Odštevamo do ZOI 2014 – 3.del

Dobrodošli v tretjem delu rubrike Odštevamo do Zimskih Olimpijskih iger 2014. V današnjem delu bomo čas vrnili v leto 1998 in si pogledali slovenske dosežke na takratnih ZOI ter spoznali boste maskote ZOI v Sočiju 2014.


Zlata medalja, že čaka na nas! [foto: sochi2014.com]

Po medaljo pridemo čez: 5 mesecev!

Zimske olimpijske igre 1998 – Nagano (Japonska)


Logotip ZOI 1998 v Naganu na Japonskem [foto: wikipedija]

Za Slovenijo so bile to že tretje ZOI. Do tedaj smo imeli tri bronaste medalje, vse pa so bile dosežene v alpskem smučanju. Na teh olimpijskih igrah je sodelovalo 34 slovenskih športnikov, kar je bilo do tedaj največ. A žal so bile te olimpijske igre za Slovenijo brez uspeha.

Najvidnejše dosežke so dosegli Primož Peterka (smučarski skoki), Andreja Grašič (biatlon) in Jure Košir (alpsko smučanje). Vsi so dosegli peto mesto. Slovenija je na igrah v Nahanu dosegla sedem uvrstitev med najboljšo deseterico, kar je bilo največ na do tedaj udeleženih igrah (1992 in 1994).

Sicer pa so bile te igre prelomne tudi zaradi tega, ker so na njih prvič nastopili deskarji na snegu in ženske v hokeju.

Maskote ZOI 2014

V spodnjih sličicah lahko vidite tri maskote ZOI 2014 v Sočiju. Tretjič v zgodovini olimpijskih iger se bo namreč zgodilo, da bodo maskote tri. Pred tem je bilo to že v ameriškem Salt Lake Cityu 2002 in v kanadskem Vancouvru 2010.

Polarni medved [sochi2014.com]
Polarni zajec [sochi2014.com]
Leopard [sochi2014.com]

[button link=”http://smucka.polldaddy.com/s/katera-maskota-za-zoi-2014-vam-je-najbolj-v%C5%A1e%C4%8D” size=”large” window=”yes”]Glasuj za najboljšo maskoto[/button]

V naslednjem delu bomo predstavili rezultate ankete “Katera maskota vam je najbolj všeč?”, pogledali bomo na dogajanje Zimskih olimpijskih iger 2002 in podrobneje spoznali spored alpskega smučanja in zgodovino alpskega smučanja na ZOI. Se beremo 1. novembra.

Če ste zamudili kakšen del naše rubrike ali pa bi si ga radi še enkrat prebrali, poglejte na ta naslov.

Leave a Comment