Petru Prevcu bronasta kolajna


Peter Prevc je osvojil bronasto medaljo [foto: OK Val di Fiemme]

Svetovni prvak na srednji skakalnici je postal Anders Bardal, ki je vodil že po prvi seriji, srebrno kolajno je osvojil Gregor Schlierenzauer (po prvi seriji tretji) a nobena uvrstitev nas ni niti približno tako navdušila kot fenomenalno tretje mesto in bronasta kolajna Petra Prevca. Po mnogih nehvaležnih četrtih in petih mestih se mu je vse poklopilo ob najboljšem možnem času in je tako osvojil tudi svojo prvo uvrstitev na stopničke za najboljše.


Peter Prevc se je prvič v karieri uvrstil na oder za zmagovalce [foto: GEPA]

Kranjec: “Še štarterji niso vedeli katero zaletno mesto je pravo”

Od slovenskih tekmovalcev je prvi nastopil Matjaž Pungertar – pristal je pri 93,5 metra in s tem uresničil svoj cilj in sicer uvrstitev v prvo trideseterico. V drugi seriji je dodal še 1 meter in napredoval na končno 24 mesto. Tekma se je začela v enakovrednih razmerah, ki pa so se začele močno spreminjati sredi prvega polčasa na račun prihajajočih snežnih padavin. Prav ob nastopu (kot se je izkazalo) upravičeno našega največjega upa Petra Prevca je začelo rahlo snežiti, kar pa Prevcu ni vzelo poguma in je poletel v lepem slogu vse do odlične znamke 102 metra. Po prvi seriji je zasedal 5. mesto. Pred Robertom Kranjcem je nastopil Richard Freitag, kateremu so na zahtevo trenerja znižali zaletišče. Nato je ob naletu nastala rahla zmeda, saj se je žirija odločila obdržati znižano zaletno klop, česar pa očitno delavci pristojni za premikanje naletnega mesta niso takoj ugotovili in so se nekajkrat selili gor in dol, kar lahko delno okrivimo za nekoliko slabši nastop. V finalni seriji je na račun prezgodnjega odriva in slabih razmer še izgubil precej mest ter tekmo končal na 26. mestu. Svoj nastop je komentiral takole: “Danes se mi ni poklopilo. Prihodnji teden imamo tekmo na veliki napravi, zato grem hrabro naprej. Vesel sem, da je Petru uspelo. Prve stopničke je vknjižil ravno na svetovnem prvenstvu, poleg tega pa ima še medaljo. Privoščim mu. Vedel sem, da je zelo močan v takšnem vremenu. Uspel mu je odličen skok,


Matjaž Pungertar [foto: GEPA]

Še en debitant na svetovnih prvenstvih Jaka Hvala je sicer uresničil isti cilj kot Pungertar – uvrstitev v trideseterico, a je kljub temu poudaril, da je zmožen precej več. Pri obeh skokih mu je težave predstavljal »timing«, saj je odskočil nekoliko prepozno. Pristal je pri daljavah 97 in 95 metrih, na koncu pa je bil 22. “Pri mojem prvem skoku je še vedno bilo nekaj zamude pri odrivu, zato tudi v drugem delu leta nisem dobro čutil smuči. Sem vesel, da mi je uspelo priti v drugo serijo. Motivacije mi za veliko napravo današnji rezultat ni pobral, saj sem svoj cilj z uvrstitvijo v finalno serijo danes izpolnil. V drugo sem poskusil nekoliko napadati, še nekoliko bolj odločno nastopiti, a sem znova zamudil. Drugače pa je bilo dobro,” je po svojem nastopu povedal Hvala.


Jaka Hvala [foto: GEPA]

Freitag zaradi taktiziranja ob visoko uvrstitev

Veliki finalni boj, ki je odločal o dobitnikih kolajn, je bil napet vse do zadnjega skakalca. Najboljši Nemec Severin Freund je visoko uvrstitev napadal bolj iz ozadja – s šestega mesta, v drugi seriji pa se mu je posrečil odličen skok in je tako napredoval na četrto mesto. Za njim je nastopil naš Prevc, ki je ponovil predstavo iz prve serije – celo dodal je 4 metre in tako nakazal, da je resen konkurent za najvišja mesta. Za naslednja tekmovalca Richarda Freitaga in »Schlierija« bi lahko rekli, da sta bila ob (še) boljše uvrstitve predvsem zaradi spodletelega taktiziranja trenerjev. Še posebej Freitag, ki je imel po prvi seriji odlično izhodišče za naskok na oder za zmagovalce, je izgubil dve mesti in tako deloma podaril lepo uvrstitev našemu junaku. Dokončno pa je Petrovo usodo določil Kamil Stoch, ki je »poskrbel« za še en neposrečen skok, pristal pri sicer dobri daljavi 102 metra, a vseeno padel na končno 8. mesto, kolajna pa je šla v slovenske roke. Prevc je najboljšo urvstitev v karieri komentiral takole: “Skok v prvi seriji se mi je lepo izšel. Zjutraj smo naredili nekoliko več treninga. V poskusni seriji sem vse skupaj le še preizkusil, nato pa se je vse lepo izšlo. Stopničke sem dolgo časa čakal. Splačalo se je čakati tako dolgo, da se je vse skupaj poklopilo na svetovnem prvenstvu. Ko sem videl sneženje med odmorom, sem rekel, da so to naše razmere. Treme pred finalnim nastopom ni bilo, saj sem bil četrti in je lažje izhodišče. Vedel sem, da so razlike majhne,” Zmagovalec Bardal je bil tudi v drugo nepremagljiv in je tako osvojil prvo odličje za Norvežane na srednji skakalnici s svetovnih prvenstev po Bjørnu Wirkoli.

Kljub nekoliko slabšim uvrstitvam ostalih reprezentantov, smo lahko Slovenci ponosni na še eno vrhunsko uvrstitev – tokrat končno v rokah Petra Prevca. A časa za prosljavljanje (vsaj zaenkrat) še ne bo veliko, saj se svetovno prvenstvo s tekmo mešanih ekip nadaljuje že jutri ob 17:00, ko bomo ponovno stiskali pesti in upali na nove uspehe.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Val di Fiemme :. Uradni rezultati


Leave a Comment