobotna okrogla miza na temo gorskega kolesarstva in zakonodaje v Sloveniji, ki jo je vodil Tomaž Kovšca. S šesterico sogovornikov in sodelovanjem občinstva je debata traja skoraj dve uri. Gorskega kolesarstva za leto 2013 seveda še ni legalizirala, je pa ponudila novo razmišljanje. Predvsem v smer, kaj lahko kolesarji sami storijo za to, da bodo imeli kje legalno kolesariti.

Pogovora so se udeležili predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik, načelnik Komisije za turno kolesarstvo Planinske zveze in član Slovenske kolesarske pobude Jože Rovan, direktor Triglavskega narodnega parka Martin ŠolarGorazd Stražišar, Peter Zajc iz Razvojne agencije Koroška ter Iztok Mlekuž iz bovške krajevne enote Zavoda za gozdove.

Pokrovitelji festivala BOFF in festivala snežnih skulptur so LTO Bovec, Slovenski filmski center, Stihl, Petzl, Občina Bovec, Adriatic Slovenica, Factory Store in Burn.

Leave a Comment