Po štirih letih znova bron za Marguča

Avstrijski Lachtal je gostil preizkušnji svetovnega prvenstva v paralelnem slalomu. Deskarke in deskarji so z lovom na odličja začeli ob 9. uri zjutraj, ko so bile na sporedu kvalifikacije, med nastopajočimi pa je imela Slovenija pet predstavnikov in eno predstavnico.
V ženski konkurenci je dober nastop prikazala Gloria Kotnik, ki je postavila 24. čas voženj, s tem prišla do letošnje najboljše uvrstitve, a tudi zgrešila finalne nastope. Brez uvrstitve med šestnajsterico so ostali tudi trije slovenski deskarji. Zelo blizu napredovanja je bil Jure Hafner, ki je bil po prvi vožnji 11., nekoliko slabši nastop v drugo pa ga je popeljal na končno 22. mesto, ki je bilo le 31 stotink sekunde oddaljeno od osmine finala. Tim Mastnak je zasedel 28. mesto, Jernej Demšar pa je opravil s samo eno vožnjo in bil na koncu 37. V kvalifikacijah je izjemno nastopil Žan Košir, postavil najboljši čas voženj in s tem dobil tudi pravico do izbora proge v izločilnih bojih. V tekmi za kolajne je ostal tudi Rok Marguč, ki je postavil 11. čas kvalifikacij.


Rok Marguč je z odlično vožnjo prišel do brona [foto: Oliver Kraus/FIS]

Naša deskarja sta se v osmini finala odrezala odlično. Žan je bil na polovici proge z ramo ob rami z Nemcem Danielom Weisom, do konca pa je vozil bolje in prišel prvi čez ciljno črto. Rok se je spopadel s štirikratnim svetovnim prvakom Avstrijcem Benjaminom Karlom, ki pa je moral danes priznati premoč našemu tekmovalcu. Ta je bil hitrejši predvsem v spodnjem delu proge Herbert 2.

Košir se je v četrtfinalu srečal z Rusom Andreyom Soboljevom. Naš deskar je bil po polovici nastopa v manjšem zaostanku, ob lovu za tekmecem pa je na poti naredil nekaj manjših napak, ki so ga v cilj pripeljale kot drugega. Zato pa se je izjemno odrezal Marguč, ki je bil v zgornjem delu proge sicer počasnejši od Avstrijca Lukasa Mathiesa. V nadaljevanju je z dihanjem za ovratnik tekmeca poskrbel za napako le-tega, kar ga je nato popeljalo do zmage v dvoboju.

Nasprotnik Slovenca v polfinalu je bil zmagovalec letošnjih prvih dveh tekem svetovnega pokala, Roland Fischnaller. Rok je bil po prvih nekaj zavojih znova v zaostanku, od polovice proge naprej pa je začel tekmeca ponovno dohitevati. Navkljub temu, da je naš deskar skoraj prevzel vodstvo, se Italijan ni pustil zmesti in v cilj prišel prvi.


Žan Košir v finalnih vožnjah ni uspel ponoviti odlične kvalifiakcijske vožnje [foto: Oliver Kraus/FIS]

V zadnji vožnji dneva je Marguč tako poskušal priti do svoje druge bronaste medalje v karieri, na poti do nje pa je stal Aaron March iz Italije, ki je pred tem izgubil polfinalni dvoboj s Soboljevom. Rokova vožnja se je začela podobno kot v prejšnjih dveh nastopih, nadaljevanje pa je bilo tokrat izjemno, saj je tekmeca ujel, ga prehitel in čez ciljno črto prišel kot zmagovalec.

Rok je na vprašanje ali ga lahko naslavljamo kot človeka za velike tekme nasmejan odgovoril: “Mogoče bi se zdaj lahko uradno tako reklo. Zelo sem vesel, sploh glede na to, da mi letos v slalomu res ni šlo. To je četrta medalja iz osme tekme svetovnega prvenstva na kateri sem nastopil, torej je odstotek res dober. Ta medalja je kot bi bila zlata, res sem je vesel.

Že dan pred tekmo je dejal, da mu bo proga zaradi dolžine morda prinesla želen rezultat. “Po navadi je slalom dolg 20 sekund, zdaj pa je bil skoraj enkrat daljši. Že včeraj sem poudaril, da bo to ena izmed prednosti. Če se ti zgodi manjša napaka, jo lahko na takšni progi še vedno nadoknadiš. Proga mi sicer ne odgovarja kot v Stonehamu, a izteklo se je dobro,” je dejal Rok.

Jutri bo lahko na veleslalomu tako nastopil še bolj sproščen. Glede tega je rekel: “Zdaj sem dobil kolajno in napetost je šla stran. Sem nisem šel ničesar braniti ampak napadati in uspelo mi je. Celo sezono sem govoril, da grem po medaljo na svetovno prvenstvo in uspelo mi je.

V velikem finalu je slavil Fischnaller, ki je prišel do zlata po nekaj odličnih zadnjih zavojih. Svetovna prvakinja je postala Čehinja Ester Ledecka, srebro je osvojila Avstrijka Julia Dujmovits, bron pa Avstrijka Marion Kreiner.

Marguč je tako po točno štirih letih znova prišel do bronastega odličja in tako ponovil uspeh iz španske La Moline, Košir pa je na koncu zasedel peto mesto. Ta dva deskarja, Gloria Kotnik, Tim Mastnak in Rok Flander pa bodo že jutri nastopili na novi tekmi svetovnega prvenstva. Kvalifikacije za paralelni veleslalom so na sporedu ob 9.00, finale pa sledi ob 13.30.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Kreischberg :. Paralelni slalom (m)
Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Kreischberg :. Paralelni slalom (ž)


Leave a Comment