Novi pokali za zmagovalke Zlate lisice

Zlata lisica je v lanskem letu osvežila celostno grafično podobo z novim logotipom, letos pa so temu prilagodili še tradicionalne kristalne pokale, ki jih prejmejo zmagovalke v slalomu in veleslalomu. Pokale že dolga leta izdelujejo v Steklarni Rogaška. Nove pokale Zlate lisice je oblikovala Tanja Mudrinič.

Prehodni pokal z vgraviranimi imeni zmagovalk vsakoletne kombinacije Zlate lisice, ki je prav tako iz brušenega stekla, ostaja enak. Ker se pokal zamenja, ko na njem zmanjka prostora za ploščice z imeni zmagovalk pohorskega pokala, so ga doslej morali zamenjati šele enkrat.


Lindsey Vonn bo prisotna v Sočiju [foto: GEPA]

Ob točkah svetovnega pokala, denarnih nagradah in kristalnih pokalih dobijo najboljše na Zlati lisici tudi posebne nagrade v točkovanju kombinacije obeh posamičnih tekem. To so potem tri najboljše pohorske – zlate lisičke.

Pohorski pokal za Zlato lisico je v bistvu nastal še pred svetovnim pokalom, prvi leta 1964, drugi 1967! Četudi najboljše alpske smučarke na svetu tega danes najbrž sploh več ne vedo, je bila dolgo časa na mariborski Zlati lisici najbolj zaželena in vredna nagrada prav pohorski pokal, za skupno zmago obeh pohorskih tekem. Smučarke so dobile okrog vratu lisičje kožuhe, prehodni pokal Zlate lisice pa vgravirano ime nove zmagovalke.

Tradicionalne nagrade v kombinaciji za pohorski pokal so bila do leta 1995 lisičja krzna, od takrat pa kožuhe zamenjujejo zlate broške, iz rumenega, belega in rdečega zlata, z dragimi kamni.

Dodatna nagrada na Zlati lisici je broška diamantne lisice, namenjena tekmovalki, ki je v kombinaciji pohorskega pokala najboljša trikrat v presledkih ali dvakrat zapored. Broške Zlate lisice, zlate, srebrne, bronaste in diamantno, izdeluje Zlatarstvo Diana iz Maribora.

Seveda pa se tudi v alpskem smučanju že dolgo ne tekmuje več le za pokale. Najboljših deset v vsaki disciplini čakajo lepe denarne nagrade – denarni nagradni sklad na 50. Zlati lisici je na posamezni tekmi 80.600 evrov, tako da si bodo smučarke v dveh dneh v Kranjski Gori razdelile kar 161.200 evrov.

Leave a Comment