Rok Marguč: “Glavni cilj je olimpijada!”


Rokova najboljša uvrstitev v pretekli sezoni je peto mesto z nemškega Sudelfelda [foto: Oliver Kraus/FIS]

Štajerski deskar Rok Marguč, ki je prav danes dopolnil šestindvajset let, je na deskarski sceni po kilometrini pravzaprav že “stari maček”. Da je iz pravega testa, je redno dokazoval že v mlajših kategorijah. Nesporni talent in dobro delo je potrdil s srebrno medaljo v paralelnem veleslalomu na mladinskem svetovnem prvenstvu v švicarskem Zermattu leta 2005. V štiriinšestdesetih nastopih v izostreni konkurenci svetovnega pokala je že trikrat prideskal na zmagovalni oder. Udeleženec olimpijskih iger v Vancouvru je na veliki sceni eksplodiral lani, ko je na svetovnem prvenstvu v španski La Molini kot tretji slovenski alpski deskar posegel po kolajnah. Srebru v paralelnem veleslalomu je dodal še bron v paralelnem slalomu. Kljub temu, da v pretekli sezoni ni naredil napovedanega koraka naprej, v Roka ne gre dvomiti. Kratkoročnih in dolgoročnih izzivov mu ne manjka. Razkril nam jih je v pogovoru ob kozarcu osvežilnega Malta na “njegovi” Rogli.

V pretekli sezoni ste se na večini tekem sicer uvrstili med elitno šestnajsterico finalistov a ste v večini primerov obstali že v osmini finala. Razlog?

Res je. Štirikrat sem obtičal v kvalifikacijah. V finale se mi ni uspelo uvrstiti na obeh “šprinterskih slalomih”, v snežni dvorani v nizozemskem Landgraafu na začetku sezone ter na umetni konstrukciji marca v Moskvi. Tudi na zadnjih dveh veleslalomih sezone v španski La Molini in italijanskem Valmalencu nisem uspel. Na vseh preostalih tekmah tekom zime, od decembra do konca februarja, pa sem se konstantno uvrščal med elitno šestnajsterico finalistov, kar omogoča “head-to-head” dvobojevanje za najvišja mesta. Preboj v četrtifnale (tekmo je končal na petem mestu, op.p.) mi je uspel samo v nemškem Sudelfeldu, na preostalih tekmah pa sem obstal v osmini finala. Zadovoljiti sem se moral z uvrstitvami med desetim in šestnajstim mestom, kar načeloma niti ni tako slabo. Toda po medaljah na svetovnem prvenstvu sem za letos seveda načrtoval preboj proti vrhu, morda tudi prvo zmago v svetovnem pokalu. Ni se mi izšlo. Zato tudi nisem zadovoljen. Tekom sezone se je namreč nabralo precej težav, s katerimi smo se z ekipo soočali, toda pravih rešitev nismo našli. Prepričan sem, da smo s strokovno analizo sezone našli ustrezne rešitve. Za mano je že testiranje opreme, s katero sem imel lani nekaj težav, tudi na sneg sem letos odšel že prej kot pretekla leta. Čim prej namreč želim najti tiste prave, zmagovalne občutke. Motivov mi ne manjka. Naslednje leto je na sporedu svetovno prvenstvo, hkrati že začnemo lov na olimpijske norme.


Uživanje na soncu po testiranju na enem od švicarskih ledenikov [foto: osebni arhiv Marguč]

Po nekaj letih pa se nam kot kaže znova obeta tudi tekma najvišje ravni na domačih tleh. Leta 2004 ste v svetovnem pokalu debitirali prav na domači tekmi v Mariboru. Tokrat naj bi se najboljši deskarji znova pomerili na štajerskem koncu, na Rogli. Medtem se je marsikaj spremenilo…

Seveda. V Mariboru leta 2004 sem kot najstnik nabiral izkušnje, izmed slovenskih deskarjev je bil takrat v vrhu Dejan Košir. Zdaj pa sem povsem v igri za najvišja mesta. Podobno velja za večino preostalih slovenskih alpskih deskarjev. Naša ekipa je zelo močna, zato smo si novo priložnost na domačem terenu vsekakor zaslužili. Že letošnja generalka (finale evropskega pokala, op.p.) je pokazala, da so organizatorji dobro pripravljeni in da ničesar ne prepuščajo naključju. Vsi vemo, da se je Rogla v organizacijskem smislu v preteklosti že izkazala. Prepričan sem, da bodo pripravili pravi “borderski event”. Pika na i bi bil seveda dober rezultat. Močno se bom potrudil, ne nazadnje imajo le redki možnost, da se za točke svetovnega pokala borijo praktično na domačem dvorišču. Sam tu opravim večino treningov, tako poleti kot pozimi. Definitivno bo to zame dodaten motiv. Maksimalno se bom potrudil.


“Vse je podrejeno olimpijskim igram v Sočiju.” [foto: osebni arhiv Marguč]

Bo pa to tudi lepa priložnost za promocijo športa, ki je kljub uspehom vseskozi nekoliko v drugem planu …

Vsekakor bo to lepa priložnost, ki jo ne kaže izpustiti iz rok. Alpsko deskanje je na globalni ravni v zadnjih letih znova v vzponu. Prebujajo se številni novi proizvajalci opreme, predvsem v Rusiji, na Japonskem in Koreji je “alpine” scena vse močnejša. Tudi v Evropi je alpsko deskanje še kako živo. Ne nazadnje smo na Rogli na finalu evropskega pokala lahko videli prek sto mladih alpskih deskarjev, ki so zagotovilo za svetlo prihodnost. Veseli me, da bo tudi v koledarju svetovnega pokala v naslednji zimi več tekem kot doslej. Obeta se nam štirinajst lepih bitk.

V predolimpijski sezoni bodo še toliko bolj pomembne …

Drži. Na olimpijskih igrah v Sočiju 2014 bo namreč lahko deskalo zgolj trideset najboljših. Prostora torej ni veliko. Že v slovenski reprezentanci se nas bo vsaj sedem kosalo za štiri prosta mesta. Naj dodam, da bo v Rusiji prvič v programu tudi paralelni slalom. Deskarski program na igrah bo tako še bolj pester in zanimiv. Po osvojitvi kolajn na svetovnem prvenstvu lani v La Molini sem vse podredil nastopu na olimpijadi, ki je moj glavni dolgoročni cilj, vmes pa je seveda več pomembnih etapnih ciljev, med drugim tudi svetovno prvenstvo prihodnje leto v Kanadi, kjer bom branil kolajni.


Rok prisega na aktivno sproostitev. Uživa v kajtanju. [foto: osebni arhiv Marguč]

Pred vami sta torej pomembni sezoni. Kljub vsemu ste po sezoni končno našli nekaj časa za počitek in sprostitev?

Seveda se je našel tudi čas za regeneracijo, počitek. Po vseh študijskih in ostalih neodložljivih obveznostih se odpravljam na kiteboardersko popotovanje v Egipt. Poleti bom kajtal tudi na Pelješcu, kjer je vedno dovolj vetra. To bo odlična aktivna sprostitev, hkrati pa bom ostal v ritmu. Seveda pa sem že začel tudi s kondicijskimi pripravami. V začetku maja se je začelo na polno. Del priprav bom opravil tudi na Rogli, kjer me med drugim čaka tudi bivanje v višinski sobi. Le-to se je izkazalo za zelo dobro zadevo. Naporno bo, toda zavedam se kako pomembna naložba so dobro opravljene bazične priprave.


“Vse je podrejeno olimpijskim igram v Sočiju.” [foto: Oliver Kraus/FIS]

Leave a Comment