Pester oktober za slovenske smučarje


Slovenska ekipa [foto: Klemen Zibelnik]

Le še osemnajst dni nas loči od začetka nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. Naše smučarke in smučarji imajo za seboj že več tednov snežnih in kondicijskih treningov.

Slovenske reprezentance so se poleti pripravljale v Čilu, Novi Zelandiji ter na evropskih ledenikih. Prva tekma nove sezone bo tradicionalno na sporedu 23. oktobra v avstrijskem Soeldnu, ko bodo nastopile ženske, dan kasneje pa se bodo po ledeniku Rettenbach spustili še moški.

Miha Verdnik, predsednik strokovnega sveta, je zadovoljen s potekom priprav za novo sezono in pravi, da so se stvari dobro spravile v tek, ter da so vsi, tako člani strokovnega sveta, kot seveda tudi tekmovalci in trenerji, maksimalno osredotočeni na prve tekme. Strokovni svet je po prvih poročilih, ki so bila narejena konec septembra, ugotovil, da so programi za reprezentance dobro zastavljeni in se bodo z majhnimi popravami oziroma prilagoditvami izvajali še v prihodnje. “Sestave reprezentanc so se dobro obnesle in delujejo s polno paro,” je dejal Verdnik. Predsednik strokovnega sveta bo po potrebi prisoten tudi na tekmah in treningih smučark in smučarjev, saj bo z vključitvijo v ekipe nosil informacije strokovnemu svetu, ki bo nato pomagal pri delu ekip. Predvsem pa bo stalno v stiku s trenerji in tako poskušal pomagati pri morebitnih problemih in vprašanjih, ki se porajajo v ekipah.

Odgovorni trener za slalom in veleslalom ženske ekipe za svetovni pokal Jernej Koblar je z minulimi treningi zadovoljen, kot tudi z vzdušjem v ekipi, ki pripomore k dobremu delu deklet. Dekleta so 29. septembra prišla iz osemdnevnih treningov v Saas Feeju, kjer je zaradi vremena izostal le en dan smučanja. Danes bo celotna A reprezentanca odpotovala v italijanski Val Senales, kjer bo nadaljevala s snežnimi in kondicijskimi treningi. 15. oktobra bodo dekleta po kratkem premoru nadaljevala s treningi na Moeltallu v Avstriji, 21. pa bodo že odšla v Soelden, kjer bodo dan kasneje opravila s “hang” treningom.

Sedmerica smučarjev pod vodstvom Pavlija Čebulja, glavnega trenerja tehničnih disciplin, je včeraj že trenirala v avstrijskem Pitztalu. “S smučanjem sem zadovoljen, čeprav snežna podlaga ni bila optimalna,” je stanje opisal Čebulj. Ekipa z optimizmom spremlja tudi vreme, ki danes sicer ni dovoljevalo treninga, v naslednjih dneh pa naj bi bili kakovostni treningi že izvedljivi. Aleš Gorza, Berndard Vajdič, Mitja Valenčič, Mitja Dragšič, Mati Skube, Janez Jazbec in Miha Kuerner bodo na tem prizorišču ostali do petka, nato odšli v domovino, v ponedeljek pa se bodo razdelili v dve ekipi in odšli v Pitztal in Moeltall. Slednje smučišče bodo zapustili tri dni pred preizkušnjo v Soeldnu.

Poleg tehničnih ekip s pripravami seveda nadaljuje tudi moška ekipa za hitre discipline. Šest smučarjev pod vodstvom Burkharda Shafferja je imelo po prihodu iz Čila na sporedu kondicijske treninge, v nedeljo pa bodo odpotovali v Pitztal, kjer bodo ostali štirinajst dni. Treningi hitrih disciplin bodo precej odvisni od snežnih razmer, če bo šlo vse po načrtu, pa bo ekipa v zadnjem tednu oktobra opravila še kondicijske priprave. 12. novembra bodo fantje odpotovali na treninge v Kanado, natančneje v Nakisko, 27. novembra pa je na sporedu že prvi smuk sezone v Lake Lousiu.

Leave a Comment