Naše smučarke brez finala v Lienzu, nova zmaga Shiffrinove

Smučarke so se pomerile na tretjem slalomu sezone svetovnega pokala. Tekmo je gostil avstrijski Lienz, med enainsedemdesetimi tekmovalkami na startu pa je bila tudi slovenska četverica.

V prvem teku do presenečenj na vrhu lestvice ni prišlo, saj je s časom 51.03 vodilno mesto zasedla Američanka Mikaela Shiffrin. Najbližja zasledovalka, Švedinja Frida Hansdotter, je zaostala 1.14 sekunde, še 14 stotink dlje pa je za nastop potrebovala Švicarka Wendy Holdener.


Mikaela Shiffrin je slavila novo zmago [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Pri slovenski nastop smo videli pri startni številki 8. Naša najboljša slalomistka Ana Bucik je začela solidno, žal pa je kmalu po prvem merjenju časa ob enem izmed desnih zavojev zdrsnila na bok in odstopila. Maruša Ferk je startala 25. po vrsti in začela hitreje kot reprezentančna kolegica. Na prvem vmesnem času je bila 11., v nadaljevanju pa je nekoliko popustila in prišla v cilj z zaostankom 3.37 sekunde. Na koncu je zasedla 31. mesto, od finala pa jo je ločilo pet stotink.

Maruša je o nastopu dejala: “Začela sem hitro, tudi nadaljevala sem v redu, v zadnji strmini pa sem se čisto uštela v tempu. Popustila sem, namesto da bi nadaljevala s takim tempom. To me je stalo finala, kar je čisto moja napaka. Zdaj bo naporno, pridejo trije slalomi takoj po novem letu, tam bo treba pokazati to, kar sem danes v dveh tretjinah. Treba bo smučati s tempom od starta do cilja.

Smučarke z višjimi startnimi številkami so imele zaradi mehke podlage pred seboj zahtevnejšo nalogo. Med njimi sta bili tudi Klara Livk in Meta Hrovat, ki sta nosili številki 49 in 60. Klara je odstopila v spodnjem delu proge, Meta pa je ciljno črto prečkala z 5.79 sekunde zaostanka, kar je pomenilo uvrstitev na 54. mesto.

Dogajanje na progi je za tem opisala še Ana: “Sneg je bil po vrhu malo drseč in je zahteval stoodstotno, da stojimo na spodnji smučki. Tam sem se nagnila notri, kar je moja napaka in tako zdrsnila na bok. Sem razočarana in malo žalostna zaradi tega. Zdaj prihaja še dosti slalomskih tekem, tako da je treba ta nastop pozabiti in se skoncentrirati na tekme, ki prihajajo. V zadnjem času sem imela kar nekaj smole, a tudi to se bo obrnilo, tako da upam, da lahko kmalu pokažem tiste dobre vožnje, ki jih kažem tudi na treningih.

Shiffrinova v drugem teku ni dovolila presenečenja, ohranila je veliko prednost iz uvodne vožnje in prišla do nove zmage. Na drugo mesto se je povzpela Holdenerjeva, Hansdotterjeva pa je zdrsnila na tretje.

Dan v Avstriji je povzel glavni trener Denis Šteharnik: “Rezultati so težko razumljivi, saj so bile predstave na treningih v zadnjih dveh dneh čisto drugačne. Zadevo moramo še podrobno analizirati, da bomo točno vedeli, kaj se je zgodilo. Danes je bila sprememba v tem, da je bilo zjutraj tu polno snega, tako da se ni dalo ogrevati, bila je le ena majhna enostavna progica. Ni bilo ogrevalk, tako da so punce prišle direktno na start in očitno jih je to zmedlo. Delati moramo na temu, da četudi ni ogrevalk, da pridejo na start zbrane. To se danes ni zgodilo. Ana je bila na notranji smučki, Maruša je bila v zgornjem delu dobro na poti, v spodnjem pa je nehala smučati napadalno. Za Klaro in Meto je s temi številkami bilo težko priti med trideset. Za te številke so bili malo slabši pogoji kot ponavadi. Ta dan moramo čim prej pozabiti, punce se morajo spočiti. Stanje pa je drugačno, kot se je danes zgodilo. Morda morajo priti tudi takšni dnevi, da nas na nek način streznijo. Z razpletom nisem zadovoljen, bomo pa jutri vsekakor poskušali popraviti vtis.

Veleslalomska tekma se bo začela ob 10.30, naše barve pa bodo branile Ana Drev, Tina Robnik, Meta Hrovat, Ana Bucik in Neja Dvornik.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lienz :. Slalom (ž)
Izjava: Maruša Ferk (.mp3)
Izjava: Ana Bucik (.mp3)


Leave a Comment