Nove stopničke za Mazejevo

Dekleta, ki nastopajo v svetovnem pokalu, so se v nemškem Ofterschwangu pomerila na predzadnjem veleslalomu sezone. Odločitev o dobitnici malega kristalnega globusa je bila znana že nekaj časa. Ta je seveda pripadal Tini Maze, ki je danes tudi odprla preizkušnjo, ki se je začela ob 10.30.


Tina Maze je športno čestitala Anni Fenninger [foto: GEPA]

Tina se je navkljub slabi vidljivosti zaradi difuzne svetlobe na progi Ofterschwanger Horn znašla odlično, na razgibanem terenu prikazala čisto vožnjo brez napak in v cilj prišla s časom 1:11,87. Takoj za njo je nastopila domačinka Viktoria Rebensburg, ki pa ni mogla ogroziti časa Mazejeve, saj je ob prihodu v cilj zaostala 51 stotink sekunde.

Edina, ki je v prvi vožnji uspela ugnati najboljšo smučarko sveta je bila Avstrijka Anna Fenninger, ki je na progi prebila tri stotinke manj časa. Rebensburgova je do konca ostala na tretjem mestu, četrto uvrščena Američanka Julia Mancuso je zaostajala že 1,25 sekunde, razlike med smučarkami pa so se nato hitro povečevale.

V finalu tudi Ana Drev

Ana Drev, druga najboljša slovenska veleslalomistka, se je na pot podala kot 20. Ana je s svojim nastopom opravila dobro. Vmesna časa sta pokazala 1,21 in 2,06 sekunde zaostanka, ura pa se je ob prihodu v cilj ustavila pri 2,57 sekunde zaostanka za Fenningerjevo, kar jo je popeljalo na takratno 13. mesto.


Ana Drev [foto: GEPA]

Na startu pa so bile še tri Slovenke, ki so nosile startne številke 42., 52. in 63 ter tako imele na progi precej težje razmere kot smučarke z nižjimi startnimi številkami. Še najbližje uvrstitvi v drugo vožnjo je bila Tina Robnik, ki je ob koncu nastopa z 4,10 sekunde zaostanka zasedla 33. mesto, na koncu pa bila 36. Katarina Lavtar je prišla na 42., Katja Horvat pa na 55. mesto.

Drevova, ki je po prvem teku zasedala 16. mesto, je imela v drugi vožnji tako lepo izhodišče za napad in priložnost, da še sedmič v sezoni pride do lepe bere točk svetovnega pokala. Ani vožnja v drugo sicer ni uspela tako dobro kot v uvodnem teku, ob prihodu v cilj je namreč zasedla sedmo mesto, za takrat vodilno Francozinjo Anemone MarmottanTina še 21 v sezoni na stopničkah
Pred nastopom najboljših treh po prvem teku je vodilno mesto zasedala Avstrijka Eva-Maria Brem, ki se je pred tem odrezala odlično. Rebensburgova se je na domačem terenu znašla zelo dobro in prevzela vodstvo z veliko prednostjo 1,10 sekunde, a ga morala kmalu prepustiti naslednji smučarki. Tina je kot že neštetokrat v tej sezoni odpeljala vrhunsko in bila v primerjavi z Nemko za koncu boljša.


Tina Maze je še 21 v sezoni na stopničkah [foto: GEPA]

V cilju jo je prehitela z 52 stotinkami naskoka, kar pa ni bilo dovolj za še eno zmago, saj se je Fenningerjeva nato prav tako odrezala izjemno in celo povečala prednost iz prve vožnje. Našo smučarko je ugnala za 44 stotink in se tako veselila tretje zmage sezone. “Prva vožnja je bila hitrejša, saj je bila na drugi progi postavitev zahtevnejša. Uspeli sta mi dve dobri vožnji in sem vesela zmage. Ves čas sem se morala boriti, da sem napravila pravilne zavoje,” je po tekmi dejala Fenningerjeva.

Mazejeva je z današnjim nastopom pokazala, da še ne misli nehati z vzponi na zmagovalni oder. Z drugim mestom si je prislužila novih 80 točk svetovnega pokala, tako da ji ima zdaj skupaj že neverjetnih 2154. Do točk je prišla tudi Ana Drev. Tokratno preizkušnjo je končala na 18. mestu.

Šteharnik opravičeval Ano

Glavni trener tehničnih disciplin Denis Šteharnik je najprej spregovoril o nastopu Ane: “Če smo bili lani zadovoljni s finalom, smo letos zadovoljni z mesti med deset in petnajst. Tokrat moram opravičiti Ano, iz tekme je izvlekla vse kar je lahko. Imela je želodčne težave, močne krče in diarejo, v drugem teku so se ji noge dobesedno tresle že pri petih vratih, preprosto ni imela nobenih moči. Vesel sem, da je izvlekla kolikor je, praktično ni mogla smučati bolje. Po tekmi je šla takoj v hotel, zdaj pa jo moramo pripraviti za finale v Lenzerheideju. Pričakovali smo uvrstitev nekje okoli desetega mesta, a zaradi zdravstvenih težav to žal ni bilo mogoče. Pohvalil bi tudi Tino, povratnico po poškodbi, ki se vrača, kakor je vidno po rezultatih se približuje trideseterici. Proti koncu sezone mora še malo popraviti FIS točke in z dobrim pripravljalnim obdobjem, bi lahko računali, da se bo na veleslalomih uvrščala v finale. Malo smo razočarani nad Katarino in Katjo, ki pa imata za seboj natrpan urnik. Bila sta na tekmah evropskega pokala, Katja tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu in s tem je tažko držati formo. Tekmovalke so utrujene, a je važno, da jim damo možnost nastopiti z najboljšimi, če imamo prosta mesta. Zato smo jima dali priložnost, da nastopita.

Jutri bomo v Ofterschwangu spremljali še slalomsko preizkušnjo, na kateri bosta poleg Tine Maze, slovenske barve zastopali še Ana Bucik in Katarina Lavtar. Šteharnik pa je njunem nastopu na tej tekmi dejal: “Vem da bo glede na temperature in razmere tukaj preboj med trideset težak, toda mi vseeno ciljamo na to, upam, da nam uspe ta preboj.


Rezultati: Svetovni pokal .: Ofterschwang :. Veleslalom (ž)


Leave a Comment