Reicheltu prvo zlato, presenetila Cook in Kosi

Alpski smučarji so se z enodnevno zamudo podali v boj za prvi komplet medalj na 43. svetovnem prvenstvu, ki ga gosti ameriški Vail. Superveleslalomski prvak je postal Avstrijec Hannes Reichelt, naziv podprvaka si je presenetljivo prismučal Kanadčan Dustin Cook, bron pa je osvojil Francoz Adrien Theaux.

Proga Ptic roparic v Beaver Creeku, ki je bila danes obsijana s soncem, Reicheltu zares ustreza. 34-letni Avstrijec je na tekmah svetovnega pokala tu že trikrat zmagal in bil dvakrat tretji, dobil pa je tudi superveleslalomsko preizkušnjo, ki so jo v Beaver Creeku vozili v začetku lanskega decembra. Če k temu dodamo še njegove dobre nastope na zadnjih tekmah v Wengnu in Kitzbühlu, ni prav nobeno presenečenje, da je bil na zahtevni progi v Koloradu ponovno najhitrejši.


Za Reichelta je to prva zlata medalja v karieri (foto: Vail/FB)

Za veliko večje presenečenje je poskrbel Dustin Cook. Kanadčan je nastopil s številko 28, torej takrat, ko so bile medalje skorajda že razdeljene – Reichelt je bil prvi, Theaux drugi, tretje mesto pa sta si delila Jansrud in Mayer. 25-letni Cook, ki se na tekmah svetovnega pokala še nikdar ni uvrstil med deseterico najboljših, je bil na vseh vmesnih časih v stiku z Reicheltom, ob prihodu v cilj pa za Avstrijcem zaostal le 11 stotink. Vseeno je Cook na vseh letošnjih superveleslalomih nastopal dobro, zabeležil je dve 12. mesti, po enkrat je bil 13. in 19. Precej slabše, z izjemo četrtega mesta na superveleslalomu v Kitzbühlu, je v letošnji sezoni smučal izkušenejši Francoz Theaux. Pri 31. letih se je, tako kot Cook, veselil svojega prvega odličja na velikih tekmovanjih.

Brez medalje je tako ostal prvi favorit Kjetil Jansrud, ki si je z Matthiasom Mayerjem, sicer še enim kandidatom za najvišja mesta, razdelil nehvaležno četrto mesto. Odličen šesti pa je bil Jansrudov rojak Aksel Lund Svindal, ki se je po poškodbi Ahilove tetive prvič v letošnji zimi pomeril z najboljšimi. Nič kaj uspešno vrnitev po poškodbi hrbta pa ni doživel domači junak Bode Miller. S tveganim smučanjem, kot smo ga od ameriškega veterana že vajeni, je bil na poti k zanesljivemu prevzemu vodstva, nakar je v spodnjem delu z roko zajel vrata in grdo padel. Smučka mu je porezala nogo, zato je njegov nastop na smukaški tekmi vprašljiv. Domače navijače je razočarala tudi preostala ameriška četverica. Sicer ni bilo pričakovati, da bi Ted Ligety, ki je nekoliko presenetljivo v Schladmingu pred dvema letoma ugnal vso konkurenco, uspel ubraniti naslov prvaka, a višje od devetega mesta, kar je bila najboljša ameriška uvrstitev na današnji tekmi, bi lahko posegel.

Le mesto za Ligetyjem se je uvrstil Klemen Kosi, ki tekmuje na svojem drugem svetovnem prvenstvu. Mariborčan je že na zadnjih tekmah svetovnega pokala nakazal, kako dobro zna smučati, kar je potrdil z današnjim desetim mestom. Če bi se izognil napakama v spodnjem delu zahtevne proge Ptic roparic, bi bil brez težav lahko še višje. “Moja vožnja je bila res na limitu. Imel sem občutek, da nisem tako hiter, zato sem še toliko bolj tvegal. V nekaj zavojev sem šel zelo direktno. Podlaga je bila tako v redu, da sem si lahko privoščil takšno smučanje, ne glede na to, da sem imel številko 31. Bilo je zelo gladko in imel sem občutek, da sploh ne smučam po pravi progi, da se vozim kje drugje. Na koncu, ko sem prišel v cilj, sem bil res presenečen nad tem, da sem tako malo zaostal, ker se mi je zgodila še napaka tik pred ciljem. Neverjetno, super,” je po nastopu dejal Kosi. Martin Čater je bil 29., Boštjan Kline pa je odstopil.

Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Vail/Beaver Creek :. Superveleslalom (m)

Leave a Comment