Prve medalje na univerzijadi podeljene

26. Zimska univerzijada v italijanski regiji Trentino se je včeraj tudi uradno začela s spektakularno otvoritvijo, ki je potekala v samem mestnem jedru mesta Trento.

Predstava, ki je v celoti traja dve uri, se je pričela z mimohodom vseh nastopajočih držav po mestnih ulicah, kar so lokalni prebivalci še posebej dobro sprejeli. Parada se je končala na osrednjem mestnem trgu Piazza Duomo, kjer je bil kar 2.800 prisotnim športnikom in spremljevalcem ter številni publiki na voljo bogat kulturni program. Po uvodnem nagovoru predsednika Mednarodne univerzitetne športne zveze (FISU) Claude-Louisa Galliena, je sledil dvig italijanske in FISU zastave, ki ga je spremljala študentska himna Gaudeamus Igitur. Baklo s simbolnim olimpijskim ognjem je prinesel italijanski alpski smučar Gianluca Grigoletto, ki sicer izvira iz Rovereta, kraja v neposredni bližini Trenta.


Otvoritev univerzijade je bila dobro obiskana [foto: Univerzijada Trentino/Facebook]

Od včerajšnjega dne naprej v Trentu visi tudi naša zastava, kar pomeni, da tudi slovenski študentski predstavniki lahko začnejo s tekmovanji. Na prizorišče tekmovanja v Predazzo so že prispeli vsi tekmovalci v nordijskih disciplinah, skakalke in skakalci ter nordijski kombinatorci. V Val di Fassi na svoje preizkušnje že čakajo alpski smučarji, ki bodo s prvo disciplino začeli že jutri, in sicer moškim in ženskim smukom. Svoje prve treninge na Zimski univerzijadi 2013 pa bo na smučišču Monte Bondone opravil tudi Peter Šolar, smučar prostega sloga (ski cross), in tekmovalke umetnostnega drsanje: Pina Umek, Daša Grm in Nika Cerič v Trentu.

Udeležbo slovenskih športnikov študentov na Zimski univerzijadi Trentino 2013 omogočata Fundacija za šport in Študentska organizacija Slovenije ter relevantne nacionalne panožne športne zveze.

Podeljene že prve medelje

Prve medalje pa so bile že podeljene, in sicer v deskarskem krosu, kjer slovenskih predstavnikov ni bilo. Med dekleti je slavila Čehinja Eva Samkova pred rojakinjo Katerino Chourovo in Poljakinjo Zuzanno Smykalo. Pri moških pa je novi univerzitetni prvak postal Avstrijec Hanno Douchan, ki je bil boljši od Rusa Nikolaya Olyunina in Francoza Lea Trespecha.


Rezultati: Univerziada.: Trentino :. Deskarski kros (m)
Rezultati: Univerziada.: Trentino :. Deskarski kros (ž)


Leave a Comment