Objavljen uradni seznam kandidatov na ZOI v Sočiju

Zaenkrat gre za 68 evidentiranih kandidatov in kandidatk, po uvrstitvi hokejske reprezentance na olimpijski turnir za eno največjih delegacij zimskih iger doslej.

Zelo smo ponosni, da imamo tako kakovosten sestav športnikov kot smo ga videli letos. Pretekla zimska sezona je bila za Slovenijo najuspešnejša vseh časov, osvojili smo sedem kolajn na svetovnih prvenstvih v olimpijskih disciplinah in vrsto vrhunskih rezultatov v svetovnem pokalu. Na igre so se uvrstili tudi hokejisti, kot moštvo prvič v zgodovini samostojne Slovenije,” je ob predstavitvi kandidatov dejal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) dr. Janez Kocijančič.

Prvi mož slovenskega olimpijskega gibanja se zaveda, da bo velika ekipa za sabo prinesla tudi velik finančni zalogaj. “Naša naloga je zbrati sredstva in prepričati sogovornike. Tako tiste iz javnega sektorja, se pravi državo, Fundacijo za financiranje športnih organizacij, kot tudi tiste iz zasebnega sektorja, predvsem pokrovitelje, da je to program, ki ga je vredno podpreti. Mislim, da imamo ustrezne sogovornike in upam, da bomo kos svoji nalogi,” je še dejal dr. Kocijančič.


Kandidati za olimpijske igre v Sočiju [foto: OKS]

Večina zimskih športnikov je pred nekaj dnevi šele prav zaključila sezono 2012/13, danes pa se že ozrla v novo. Mnogi so že v pripravljalnem ciklusu, saj želijo sezono začeti na nekoliko višji stopnji pripravljenosti. “Žal je povsod tako, v vseh državah. Vrhunski športnik se ne more nehati ukvarjat s športom, razen morda za kakšen izjemno kratek dopust, to je dejavnost, ki traja celo leto. Razvoj sodobnega športa pa gre tudi v to smer, da bo tega v prihodnje še več in ne pričakujem, da bo lažje. Kar se ciklusa letne – zimske igre tiče glede OKS, pa lahko rečem, da so si igre res blizu, a je vse skupaj precej boljše, kot pa je bilo do Barcelone in Albertvilla leta 1992, ko so bile oboje igre istega leta,” je povedal predsednik OKS.

Kocijančič ni želel izpostaviti glavnih kandidatov za odličja v Sočiju, je pa prepričan, da se bo ekipa iz Rusije glede na letošnje dosežke vrnila z vrhunskimi rezultati. “Ne obremenjujem niti tekmovalcev, niti javnosti z napovedmi. Na olimpijske igre gremo z daleč najmočnejšo reprezentanco doslej. Če bodo športnice in športniki ponovili svoje rezultate ali pa ostali na približno na enaki tekmovalni ravni kot v pravkar končani sezoni, potem mislim, da bi morali biti tudi rezultati temu primerno ustrezni,” je še dejal Kocijančič.

Seznam kandidatov na Zimskih Olimpijskih igrah v Sočiju 2014

Alpsko smučanje:
Andrej Šporn, Rok Perko, Mitja Valenčič, Klemen Kosi, Boštjan Kline, Žan Kranjec, Tina Maze, Ana Drev, Ilka Štuhec in Maruša Ferk.

Biatlon:
Jakov Fak, Klemen Bauer in Teja Gregorin.

Deskanje na snegu:
Žan Košir, Rok Marguč, Rok Flander, Rok Rogelj, Tim Mastnak, Matija Mihić, Filip Kavčič, Tim‐Kevin Ravnjak, Jernej Demšar, Cilka Sadar in Urška Pribošič.

Hokej na ledu:
moška reprezentanca (25 športnikov)

Nordijska kombinacija:
Marjan Jelenko in Gašper Berlot.

Smučanje prostega sloga:
Filip Flisar in Saša Farič

Smučarski skoki:
Peter Prevc, Robert Kranjec, Jaka Hvala, Jurij Tepeš, Matjaž Pungertar, Katja Požun, Špela Rogelj, Urša Bogataj, Eva Logar, Maja Vtič in Anja Tepeš.

Tek na smučeh:
Katja Višnar in Vesna Fabjan.

Sankanje:
Danej Navrboc

Umetnostno drsanje:
Daša Grm

Leave a Comment