Rok Flander ponovno na stopničkah

Ruski Soči, prizorišče naslednjih Olimpijskih iger, je danes gostil tekmi svetovnega pokala v paralelnem slalomu. V kvalifikacijah je bila slovenska ekipa zelo uspešna, saj so uspeli napredovati trije deskarji. V ženski konkurenci sta Gloria Kotnik in Iva Polanec zasedli 39. oziroma 43. mesto, v moški je bil Izidor Šušteršič 30., Jernej Demšar 37., Jure Hafner pa je bil diskvalificiran.


Rok Flander se je prvič v letošnji sezoni povzpel na zmagovalni oder [foto: GEPA]

Odličen dvoboj smo videli že pri prvem paru osmine finala, ki se je začel ob 11. uri po slovenskem času . Rok Marguč, ki je v kvalifikacijah zasedel zadnje, šestnajsto mesto, se je namreč pomeril z najboljšim v dopoldanskih vožnjah in tudi z letos najboljšim deskarjem v paralelnih disciplinah Italijanom Rolandom Fischnallerjem. Naš deskar je najprej nastopil na modri progi, dvoboj pa je izgledal kot zrcalna slika, saj sta oba tekmovalca deskala odlično, brez napak. Marguč je v cilj prišel le z minimalno prednostjo dveh stotink sekunde. Fischnaller je v drugo startal zelo slabo in si takoj pridobil nekaj metrov zaostanka. Italijan je nato nadaljeval zelo dobro in Roka kmalu ujel, potem pa spet naredil napako in začel ponoven lov za našim deskarjem. Ta je dobro deskal do cilja in uspel priti čez ciljno črto prvi


Rok Flander [foto: Oliver Kraus/FIS]

Drugi par sta sestavljala Rok Flander in Švicar Simon Schoch. Rok, ki je v prvo startal na rdeči progi, je kmalu po začetku naredil nekaj napak, zaradi katerih se je Švicar precej oddaljil. Naš deskar je se je nato počasi odpeljal do konca 750 metrov dolge proge in še malo preizkusil teren ter si tako pridobil 1,50 sekunde zaostanka. Flander je imel v drugo tako pred seboj zahtevno nalogo. Razdalja med deskarjema je dolgo časa ostala ista, saj nihče ni delal napak, potem pa se je na delu proge pred ravnino ta primerila Schochu, kar je pomenilo, da se je mirna kri Flandru obrestovala, saj je prehitel Švicarja in napredoval v četrtfinale.

Žan Košir je nastopil v osmem oziroma zadnjem paru skupaj z domačim tekmovalcem Alekseyom Zhivaevom. Rus je imel proti najboljšemu slovenskemu deskarju malo možnosti, kar se je pokazalo že v prvi vožnji. Košir je na rdeči progi nastopil zelo dobro in si pred nadaljevanjem pridobil 1,26 sekunde prednosti. Ta je bilo v drugi vožnji dovolj za napredovanje, saj je Rus tudi v drugo naredil preveč napak in v cilj prišel več kot pet sekund za Koširjem.

V četrtfinalu dvoboj dveh Rokov

Žal je v četrtfinalu naneslo tako, da sta se spopadla Roka. Približno polovico proge sta deskala z ramo ob rami, potem pa je Marguč pred ravnino naredil napako, in si nakopal velik zaostanek. Svetovni prvak v slalomu je nato odstopil, kar je pomenilo, da je Flander pred drugo vožnjo dobil maksimalno prednost. V drugo je Marguč poskušal ujeti izkušenejšega tekmeca, kar mu je proti koncu proge skoraj uspelo, toda Flander je bil danes vseeno preveč zanesljiv in prišel v cilj prvi.


Žan Košir [foto: GEPA]

Naslednji tekmec Žana je bil Švicar Kaspar Fluetsch. Četrtfinale se za našega deskarja ni začelo dobro, saj je že v drugem zavoju naredil napako in skoraj končal v zaščitni mreži. Fluetsch, ki je nastopil na rdeči progi je mirno odpeljal naprej in čeprav ga je Košir začel borbeno loviti, si je v cilji zagotovil sekundo in pol prednosti. Košir je v drugo nastopil zelo napadalno in nekaj zavojev pred koncem celo ujel Fluetscha. Žal pa je ob velikem tveganju na koncu naredil napako, kar je pomenilo, da je dvoboj izgubil.

Avstrijec premočan, Švicar premagljiv

Slovenske barve je v nadaljevanju tekmovanja tako branil le še Flander. Njegov nasprotnik v polfinalu je bil Avstrijec Ingemar Walder četrto uvrščeni v kvalifikacijah. Slovenec je že kmalu po začetku nastopa nekoliko zdrsnil, nato pa Walderja ni mogel več ujeti. Švicar je imel pred drugo vožnjo 97 stotink prednosti. Flander je v drugo poskušal nadoknaditi zaostanek, kar pa ob odličnem nastopu Avstrijca ni bilo mogoče.

Naš deskar se je v malem finalu tako spopadel s Fluetschom. Ta je na prvi vožnji startal nekoliko bolje in dobil nekaj prednosti, toda Flander se je dobro boril do konca in uspel nekoliko nadoknaditi zaostanek, ki je po koncu vožnje znašal le 18 stotink. Tudi v drugo je bil dvoboj precej izenačen, se je pa Flander odrezal odlično, proti koncu nastopa uspel prehiteti tekmeca, v cilj prišel prvi in se tako veselil tretjega mesta.

V velikem finalu je Avstrijec Andreas Prommeger ugnal rojaka Walderja, Slovenska ekipa pa je tako še enkrat dokazala, da je ena izmed najboljših, saj je bil Marguč na koncu osmi, Košir peti, Flander pa je prvič v letošnji sezoni uspel priti na oder za zmagovalce.

Flandru soljena proga ne ustreza

Flander je po podelitvi najprej spregovoril o mehkem terenu v Sočiju: “Takšni pogoji mi sploh ne ustrezajo, na takšnih soljenih progah je težko peljati lepo, čisto linijo, tako da je za menoj težak dan. Poleg tega je bila proga tudi zelo dolga. Toda enostavno nisem imel več časa, da bi odlašal z dobrimi uvrstitvami. Letos sem imel že toliko smole, da je bilo treba nekaj narediti.” Beseda je nanesla tudi na izredno dolgo progo: “Na tekmah, ki so fizično zelo zahtevne je lažje ostati zbran. Preprosto ti ostane manj energije za kakšne misli, ki bi bile kontraproduktivne. Kar se tiče tega je super, da so proge dolge, takšne, ki te izčrpajo. Je pa precejšen izziv peljati desetkrat po petdeset sekund, na to moraš biti pripravljen.

Jutri bodo naši fantje na paralelnem slalomu zagotovo ponovno ciljali visoko. “Slalom bo na isti progi, s tem, da bo krajši in verjetno ekstremno položen, saj ne bodo mogli uporabiti strmine na začetku, bomo videli kako bo. Jutri ne računam na preveč, ker sem izčrpan. Mislim, da bomo vsi fantje, ki smo nastopili v finalu, jutri kar utrujeni. Upam, da se to ne bo preveč poznalo,” je o pričakovanjih spregovoril Flander.

Med dekleti je slavila Avstrijka Marion Kreiner pred Nemko Amelie Kober in Kanadčanko Ariane Lavigne.


Rezultati: Svetovni pokal .: Soči (m)
Rezultati: Svetovni pokal .: Soči (ž)


Leave a Comment