S kolajnami okrog vratu razrezale torto

Mlade smučarske tekačice, ki so zelo uspešno nastopile na mladinskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju in svetovne prvenstvu do 23 let v smučarskem teku, so se v sredo predstavile na novinarski konferenci v prostorih Smučarske zveze Slovenije (SZS) v Ljubljani. Nika Razinger, Lea Einfalt, Anja Eržen in Anamarija Lampič so s kolajnami okrog vratu razrezale torto, poleg njih pa so se pred nadaljevanjem tekmovanja za svetovni pokal novinarjem predstavili tudi Alenka Čebašek, Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek ter trenerja Marko Gracer in Vladimir Korolkevič.

Dekletom je ob velikem uspehu čestital predsednik zbora in odbora za smučarski tek Mitja Praznik. “Po dolgem času smo se znova zbrali, za kar imamo vesel razlog. Mladinska reprezentanca se je vrnila z mladinskega svetovnega prvenstva v Erzurumu, kjer nam je pripravila veliko veselja, ki traja že nekaj dni. Na mladinsko svetovno prvenstvo smo poslali ekipo enajstih tekmovalcev, od tega so se štiri dekleta vrnila s kolajno ali dvema okrog vratu. Smučanje ima sicer dolgo tradicijo v Sloveniji, kljub temu pa se nam dogaja vedno nekaj novega. Tako smo prvič v smučarskem teku dobili mladinsko svetovno prvakinjo. Nika Razinger je v skiatlonu premagala vso svetovno konkurenco, pri tem je imela največje tekmice v svojih kolegicah. Lea Einfalt je bila tik za njo, Anja Eržen pa četrta. Četrta je bila tudi Anamarija Lampič in prav tako Alenka Čebašek pri mlajših članicah. Dosegli smo še kup odličnih uvrstitev, nenazadnje so naši udeleženci na nordijskem MSP so zasedli tretje mesto med ekipami za lovoriko Marca Hodlerja. Veliki uspehi so dokaz, da dobro delamo v klubih in reprezentanci. Hkrati je to tudi veliko upanje, da se bo slovenski tek obdržal v kvalitetnem svetovnem vrhu. Zato moramo smučarska zveza in disciplina poskrbeti, da bodo imela dekleta najboljše možne razmere za nadaljnji razvoj, dekleta pa morate še naprej vztrajati na tej poti, ki ne bo lahka. Kako je na vrhu, vam lahko povedo starejše tekmovalke. Želim vam, da vztrajate na vaši poti. Punce, ve ste dejansko zlate punce za slovenski tek ne glede na lesk vaših kolajn,” je povedal Mitja Praznik, nato pa dekletom izročil cvetje.

Čestitkam se je pridružila tudi direktorica Smučarske zveze Slovenije Barbara Kürner Čad. “Dekletom bi čestitala. Res si zaslužijo vse pohvale. Izpostavila bi, da imamo za Vesno, Barbaro in dekleti iz reprezentance A mlade, ki so se izkazale in dokazale, da zmorejo, in da bodo lahko nadaljevale začrtano pot, ki jo naše tekačice že utirajo. Vsem želim še veliko uspehov do konca sezone,” je dejala Barbara Kürner Čad.


Anamarija Lampic, Lea Einfalt, Anja Erzen in Nika Razinger [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Tretja najmočnejša nacija

Strokovni vodja panoge Marko Gracer se je malce pošalil, da se z uspehi ne kaže preveč hvaliti, saj dekleta čaka trdo delo, če želijo iz mladinske konkurence uspešno prestopiti v člansko. To je uspelo Vesni Fabjan, ki je bila pred leti mladinska svetovna prvakinja do 23 let. “Rod, ki ga imamo trenutno, nam zavidajo tudi v veliko močnejših državah, saj smo bili v pokalu Marca Hodlerja na tretjem mestu vsi skupaj: skakalci, kombinatorci in tekači. Bili smo tretja najmočnejša država za Rusijo in Norveško, kar je seveda nepričakovan in fantastičen uspeh. Za prihodnost se nam ni treba bati. Če bomo dobro in pametno delali s temi dekleti, bodo lahko dejansko še nekaj let žela uspehe,” je poudaril Marko Gracer, ki se bo po desetih dneh bivanja v Turčiji znova posvetil vodenju svojih tekačev v ekipi B do 23 let in od prihodnje srede pomagal dekletom na tekmah za svetovni pokal.

Nika Razinger je kot prva slovenska tekačica osvojila naslov mladinske svetovne prvakinje in svoj uspeh jemlje zelo sproščeno. Zaveda se, da jo čaka še veliko dela. “Še nekaj let bo treba delati do članske kolajne, vendar tega zgodovinskega uspeha ne bom nikoli pozabila. Vse se je ujelo, dosegla sem izvrsten rezultat in tudi naša ekipa je bila izvrstna,” je strnila misli nasmejana Nika, ki bo tako kot kolegice do konca sezone nastopila še na tekmah za celinski pokal in tudi na domačih.

Anja Eržen si je za slovo od mladinske konkurence želela osvojiti kolajno v posamični preizkušnji, kar ji je za las ušlo, vendar je tudi ekipna kolajna velik uspeh. “Morda bi morala izpustiti kakšno tekmo za celinski pokal, morda v Švici, preden sem šla na mladinsko svetovno prvenstvo. Vendar sem zadovoljna s svojim dosežkom. Bili smo izvrstna ekipa, servis je naredil svoje, da so bile smuči vrhunske. To mladinsko svetovno prvenstvo nam bo ostalo v najlepšem spominu,” je povedala Anja, ki je v ponedeljek ponoči domov prispela brez svoje kolajne. Njena prtljaga se je izgubila nekje na poti domov, toda v sredo si jo je že lahko obesila okrog vratu.

Anamarija Lampič je bila blizu kolajne tudi v posamični tekmi, vendar visoko dekle ne žaluje za tistim, česar ni doseglo. “Dosegla sem še več od pričakovanj. Letos sem imela težave zdravjem, vse drugo pa je šlo tako, kot je treba,” je menila Anamarija. Lea Einfalt ni pričakovala tako uspešnega prvenstva, tudi ona je uživala v tako dobri ekipi. “Izvrstno smo se razumeli, k temu so prišli še dobri rezultati, tako da bo prvenstvo tudi meni ostalo v zelo lepem spominu,” je povedala Lea, ki je v tej sezoni presegla svoje cilje.

Za konec sezone v Skandinavijo

V svetovnem pokalu bodo še tekme v Lahtiju, Drammnu, Oslu, Stockholmu in Falunu, kjer bodo tekmovale Barbara Jezeršek, Vesna Fabjan, Katja Višnar in Alenka Čebašek. Vladimir Korolkevič je po 18. februarju pripravljal dekleta na zaključek sezone. “Po nastopu na Poljskem smo ekipo razdelili na dve. Vesna in Barbara sta trenirali v Planici, Alenka in Anja pa sta bili na Rogli zaradi višinskega treninga. Prvič letos smo imeli naravni sneg, kar je bil velik plus za nas. Letos smo imeli res težave s pripravami, zato smo težko usklajevali formo tekmovalk. Nazadnje smo opravili deset dni kakovostnega treninga,” je povedal beloruski strokovnjak.


Vesna Fabjan [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Vesna Fabjan je iskreno čestitala dekletom, ki prihajajo za njo. Poudarila je, da je to MSP dober pokazatelj, koliko veljajo dekleta. Naj jim bodo ti rezultati motiv za naprej. Ko jim bo na kakšnem treningu težko, naj se spomnijo teh lepih trenutkov. Naj bodo še naprej dobra ekipa. Fabjanova je v tej sezoni dosegla za odtenek manj, kot je pričakovala. Nanizala je nekaj dobrih uvrstitev, vendar glede na to, da je v prejšnjih dveh sezonah dosegla po zmago na tekmi za svetovni pokal, ji je v tej zmanjkala jagoda na vrhu torte. Zaradi tega si Besničanka ne beli glave in je obljubila dve jagodi v prihodnji sezoni. “Moja forma je še neznanka. V Planici smo imeli dobre razmere za trening, kakršne sem si želela že decembra. Želenih rezultatov ni bilo, ves čas smo se morali prilagajati glede treninga, k sreči sem vsaj zadnje priprave izpeljala zelo dobro. Želim si, da v preostanku sezone poberem še nekaj točk in skušam obdržati uvrstitev med najboljšimi desetimi sprinterkami. Ne obremenjujem se z izjemnim rezultatom. Morda se je v tej sezoni nakopičilo nekaj izjemnih okoliščin, ki so vplivale na vse skupaj. Ker so se pojavile letos, ko ni bilo velikih tekem, upam, da jih ne bo v prihodnjih dveh, ko bo svetovno prvenstvo in nato še olimpijske igre. Upam, da bo potem tisti kanček sreče na naši strani, ki ga letos morda ni bilo,” je svoje misli povzela najboljša slovenska tekačica.

Barbara Jezeršek ni še povsem pri močeh. Po novinarski konferenci je še morala na zdravniški pregled. Težave z zdravjem ima že vse od konca Toura de Ski . “Ni še vse tako, kot bi moralo biti. V Lahtiju bom nastopila na tekmi za svetovni pokal, potem pa se vrnila v celinski pokal. Forma ni optimalna, vendar vsaka sezona ne more biti optimalna. Upam, da bo bolje prihodnje leto, ko bo na sporedu svetovno prvenstvo,” si je zaželela najboljša slovenska tekačica v daljših disciplinah.

Alenka Čebašek je v tej zimi dosegla nekaj dobrih uvrstitev, do konca sezone pa si ne dela velikih načrtov. “Najboljše rezultate sem dosegla v sprintu v prosti tehniki, vendar te discipline ne bo več v tej zimi, tako da upam na dober rezultat na razdalji in tudi v klasičnem sprintu. Na Rogli sem trenirala v izvrstnih razmerah in upam, da bom zdržala do konca,” je menila Čebaškova.

Katja Višnar je po tekmi na Poljskem odpotovala na Norveško, kjer trenira po načrtih. Dvakrat na teden se posvetuje s trenerjem Korolkevičem, počuti se dobro in bo imela lepo priložnost, da se izkaže na zadnjih treh sprintih v klasični tehniki.

Leave a Comment