Paris preprečil avstrijsko slavje v Kitzbühlu

Za uvod v tekmovanje za 75. pokal Hahnenkamm so alpski smučarji na slovitem Streifu vozili superveleslalom. Zmage, svoje prve v tej disciplini, se je veselil Italijan Dominik Paris, ki je obenem Italiji prismučal sploh prvo superveleslalomsko zmago v Kitzbühlu. Ponovno pa so praznih rok ostali Avstrijci, ki domačega superveleslalomskega zmagovalca pričakujejo že vse od leta 2009, ko je bil najboljši Klaus Kröll. Tokrat se je vrh zmagovalnega odra za las izmuznil Matthiasu Mayerju na drugem in Georgu Streitbergerju na tretjem mestu.


Veliko veselje 25-letnega Italijana ob četrti zmagi v karieri (foto: HKR/FB)

V Kitzbühlu, ki je eno najprestižnejših prizorišč tekem alpskega smučanja, se je že danes zbrala množica smučarskih navdušencev – seveda jih bo jutrišnji smuk spremljalo veliko več – ki so bili nagrajeni z atraktivno tekmo. Razmeroma kratek superveleslalom, ki ga je postavil trener Norvežana Kjetila Jansruda, je bil zelo hiter, torej je veliko bolj ustrezal smukačem kot veleslalomistom. S tem so v norveškem taboru želeli otežiti delo predvsem Marcelu Hirscherju, ki je bil med vsemi 74 smučarji na startu zagotovo deležen največ pozornosti. Po dolgem času je namreč spet nastopil v superveleslalomu, seveda zato, ker bo ta skupaj z večernim slalomom štel tudi za kombinacijo. 25-letni šampion, ki je prejšnji teden kar devetkrat treniral na Streifu, želi izkoristiti vsako priložnost, da bi bil ob koncu sezone v boju za veliki kristalni globus uspešnejši kot trenutno njegov največji konkurent Jansrud.

Kljub veliki količini treninga, Hirscher ni bil uspešen pri izpeljavi dolgih superveleslalomskih zavojev, na zadnjem skoku pa je komajda preprečil padec. Zaostanek +2,78 ni bil tak, kot si je želel, vseeno pa je Avstrijec v slalomu zmožen veliko nadoknaditi. Ob koncu je ciljno areno nezadovoljen zapuščal tudi Jansrud, sicer vodilni superveleslalomist sezone, ki je bil šele sedmi.

Izmed tistih, ki utegnejo dobro nastopiti na večernem slalomu in torej poseči po visokih uvrstitvah v kombinaciji, gre omeniti Čeha Ondreja Banka, ki je bil 12. (+1,08), in Francoza Alexisa Pinturaulta na 25. mestu (+1,47). Američan Ted Ligety je odstopil, zmagovalec superkombinacije v Wengnu Carlo Janka pa si je verjetno v superveleslalomu privoščil prevelik zaostanek (+1,27), da bi ga lahko zmanjšal na slalomu. Uvrstitve pri vrhu utegnejo premešati še Ivica Kostelić, Victor Muffat-Jeandet in že omenjeni Marcel Hirscher.

Dobro izhodišče pred kombinacijskim slalomom si je z 29. mestom zagotovil tudi Klemen Kosi, ki je bil izmed peterice Slovencev najboljši na superveleslalomu. Andrej Šporn je bil 38., Rok Perko 40., Martin Čater in Boštjan Kline pa sta odstopila.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kitzbühel :. Superveleslalom (m)


Leave a Comment