Predolimpijski paralelni klepet z Žanom Koširjem in Rokom Margučem

S tekmo v nemškem Sudelfeldu se je prvo februarsko soboto končal letošnji svetovni pokal alpskih deskarjev na snegu. V skupnem seštevku paralelnih disciplin sta bila izmed Slovencev letos najboljša Žan Košir in Rok Marguč. Prvi je sezono svetovnega pokala končal kot tretji, drugi pa kot osmi alpski deskar. Za oba bo februar še precej pester, saj ju 19. in 22. čakata olimpijski preizkušnji.


Žan Košir in Rok Marguč [foto: Oliver Kraus in Miha Matavž/FIS]

Letošnji svetovni pokal so zaznamovali specifični vremenski pogoji, na finalu v Sudelfeldu pa je le posijalo sonce.

Žan: Res je. Tekma na Bavarskem je bila prav zato prava deskarska poslastica. Ko sem na ogledu proge videl kako fantastičen je sneg, se nisem mogel upreti popolnemu napadu. Žal se mi ni izšlo, toda neuspeh me pred odhodom v Soči ni vrgel iz tira. Razmišljam pozitivno!
Rok: Končno. Zelo lepa tekma. Žal se je zame končala že v osmini finala. Tolažim se lahko z dejstvom, da me je znova (tretjič v letošnji sezoni, op.p.) premagal kasnejši zmagovalec.

Kako ocenjujete letošnjo sezono v svetovnem pokalu? Če bi ocenjevali s šolskimi ocenami od 1 do 5?

Žan: Namenil bi ji oceno, ki mi je najbolj pogosto spremljala tudi v času šolanja, prav dobro 4.
Rok: Sezone, ki se je pričela v drugi polovici decembra in končala v začetku februarja ne nameravam ocenjevati. Temu težko rečem sezona. Neocenjeno torej . Bi pa FIS-u za sezono prisodill nezadostno 1. Upam, da se zavedajo, da tako več ne gre naprej in bo prihodnje leto v tem smislu boljše.


Žan Košir [foto: Miha Matavž/FIS]

Pred vrati sta olimpijki tekmi. Lani ste tam že tekmovali, vam prizorišče ustreza?

Žan: V četrtek odletimo v Soči, ki ga dobro poznam. Samo prizorišče je izjemno lepo. Proga spada med srednje težke in dopušča hitre vožnje.
Rok: Olimpijske proge so mi zelo všeč!

Več pričakujete od veleslaloma ali slaloma?

Žan: 50:50.
Rok: Ne delam razlik med disciplinama, v obeh že imam medalje z velikih tekmovanj. Obe progi sta mi všeč, zelo primerni za deskanje. Če pa bi se že moral odločiti, bi rekel slalom, prav zaradi same proge. Slalomska tekma bo zelo lepa …

Kdo bodo vaši ključni tekmeci?

Žan: Sam sebi sem največji tekmec. Če ne ˝premagam˝samega sebe, jeponavadii rezultat zelo dober.
Rok: Vsaj dvajset se jih lahko vmeša v boj za kolajne. Nekateri vrhunski veleslalomisti in slalomisti bodo zaradi specifičnega olimpijskega kvalifikacijskega sistem sicer manjkali, toda konkurenca bo kljub vsemu zelo močna.


Rok Marguč [foto: Miha Matavž/FIS]

Boste našli čas za ogled kakšne od tekem ostalih slovenskih olimpijcev. Kaj bi si najraje ogledali?

Žan: Morda pa se bo našel čas za obisk katere od tekem tudi v živo. Sicer pa prek TV. Dajmo naši :)!
Rok: Ne vem če se bo izšlo, seveda pa pesti držim za vse naše olimpijce. V živo bi si želel ogledati kakšno hokejsko tekmo naših risov.

Leave a Comment