Prevc do sijajnega drugega mesta, Diethart zanesljivi zmagovalec turneje

Če je 62. novoletno turnejo Peter Prevc z začetno preizkušnjo v Oberstdorfu otvoril s tretjim mestom, je zadnje dejanje turneje slovenski skakalec zaključil še mesto višje. V avstrijskem Bischofshofnu je moral premoč priznati le končnemu zmagovalcu tekem štirih skakalnic Thomasu Diethartu, na odru za zmagovalce pa jima je družbo delal tudi Thomas Morgenstern.


Najboljši trije v Bischofshofnu: slovenski junak Prevc, Diethart in Morgenstern [foto: GEPA]

Prevc pokazal mišice

Slovenski junak dneva je kot najboljši na včerajšnjih kvalifikacijah nastop zadnji, nastop v finalu pa je še pred skokom imel zagotovljenega. Na zaletni rampi ni bilo namreč nikogar, s katerim bi se lahko pomeril – njegov nasprotnik Japonec Taku Tekuchi je svoj nastop zaradi slabega počutja raje odpovedal. Prevc je s skorajda popolnim doskokom pristal pri kar 139,5 metrih, kar je bilo najdlje pred nadaljevanjem tekme. Preskočila ga ni niti četverica, ki se je borila za čim več točk v skupnem seštevku novoletne turneje. Sicer ga je Diethart za pičli dve desetinki na račun boljših sodniških ocen prehitel, čeprav je bil meter krajši od Slovenca.

Zlati orel odletel k Diethartu

Pred finalom si je Diethart nabral še več prednosti pred Morgensternom in Simonom Ammannom, kot je je imel pred začetkom zadnje preizkušnje turneje in zdelo se je, da je boj za zlatega orla, ki ga prejme najboljši na vseh postajah novoletne turneje, že odločen. V finalu je Morgenstern za dva metra preskočil 140-metrsko znamko, a Prevca, ki je nastopil za njim, ni prekosil. Prevc se j z metrom krajšim skokom kot v prvo (138,5 m) z Diethartom tesno boril za prvo mesto. A ob nestrpnem čakanju rezultatov je zmagal slednji. Svojo prvo zmago v karieri je Prevc zgrešil le za točko in sedem desetink. V seštevku svetovnega pokala sedaj zaseda deseto mesto, v končni razvrstitvi novoletne turneje pa je četrti. Drugo mesto turneje je zasedel danes tretjeuvrščeni Morgenstern, tretji pa danes na četrtem mestu Ammann.


Diethart je postal najmlajši zmagovalec novoletne turneje [foto: GEPA]

Ostali trije slovenski nastopi bolj medli

Jurij Tepeš se je v prvi seriji pomeril z Norvežanom Runejem Velto in ga preskočil za tri metre in pol. Jaka Hvala je izzval japonskega skakalnega veterana Noriakija Kasia. Z daljavo, dolgo 131,5 metrov se je 20-letni Primorec kot eden izmed srečnih poražencev uvrstil v finale. V paru številka 13 sta se preizkusila Jernej Damjan in Poljak Jan Ziobro. Damjan, ki je v Garmisch-Partenkirchnu po dveh letih znova osvojil točke svetovnega pokala, ko je bil 22., se tokrat na tekmo s 123,5 metri ni uvrstil. Roberta Kranjca je izzval Čeh Cestmir Kozisek. Presenečenje bi bilo, če se Kranjec (129,5 m) v finale ne bi uvrstil. Slovenski skakalci v drugi seriji niso navdušili, vsi so nekaj mest izgubili, tako da je bil Hvala 22., Tepeš 27., in Kranjec 28..


Prevc je v seštevku svetovnega pokala na desetem mestu in lahko izpusti naslednje kvalifikacije  [foto: GEPA]

“Imam še nekaj rezerv”

V Bischofshofnu so mi uspeli odlični skoki. Vse skupaj se je pričelo že včeraj, potem pa sem le še stopnjeval. Rezultat je super, čeprav imam še nekaj rezervu. Zame so to prve stopničke v Bischofshofnu. Celotno turnejo ocenjujem kot odlično, saj pred prvo tekmo v Oberstdorfu nisem pričakoval, da bom na koncu četrti. V prihodnjem bom šel normalno iz tekme v tekmo, kakor sem počel že sedaj,” je dejal Prevc, ki bo vrhuncu svoje forme s slovensko ekipo kmalu odpotoval na letalnico v Kulm. Tam jih že v petek čakajo kvalifikacije pred sobotnimi prvimi poleti sezone.


Rezultati: Svetovni pokal .: Bischofshofen :. Uradni rezultati
Lestvice: Novoletna turneja


Leave a Comment