Predstavitev alpskih smučarjev


Slovenska alpska reprezentanca [foto: Klemen Zibelnik]

Pred trgovino Interspar v ljubljanskem City Parku so se danes predstavili slovenski smučarji in smučarke, ki bodo zastopali barve slovenske trobojnice v prihajajoči sezoni svetovnega pokala z vrhuncem v Garmisch-Partenkirchnu, kjer bo februarja na sporedu svetovno prvenstvo.

Prireditev sredi priljubljenega nakupovalnega središča v Ljubljani sta povezovala nekdanja uspešna alpska smučarja, sedaj pa strokovna komentatorja prenosov tekem svetovnega pokala na nacionalni televiziji, Ana Kobal in Matjaž Vrhovnik.

Direktor Smučarske zveze Slovenije (SZS) Matija Vojsk se je zahvalil vsem sponzorjem in pokroviteljem, ki so omogočili kvalitetno pripravo športnikov in športnic: “Danes vam predstavljamo sedanje stanje alpskih reprezentanc, kar pa ne bi mogli storiti, če ne bi imeli podpore pokroviteljev in vseh, ki pomagajo Smučarski zvezi, da lahko tekmovalce in njihove ekipe podpira v obdobju, ko jih ne vidite. Za njimi so meseci napornih priprav, ukvarjanja s poškodbami… sedaj pa so tukaj, da jih vidimo in slišimo, kako pričakujejo sezono, ki se je pravzaprav že pričela in je v polni meri pred nami. Rezultatov jaz ne bom napovedoval. Za to bodo poskrbeli naši tekmovalci na smučiščih in upam, da jih bomo velikokrat imeli priložnost občudovati, jim čestitati in se z njimi družiti. Z moje strani najlepše želje vsem skupaj. Verjamem, da v našem skupnem imenu upam na uspešno sezono in da bomo s tekmovalci tudi takrat, ko jim ne bo šlo vse po načrtih ter bomo tudi takrat še verjeli v alpsko smučanje.

Dekleta so se danes vrnila s treninga na Mölltalu, kamor bodo znova odpotovala jutri. Na prizorišče naslednje tekme svetovnega pokala v finski Levi pa bodo predstavnice nežnejšega spola odletele 10. novembra. Trenutno ekipa še ni znana, poleg Tine Maze ima Slovenija na razpolago še dve prosti mesti. “Vsi smo pričakovali, da bo začetek sezone boljši. Kljub temu, da se v Söldnu ni izteklo po naših pričakovanju, delamo naprej po načrtu. Priprave potekajo v redu, sedaj smo že osredotočeni na Levi, kamor odletimo 10. novembra. Danes smo se vrnili s treninga na Mölltalu, kamor se jutri vračamo. Po Finski pa se odpravljamo v Ameriko,” je stanje v tehničnem delu ekipe opisal Jernej Koblar, ki je odgovorni trener za tehnične discipline pri dekletih.

Tako kot Koblar je tudi Gregor Šparovec, odgovorni trener za hitre discipline pri dekletih, z reprezentanco pričel sodelovati na začetku letošnje sezone. “Smukaški in superveleslalomski del smo pred sezono prevzeli v nič kaj ugodnem položaju. Še vedno je vodilni člen te ekipe, poleg Tine Maze, Maruša Ferk. To kar smo dobili, je bilo malo tekmovalk. Vse ostale so se vračale po poškodbah, kar je povzročilo, tudi to, da smo ostali v Evropi in nismo odpotovali v Čile. Tukaj nam manjka okrog pet dni, kar skušamo krpati s treningi superveleslaloma. Za naprej je že padla odločitev, da na letošnjih prvih tekmah hitrih disciplin, v Lake Louisu v Kanadi, na smuku nastopi Maruša Ferk, poleg Tine Maze, seveda. To bo njen prvi nastop na tem prizorišču, odločitev pa je padla predvsem iz stališča, da bo enkrat začela konstantno nastopati v vseh disciplinah. Kako pa bo v nadaljevanju sezone pa bomo videli sproti,” je dejal Šparovec.

Že večkrat je Pavel Čebulj, ki pri moških upravlja vlogo glavnega trenerja za tehnične discipline, poudaril, da so letos imeli zelo dobre priprave in da je vzdušje v ekipi fantastično, kar je ponovil tudi tokrat. “Tekma v Söldnu je pomenila vsaj prvo primerjavo z ostalimi. Moram priznati, da sem zelo zadovoljen z nastopi, kljub visokimi startnimi številkami. Tako Aleš Gorza kot Janez Jazbec sta se odlično odrezala in zato zelo svetlo gledam na prihodnost letošnje sezone ter tudi za nadaljnje sezone. Upam, da bomo tekmovalce pripravili do takega nivoja, da bodo lahko zopet konkurenčni v samem vrhu svetovnega pokala.

Edini tuji strokovnjak na vidnih trenerskih funkcijah v slovenski alpski reprezentanci je Burkhard Schaffer, ki je glavni trener hitrih disciplin pri moških. Ekipa je med poletjem odšla na trening v Čile, kjer so opravili zelo kvalitetni trening. Na kratko je Schaffer priprave opisal z naslednjimi besedami: “Priprave do sedaj so bile dobre, saj nismo imeli težav s poškodbami in zdravjem, prav tako pa nam je služilo vreme. Vzdušje v ekipi je odlično.


Fotogalerija: 02.11.2010, novinarska konferenca


Leave a Comment