Rumena majica še vedno trdno v rokah Andreasa Koflerja

Ob podobno spremenljivih razmerah kot včeraj, so se danes smučarji skakalci pomerili še na drugi engelberški posamični preizkušnji. Mnogi ji pravijo kar generalka pred največjim izzivom sezone za marsikaterega skakalca – novoletno turnejo.

V Švici je danes že svojo četrto letošnjo zmago slavil Avstrijec Andreas Kofler pred Poljakom Kamilom Stochom in včerajšnjim norveškim junakom Andersom Bardalom. Prva serija se je končala izjemno izenačeno, med prvim in desetim mestom je bilo le pičlih 11 točk prednosti, kar je pomenilo zelo razburljiv finale. Kofler je že na odmor odhajal kot vodilni, vendar z minimalno prednostjo štirih desetink pred Richardom Freitagom in devet desetink pred Thomasom Morgensternom.

Engelberg - oder za zmagovalce
Na odru za zmagovalce Kamil Stoch, Andreas Kofler in Anders Bardal. [foto: FIS]

Spremenljive vetrovne razmere so skupaj z ničtimi razlikami v drugi seriji pomešale končni razpored. Kamil Stoch se je na oder za zmagovalce s skokom 137 m povzpel z devetega mesta in v drugi seriji vodil vse do zadnjega, ki se je še spustil po zaletišču, Andreasa Koflerja. Ta je imel pred Poljakom 7,1 točk prednosti in njegov meter daljši skok, sicer s ponesrečenim doskokom, je zadostoval, da se je zmagoviti Avstrijec že četrtič v letošnji sezoni povzpel na najvišjo stopničko. Norvežan Bardal je v drugo z boljšim skokom in ugodnejšimi razmerami prehitel Thomasa Morgensterna, ki se je na koncu moral zadovoljiti s četrtim mestom. Peto mesto je zasedel še en razočaran Avstrijec, ki si je želel višje, Gregor Schlierenzauer.

Andreas Kofler
Nasmejani zmagovalec. [foto: FIS]

Slovenci v drugi seriji napredovali, izjema je bil Tepeš

Najboljši Slovenec je bil tokrat Robert Kranjec, ki je končal tekmovanje tik za najboljšo deseterico. Svoj malo slabši skok iz prve serije (122,5 m) je popravil z odlično daljavo v drugo, ko je pristal pri 134,5 m in dolgo časa držal vodstvo. Prvi, ki ga je prehitel je bil domačin Simon Ammann, vendar je “Leteči Kranjec” ob neuspešnih poskusih tekmovalcev počasi lezel po razpredelnici navzgor. Na koncu je bil 11. Jurij Tepeš pa je za razliko od Kranjca sedem mest izgubil. V prvi seriji je doskočil pri 132,5 m in zasedal deseto mesto, v finalu pa je skok skrajšal na 128 m in nazadoval po lestvici. Ob koncu tekme je končal kot 17. Peter Prevc je z daljavo 127 v finalu napredoval za štiri mesta, bil je 20., Jernej Damjan pa je v finalu s skokom 130,5 m v dobrih pogojih  pridobil šest mest in bil na koncu 22.

 Juretu Šinkovcu se je za dve mesti izmuznil nastop v finalu, Dejanu Judežu pa se nastop že v prvi seriji sploh ni posrečil, končal je na zadnjem, 50. mestu.

“Z nastopom naših fantov smo zadovoljni, saj smo v finalni seriji stopnjevali naše skoke. Bi pa čestital Robiju in Jerneju za njun drugi skok, sedaj se je potrebno osvežiti, regenerirati in nato nas že čaka novoletna turneja. Vmes bomo od srede do petka na treningu v Ramsauu,” je po tekmi dejal glavni trener Goran Janus.

Slovenska ekipa bo na novoletni turneji, ki se bo s kvalifikacijami začela 29. decembra, najverjetneje nastopila s petimi člani, saj je Dejan Judež izgubil kvoto. Morebitnega šestega člana bi pridobili z odličnimi nastopi na tekmah celinskega pokala, ki trenutno še potekajo v turškem Erzurum.


Rezultati: Svetovni pokal .: Engelberg :. Uradni rezultati


Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment