S počeno trtico na tekmo

Na Nizozemskem se je zbralo 25.000 gledalcev. Kako bo v ledeno hladni Moskvi? [foto: RedBull]

To soboto, 26. februarja, bo ruska prestolnica gostila tretjo tekmo svetovnega prvenstva Red Bull Crashed Ice 2011 v disciplini ice cross downhill. Slovenec Jan Bobnarič se je na prejšnji tekmi poškodoval, a bo tudi tokrat nastopil, želi pa si uvrstitev med 32 najboljših.

V ledeno hladnem moskovskem ozračju bodo ledni borci iz 24 držav skušali z mesta vodilnega zvrniti vodilnega Arttuja Pihlainena s Finske. Na poti jim bo 350 metrska ledena proga, ki bo ločila može od fantov.

Moskovska proga za ice cross downhill prav gotovo ne bo imela težav s pripravljenostjo, saj vremoslovci obljubljajo temperature vse do minus 20 stopinj Celzija. Razlog za zaskrbljenost pa je drugje. “Proga je zelo zahtevna, prepredena je z ozkimi zavoji, stopnicami, skoki in grbinami. Hud mraz pa zahteva od nas izjemno telesno pripravljenost, tako da bo ta tekma marsikoga pripeljala do roba zmogljivosti,” je povedal Kyle Croxall, zmagovalec prve etape Red Bull Crashed Ice 2011.

Kljub temu, da bo ozračje izjemno hladno, pa bo med tekmovalci vročina naraščala. Na prvi tekmi v Muenchnu je slavil že omenjeni Kanadčan Croxall, v Valkenburgu pa Finec Arttu Pihlainen, ki trenutno tudi vodi v skupni razvrstitvi. Sledi jima cela garnitura drsalcev, ki se lahko povzpnejo na prestol in se vsekakor ne bodo pustili premagati. “Prav nič še ni odločeno. Če bodo vsi tekmovalci dali vse od sebe, bo zadnja tekma v Quebecu res dramatični finale sezone. Sam si želim zagotoviti najboljšo začetno pozicijo v Rusiji,” je situacijo razložil Pihlainen.

Jan Bobnarič, edini slovenski predstavniku na prvenstvu, je na prvi tekmi v Muenchnu nastop zaključil že v kvalifikacijah po nesrečnem padcu, v Valkenburgu pa se je čez kvalifikacije prebil, a se ob tem tudi poškodoval. Izkazal se je za pravega borca, saj je tekmo nadaljeval, kljub temu da je ob padcu utrpel zlom trtice. Pomagale so mu protibolečinske injekcije, Jan pa je moral priznati premoč že v prvem krogu četverobojev. A nesreča ga ni odvrnila od misli na nadaljevanje sezone. Kot je dejal, je čas po tekmi v Valkenburgu izkoristil za počitek, saj mu poškodba ni dovoljevala intenzivnega treninga, le zadnjih nekaj dni se je spet podal na ledeni trening. V Rusijo se spet odpravlja tudi ob pomoči protibolečinske blokade. Poškodba ga več kot očitno ne demotivira, saj odkrito pričakuje uvrstitev med 32 najboljših.

Po tekmi v Moskvi bo finale serije Red Bull Crashed Ice potekal v kanadskem Quebecu, 19. marca. Prva tekma v zgodovini nove discipline ice cross downhill je sicer potekala leta 2001 v Stockholmu, od takrat pa se je zvrstilo 18 dirk po celem svetu. Lani si je aktualni svetovni prvak Martin Niefnecker skupno zmago priboril v dveh tekmah, v Muenchnu in Quebecu. Več o seriji Red Bull Crashed Ice najdete na www.redbullcrashedice.com, glavni del tekmovanja pa si lahko ogledate tudi v živo na naslovu http://www.redbull.tv.

Leave a Comment