NT: Prevc in Kranjec med petnajsterico


Thomas Morgenstern [foto: GEPA]

Thomas Morgenstern je zanesljivo dobil prvo tekmo 59. novoletne turneje v Oberstdorfu. Drugi je bil Finec Matti Hautamäki, tretji pa presenetljivi Manuel Fettner. Zelo dobro sta nastopila Peter Prevc in Robert Kranjec, ki sta se zavihtela med najboljšo petnajsterico.

Prvi skakalni spektakel v letošnji sezoni, 59. novoletno turnejo je v Oberstdorfu odprl Norvežan na Elanovih smučeh, Johan Remen Evensen. Slednji je bil izzivalec našega Petra Prevca že v prvem paru letošnje turneje. Slovenski skakalec je svojo nalogo opravil odlično, z zmago v paru proti Evensenu pa si je takoj zagotovil finalno serijo. Skok dolg 126.5 metrov je napovedoval tudi dobro uvrstitev po prvi seriji. Kot naš naslednji je v šestem paru skakal Robert Kranjec, katerega je izzval Čeh Lukaš Hlava. Slednji najboljšemu s poskusne serije ni bil dorasel, tako da je Kranjec kljub ne optimalnemu skoku zanesljivo prišel v finalno serijo. Prva serija, ki jo je malce ovirala megla, se je že prevesila v drugo polovico, tik pod vrhom pa sta bila še vedno naša skakalca, Prevc in Kranjec. Čakali smo še na nastopa Jurija Tepeša in Primoža Pikl. Slednji je bil odličen v poskusni seriji, a žal v prvi seriji tega ni ponovil. Zakrčen skok ga je postavil na rob uvrščenih, sreče ni imel niti v dvoboju proti Tomu Hildeju. Le malce sreče pa bi potreboval Tepeš, ki žal ni izkoristil slabega skoka Martina Schmitta. Tepeš je končal na 38. Mestu danes. Na vrhu po prvi seriji štirje Avstrijci – od Thomasa Morgensterna do Wolfganga Loitzla. Najboljši od preostalih je bil Severin Freund iz Nemčije na petem mestu, sledil pa mu je na šestem naš Prevc z desetinko zaostanka. S 13. mestom je bil zelo dober tudi Kranjec in z veseljem smo lahko pričakovali finalno serijo prve tekme letošnje novoletne turneje.

V finalu smo najprej dočakali nastop Roberta Kranjca, ki je v težkih razmerah pokazal še en dober skok in se je uvrstil na trenutno tretje mesto, za Adama Malysza in domačina Richarda Freitaga. Že po tem nastopu je bilo jasno, da bo na svoji deseti turneji začel najbolje od vseh turnej, saj tako visoko v Oberstdorfu še ni bil. Do konca je pridobil še mesto in je tako tekmo končal na zelo dobrem 14. mestu. Napad na sam vrh je prvi napovedal Simon Ammann z devetega mesta po prvi seriji, ko je v finalu pristal pri 134.5 metrih. Takoj naslednji za njim, domačin Michael Neumayer je zaostal za njim s 128.5 metri, na vrhu pa je bil nato še Matti Hautamäki pred zadnjim slovenskim nastopom danes. Finec je potegnil do izjemnih 137.5 metrov in s tem gladko prehitel Ammanna in vrgel rokavico vsem na vrhu. Žal naslednji skok ni bil tako dolg. Peter Prevc je pristal pri 118.5 metrih, kar pa je bilo še vedno dovolj za trenutno sedmo mesto in s tem najmanj izenačitev rezultata iz Kuusama, 12. mesta. Boj za zmago pa je za tem še vedno uspešno bil Hautamäki, ki ga s prestola niso mogli zriniti ne domačin Freund in ne Avstrijci Wolfgang Loitzl, Manuel Fettner in niti zmagovalec lanske turneje, Andreas Kofler. Še najbližje od omenjenih je Fincu prišel Fettner, ki je na koncu prvič v karieri stopil na stopničke za zmagovalce. Na tretje mesto. Svoje veličastvo je tudi v finalu dokazal Morgenstern, ki je poletel do 138 metrov in na prvi tekmi dobesedno uničil vse tekmece in napovedal naskok na prvo zmago na novoletni turneji.

Končni rezultati naših so zelo dobri – Peter Prevc je z 12. mestom izenačil rezultat kariere v svetovnem pokalu, Robert Kranjec pa je s 14. mestom najbolje v karieri začel novoletno turnejo. Pred kvalifikacijami v Garmisch-Partenkirchnu, ki bodo na sporedu v petek, je torej za Slovenijo zelo dober uvod na 59. novoletni turneji v Oberstdorfu.

Robert je dosegel najboljši rezultat v sezoni, Peter pa ga je izenačil in vse to na novoletni turneji. Lahko rečem, da smo dosegli več kot smo smeli pričakovati pred današnjo tekmo. Peter bi s svojim solidnim skokom brez težav ostal med najboljšo deseterico, a sedaj ne smemo biti malenkostni in moramo iti naprej z dobrim vzdušjem. Jurij je v prvi seriji za dane razmere prikazal zelo soliden skok in je za malo zgrešil finale, kar bi bilo pravo presenečenje. Primož pa bi glede na poskusni skok, ki je bil res lep, moral odtekmovati bolj sproščeno, bolj lahkotno,” je po tekmi povedal glavni trener Matjaž Zupan.


Rezultati: Novoletna turneja .: Obersdorf :. Uradni rezultati
Izjava: Matjaž Zupan (.mp3)


Leave a Comment