Odštevamo do ZOI 2014 – 4. del

Dobrodošli v četrtem delu rubrike Odštevamo do Zimskih Olimpijskih iger 2014. Tokrat si bomo podrobneje ogledali igre leta 2002, ki so potekale v ameriškem Salt Lake Cityu, analizirali rezultate ankete o maskoti iger in se spoznali s športi, ki bodo zastopani v Sočiju.


Zlata medalja, že čaka na nas! [foto: sochi2014.com]

Po medaljo pridemo čez: 4 mesece!

Zimske olimpijske igre 2002 – Salt Lake City (ZDA)


Logotip ZOI 2002 v Salt Lake Cityu – ZDA [foto: wikipedia]

Za Slovenijo so bile to četrte ZOI. Do tedaj smo imeli tri bronaste medalje, vse pa so bile dosežene v alpskem smučanju. Na ZOI 2002 je sodelovalo 40 slovenskih športnikov, ki so skupno osvojili eno medaljo. Prvo v smučarskih skokih za Slovenijo. Na veliki skakalnici so 18. februarja Damjan Fras, Primož Peterka, Robert Kranjec in Peter Žonta osvojili bronasto medaljo.


Bronasta četverica. [foto: ekipa]

Maskote ZOI 2014 – najbolj všeč vam je polarni medved

V 3. delu smo vas vprašali, katera maskota vam je najbolj všeč in prepričljivo ste izbrali polarnega medveda. Polarni zajec je zasedel drugo mesto, leoparda pa je izbralo le odstotek vprašanih.

Športi na ZOI 2014

Že nekaj let je tradicija, da tekmovalci iz 90-tih držav sodelujejo v 15-tih disciplinah na 97 končnih odločitvah. Temu letos ne bo tako, saj se olimpijski družini pridružujejo tudi skakalke. Nastopile bodo na posamični tekmi, zaradi česar bo v programu iger 98 končnih odločitev. Zanimivo je tudi, da bo največ kompletov medalj podeljenih v smučarskem teku in hitrostnem drsanju (12). Za Slovenijo bodo najpomembnejše tekme v alpskem smučanju, kjer bo Tina Maze poskušala ubraniti dve srebrni medalji iz Vancouvra 2010.

[php]
get_poll(2);
[/php]

Če ste zamudili kakšen del naše rubrike ali pa bi si ga radi še enkrat prebrali, poglejte na ta naslov.

Leave a Comment